2024’e kadar 50 ülke ILO 190’ı onaylamış olacak

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’nun (ITUC) araştırmasına göre, hükümetlerin yüzde 68’i ILO’nun 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’ni destekliyor. İşverenlerde ise bu oran yalnızca yüzde 42. Gelecek yılın sonuna kadar 50 hükümetin sözleşmeyi onaylamış olması bekleniyor.
Paylaş:

ITUC tarafından dünya genelinde 79 ülkeden sendikalarla yapılan ankete göre, 2023 yılı sonuna kadar 50 hükümet, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’ni onaylamış olacak.

ILO 190 ve 206 sayılı Tavsiye Kararı, herkesin -toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve taciz de dâhil olmak üzere- şiddet ve tacizden arınmış bir iş yaşamı hakkını güvence altına alıyor. Son olarak bu ay Orta Afrika Cumhuriyeti, El Salvador ve Peru’nun da imzalamasıyla, ILO 190’ı onaylayan ülke sayısı 18’e ulaştı.

Şiddet ve taciz arttı

Sendikalarla 24 Mart-26 Nisan arasında yapılan anket, hükümetlerin yüzde 68’inin, ülkelerdeki işverenlerin ise yalnızca yüzde 42’sinin sözleşmeyi desteklediğini ortaya koydu.

Araştırmada dikkat çeken bulgulardan ikisi ise şöyle:

  • Ankete katılan sendikaların yüzde 73’ü, iş yaşamında şiddet ve tacizin son beş yılda arttığını düşünüyor.
  • Sendikaların yüzde 80’i, Covid-19 salgını sırasında toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin arttığını düşünüyor.

Yasalar değişmeli

Dünyanın dört bir yanından sendikalar, ILO 190’ın onaylanmasını ve uygulanmasını sağlamak için çalışıyor:

  • Ankete katılan sendikaların yüzde 91’i, ILO 190’ı ulusal yasalar ve politikalarla uyumlu hale getirmek için sosyal diyaloğa* katılıyor.
  • Sendikaların yüzde 67’si, ILO 190 ve 206 sayılı Tavsiye Kararı’na uygun işyeri politikaları veya toplu iş sözleşmeleri için müzakere yürütüyor.
  • Anketteki ülkelerin yarısından fazlasının ILO 190’ı uygulamak için iş yasalarını değiştirmesi gerekiyor.
  • Ülkelerin yüzde 37’sinin ise işçi sağlığı ve iş güvenliği (İSİG) yasalarını değiştirmesi gerekiyor.

Tüm hükümetlere çağrı

ITUC Genel Sekreteri Sharan Burrow, “İşçilerin tüm çeşitlilikleriyle şiddet ve tacizden arınmış bir iş yaşamı hakkından yararlanabilmelerini sağlamak çok önemli. Tüm hükümetleri, onay sürecini mümkün olan en kısa sürede tamamlamaya çağırıyoruz” dedi.

Haritada mor renkle gösterilen ülkeler, ILO 190’ı onayladı.

İsviçre’nin başkenti Cenevre’de yapılan 110’uncu Uluslararası Çalışma Konferansı’nda, 10 Haziran günü, Çalışma Yaşamında Temel İlke ve Haklar’a sağlıklı ve güvenli çalışma ortamının da eklenmesi kararı alınmıştı. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin (İSİG) temel bir işçi hakkı olarak kabul edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirten Burrow, “Bu karar, işverenlerin işyeri risk değerlendirmeleri yapma yükümlülüğü gibi İSİG hükümlerini de içeren ILO 190’ın etkin şekilde uygulanmasının önünü açacaktır” ifadelerini kullandı.

Rapor eylülde açıklanacak

ITUC anketinin tüm bulguları, eylül ayında ILO 190 küresel raporunda yayımlanacak. 25 Kasım-10 Aralık tarihleri arasındaki 16 Gün Kampanyası (@16DaysCampaign) ve 17-22 Kasım 2022’deki ITUC Kongresi’ne kadar, hükümetlere yapılan “ILO 190’ı onayla” (#RatifyC190) çağrısıyla birlikte paylaşılacak.

*Sosyal diyalog, ILO tarafından, kamu (hükümet) yetkilileri, işverenler ve işçiler arasında, ekonomik ve sosyal politikaya ilişkin tarafların ortak ilgi alanlarına giren konular üzerinde gerçekleştirilen her türlü müzakere, görüş alışverişi ya da basit bir biçimde bilgi paylaşımı olarak tanımlanıyor.

Paylaş:

Benzer İçerikler

Uganda’da IndustriALL küresel sendika tarafından desteklenen toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti durdurmaya yönelik bir dizi eğitim çalışmasının ardından kadın işçiler, IndustriALL kadın komitesi toplantılarındaki paylaşımlarda da görüldüğü üzere faillerle yüzleşti.
Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (ETUC) yönetiminde üç kadın bulunuyor. Genel sekreter yardımcılığı görevini sürdüren Isabelle Schömann, aynı zamanda kadın işlerinden de sorumlu. Son kongrelerinde ETUC içinde yüzde 51 oranında bir kadın temsiliyeti sağlandı. Onunla ETUC’daki kadın çalışmalarını konuştuk…
Filipinler, ILO’nun 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’ni Asya’da onaylayan ilk ülke olacak. Bu tarihi karar, sendikalardan kadınların yıllardır yürüttüğü kampanyanın sonucunda alındı. Yalnız Filipinler’de değil, dünyanın dört bir yanında sendikalar ILO 190’ın onaylanması, iş yaşamında şiddet ve tacizin son bulması için mücadelelerini sürdürüyor.
Alman Hükümeti, ILO’nun 190 Sayılı İş Yaşamında Cinsel Taciz ve Şiddete Yönelik Sözleşme’yi ve 206 Sayılı Tavsiye Kararı’nı onaylama sürecini başlattı. Alman Sendikalar Birliği (DGB) sözcüleri, kabinenin aldığı bu kararı sevinçle karşıladıklarını belirtti.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!