8 Saatlik işgünü yasasını kabul ettiren kadınlardandı: Mary Kenney O’Sullivan

Küçük yaşlarda kitap ciltleme işi yapmaya başladı. Matbaa işçiliğinin tüm ayrıntılarını öğrendi ama ücreti hiçbir zaman erkeklerle eşitlenmedi. Cinsiyet ayrımcılığına karşı verdiği mücadele onu Kadın İşçi Sendikaları Birliği’ne yönlendirdi.  Hayatı işyerinde cinsiyet eşitsizliği ile mücadele etmek için kadınları sendikalarda örgütlemekle geçti.
Paylaş:
Fitnat Durmuşoğlu
Fitnat Durmuşoğlu
fitnat.d@hotmail.com
Fitnat Durmuşoğlu    fitnat.d@hotmail.com

Küçük yaşlarda kitap ciltleme işi yapmaya başladı. Matbaa işçiliğinin tüm ayrıntılarını öğrendi ama ücreti hiçbir zaman erkeklerle eşitlenmedi. Cinsiyet ayrımcılığına karşı verdiği mücadele onu Kadın İşçi Sendikaları Birliği’ne yönlendirdi.  Hayatı işyerinde cinsiyet eşitsizliği ile mücadele etmek için kadınları sendikalarda örgütlemekle geçti.      

Mary Kenney O’Sullivan,  8 Ocak 1864 yılında Missouri’nin Hannibal kentinde doğdu. İşçi sınıfından İrlandalı göçmen Kenney ailesinin tek çocuğu idi.  14 yaşında kitap ciltleme yapmaya başladı ve 19 yaşına geldiğinde matbaa işçiliğinin tüm becerilerine hâkim oldu ve usta başılığa terfi etti. Erkek meslektaşlarıyla aynı pozisyonda çalışmasına rağmen, erkekler kadar kazanamadı. Kadınların maruz kaldığı ağır çalışma koşullarından da çok rahatsızdı. Adaletsizlik ve cinsiyet eşitsizliğinin erken yaşta yaşattığı deneyimler, değişime yol açarak sosyal aktivist olmasında önemli bir rol oynadı.

1888 yılında Mary ve annesi Chicago’ya taşındı. Orada ciltçilik kariyerine devam etti. Şehrin ve özellikle işçi sınıfı yaşamının berbat koşullarından dehşete düşerek, 2703 Numaralı Ladies Federal Local Union Number’a katıldı.  (2703 Numaralı Kadın İşçi Sendikası (AF of L))  Chicago Kadın Cilt Bağlayıcı İşçileri Sendikası’nın örgütlenmesine öncülük etti.

Kadın işçiler için barınak

Chicago Ticaret ve Çalışma Meclisi’ne delege seçildi. Chicago’da onu Hull House’da yaşamaya davet eden Jane Addams ile tanıştı. 1891 yılında Kenney, düşük maaş alan kadınlar için ucuz oda ve pansiyon sunan  “Jane Club” ı kurdu. Kenney ve Alzina Stevens gibi Hull House’un kadınları, evde sosyal reform ihtiyacı konusunda kadınlara eğitim verdi. 1892 yılında Amerikan Çalışma Federasyonu Başkanı Samuel Gompers, Kenney’i, sendika için maaşlı organizatör olmaya davet etti. Bu pozisyonda kaldığı süre boyunca ayakkabı işçilerinin, ciltçilerin, yazıcıların ve halı dokumacılarının örgütlenmesine yardımcı oldu. Aynı yıl Kenney, fabrikalardaki çalışma koşullarını incelemek amacıyla Endüstriyel İlerleme Birliği’nin kurulmasında aktif rol oynadı.

1894 yılında İllinois’te Kenney’nin ekibi, çocuk işçiliğini sınırlandıran ve kadınların çalışma saatlerini günde maksimum sekiz saate indiren bir yasayı kabul ettirmeyi başardı. Ancak Illinois Üreticiler Birliği’nin 1895 yılında yasayı iptal ettirmesi nedeniyle uygulama kısa sürdü.

1890’lı yılların ortalarında Kenney, Boston Massachusetts’e taşındı ve Boston Globe için çalışan bir gazeteci olan John O’Sullivan ile evlendi. Boston’da kauçuk, ayakkabı, giysi ve çamaşırhanelerde çalışan kadın işçileri örgütlemek için Kadınlar Eğitim ve Sanayi Birliği’nde faaliyet sürdürdü.

Cinsiyet eşitsizliği ile mücadele

Kocasının 1902 yılında ölümünden sonra, Güney Boston’da bir model konutun müdürü olarak çalıştı ve burada kiracıları için İngilizce ve ev içi beceri dersleri verdi.   Amerikan Çalışma Federasyonu’nda çalışmaya devam etti. 1903 yılında kadınları sendika örgütlenmesinin ihtiyacı ve avantajları konusunda eğitmeyi amaçlayan Kadın Sendikalar Ligi‘ni oluşturmak için William Walling’e katıldı. Lig ayrıca kadınlar için daha iyi çalışma koşulları ve işçilerin sömürülmesine karşı mücadele etti. Ligdeki çalışmalarının yanı sıra çabalarını kadınların oy hakkı, yoksullara barınma hakkı ve pasifizm üzerine yoğunlaştırdı. 1914 yılında Massachusetts yasası, işyerindeki kadınları korumak için bir yasa çıkardı. Kasım 1914 yılında, yeni yasanın uygulanmasının denetlenmesi için yirmi yıl boyunca görev yaptığı Çalışma Bakanlığı Endüstriyel Güvenlik Bölümü için fabrika müfettişliğine seçildi.

Tüm hayatını kadınların oy hakkı, fakirlere barınma hakkı, yasaklara karşı mücadele ve pasifizmi savunmakla geçiren bir sendikacıydı. Ancak önceliği, işyerinde cinsiyet eşitsizliği ile mücadele etmek için kadınları sendikalarda örgütlemekti.

Mary Kenney O’Sullivan, 18 Ocak 1943 yılında Medford, Massachusetts’te öldü.

Kaynak

Semra Çelik- Ekmek ve gül-  Mary Kenney O’Sullivan

Sosyal-hareketler-ve- eğilimler- Mary Kenney O’Sullivan Amerikan işçi lideri, Wikipedia

Paylaş:

Benzer İçerikler

Agnes Wabnitz, Klara Zetkin ve Rosa Lüxemburg’un selefiydi. Alman Sosyal Demokrat hareketi içinde ölümünden sonra hemen unutulmasını iyi bir hatip olmasına rağmen yazılı eser bırakmamasına bağlayanlar var. Ama bu unutuluşun ardında yaşarken çokça tartıştığı erkek yoldaşlarının da bir miktar payı olmalı ….
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!