ABD’de otel hizmetlileri daha iyi ücret ve çalışma koşulları için greve gitti

ABD’de Otel ve Restoran İşçileri Sendikası sekiz şehirde 25 otelde greve gitti. Sayıları 10 bini aşan otel hizmetlilerinin temel talepleri, ücretlerin yükseltilmesi ve haftada birkaç güne indirilen otel temizliği hizmetinin eskisi gibi her gün yapılması…
Paylaş:

Amerika’da UNITE HERE sendikası tarafından temsil edilen yaklaşık 10 bin otel işçisi, Honolulu, Boston, San Francisco, San Jose, San Diego ve Seattle dahil olmak üzere sekiz şehirdeki 25 otelde 1 Eylül, Pazar günü işi bıraktı. Diğer şehirlerdeki otel işçileri de, daha ücretlerin yükseltilmesi, hizmet ve personel kesintilerinin geri alınması nedeniyle toplu sözleşme görüşmelerinin durmasıyla önümüzdeki günlerde greve gidebilir. Toplamda 15 bin işçi greve çıkma konusunda sendikaya yetki verdi.

Fatima Amahmoud’un Boston şehir merkezindeki Moxy otelinde her vardiyada temizlenmesi gereken 17 oda ile karşı karşıya kalıyor ve bunların hepsini temizlemesi imkansız gibi görünüyor.

Bir seferinde perdelere, yatak örtüsüne ve halıya yapışmış üç günlük sarı köpek tüyü buldu. Her odada geçirmesi gereken 30 dakikada işi bitiremeyeceğini biliyordu. Köpek sahibi, birçok otelin çevre dostu olarak teşvik ettiği ancak COVID-19 salgınından bu yana işçilik maliyetlerini düşürmenin ve işçi azlığı ile başa çıkmanın bir yolu olan günlük oda temizliğini reddetmişti.

Sendika üyesi temizlikçiler, büyük otel zincirlerinde otomatik günlük oda temizliğini geri getirmek için sert bir mücadele vererek, altından kalkılamaz iş yükleriyle veya birçok durumda daha az saat çalışma ve gelirlerinde düşüşle karşı karşıya kaldıklarını söylediler.

Anlaşmazlık, pandemi kapanmaları sırasında aylarca işlerinden edilen ve kronik personel eksikliği ve gelişen seyahat trendleriyle boğuşan bir sektöre geri dönen otel işçileri arasındaki çalışma koşullarıyla ilgili hayal kırıklığının sembolü haline geldi.

Çalıştığı otel işçilerin grev yetkisi verdiği ancak henüz grevin başlamadığı oteller arasında yer alan Amahmoud, “Yöneticiye birçok kez iş yükünün bizim için çok fazla olduğunu söyledik” diyor.

Temizlik işlerini göçmen ve siyah kadınlar yapıyor

İşçilerin huzursuzluğu, pandeminin düşük ücretli kadınlar, özellikle de ön cephede hizmet işlerinde en çok sayıda çalışan Siyah ve Hispanik kadınlar üzerindeki kalıcı etkisini hatırlatıyor. Kadınlar, pandemi dönemindeki izinlerin yükünü taşımalarından veya bakım sorumluluklarını üstlenmek için işlerinden ayrılmalarından bu yana büyük ölçüde işlerine geri dönmüş olsalar da, bu toparlanma bir yandan da üniversite mezunu kadınlar ile olmayanlar arasındaki istihdam oranlarındaki farkı maskeliyordu.

ABD otel sektörü, Çalışma İstatistikleri Bürosu’na göre, Şubat 2019’a göre yaklaşık 196 binden daha az işçiyle yaklaşık 1,9 milyon kişiyi istihdam ediyor. Federal istatistiklere göre, bina temizlikçilerinin neredeyse yüzde 90’ı kadın.

UNITE HERE’a göre, bu iş gücü büyük ölçüde siyah ve çoğu göçmen olan yaşı ilerlemiş kadınlara dayanıyor.

Sendika Başkanı Gwen Mills, toplu sözleşme görüşmelerini, geleneksel olarak erkek egemen sektörlerle aynı düzeyde hizmet işçileri için de aileyi geçindirecek tazminatı güvence altına almak amacıyla uzun süredir devam eden mücadelenin bir parçası olarak nitelendiriyor.

Mills, “Müşteri karşılama ve konaklama işleri genel olarak değersiz görülüyor ve işi orantısız bir şekilde kadınların ve siyah insanların yapması tesadüf değil,” dedi.

Sendika, düzenli grevlerin ardından önemli ücret artışları, emekliliklere işveren katkılarının artırılması ve 34 otelle yeni bir toplu sözleşmeyle adil iş yükü garantileri elde ettiği Güney Kaliforniya’daki son başarısını sürdürmeyi umuyor. Toplu sözleşmeye göre, çoğu oteldeki temizlikçiler Temmuz 2027’ye kadar saatte 35 dolar kazanacak.

American Hotel And Lodging Association, üye otellerinin yüzde 80’inde personel sıkıntısı yaşadığını ve yüzde 50’sinin en kritik işe alım ihtiyacı olarak temizlik işini gösterdiğini söylüyor.

Derneğin geçici başkanı ve CEO’su Kevin Carey, otellerin işçi çekmek için ellerinden geleni yaptığını söylüyor. Ve “Şimdi otel işçisi olmak için harika bir zaman” dedi. Otel işçileri ise sahadaki gerçekliğin bambaşka olduğunu anlatıyorlar.

“Benim yaşımda iyi bir iş bulmak zor”

San Francisco’daki W Hotel’de temizlik görevlisi olarak çalışan 61 yaşındaki Maria Mata, tam zamanlı çalıştığında iki haftada bir 2.190 dolar kazandığını söylüyor. Ancak bazı haftalar yalnızca bir veya iki gün için aranıyor ve bu da ev masraflarını karşılamak için kredi kartının limitini doldurmasına neden oluyor.

“Benim yaşımda yeni bir iş aramak zor. Bunu çözeceğimize olan inancımı korumam gerekiyor” diyor

Hilton Hawaiian Village’daki konuklar genellikle Nely Reinante’ye odalarının temizlenmesine gerek olmadığını söylüyor çünkü işçilerin çok fazla çalışmasını istemiyorlar.  Ancak günlük hizmetleri reddetmek temizlikçiler için daha fazla iş yükü yaratıyor.

Pandemiden bu yana UNITE HERE, Honolulu ve diğer şehirlerdeki bazı otellerde toplu sözleşme görüşmeleri, şikayet dosyaları veya yerel hükümet yönetmelikleri yoluyla otomatik günlük oda temizliği verilmesi hakkını geri kazandı.

Ancak sözleşmeleri sona eren birçok otelde konu tekrar masaya yatırıldı. Mills, UNITE HERE’ın otellerin konukları günlük temizlik hizmetinden sessizce vazgeçmeye teşvik etmesini zorlaştırmak için uygun bir dil kullanmaya çalıştığını söylüyor.

ABD otel sektörü, büyük ölçüde daha yüksek oda ücretleri ve oda başına rekor düzeyde konuk harcaması nedeniyle 2019 seviyelerinin altında kalan ortalama doluluk oranlarına rağmen pandemiden sonra toparlandı. Otel birliğine göre, mevcut oda başına ortalama gelirin 2024’te 101,84 dolarlık rekor bir seviyeye ulaşması bekleniyor.

Cornell Üniversitesi Yenilikçi Konaklama İş ve İstihdam İlişkileri Merkezi müdürü David Sherwyn, UNITE HERE’ın güçlü bir sendika olduğunu ancak otellerin hizmetleri azaltmayı uzun vadeli bir bütçe ve personel stratejisinin parçası olarak görmesi nedeniyle günlük oda temizliği konusunda zorlu bir mücadeleyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

Sherwyn, “Oteller, konukların bunu istemediğini, işçi bulamadığını ve bunun çok büyük bir masraf olduğunu söylüyor,” dedi. “Mücadele bu.”

İşçiler, düzensiz programlar ve düşük ücretlerle başa çıkmaya çalışırken kendilerinden daha fazla iş araya sıkıştırmak için yapılan hareketler olarak gördükleri şeylere karşı öfkeleniyorlar. Sendikalı ev işçileri daha yüksek ücretler alma eğilimindeyken, ücretler şehirler arasında büyük ölçüde değişiyor.

53 yaşındaki Chandra Anderson, işçilerin henüz greve oy vermediği Hyatt Regency Baltimore Inner Harbor’da ev işçisi olarak saatte 16,20 dolar kazanıyor. Saatlik ücretini 20 dolara çıkaracak bir toplu sözleşme umuyor ancak şirketin “yüzüne tokat gibi” gelen bir karşı teklifle geri döndüğünü söylüyor.

Kocası diyalize girdiğinden beri evi tek geçindiren olan Anderson, bir yıl önce işinde yeterince saat çalışamadığı için kısmen daha küçük bir eve taşınmak zorunda kaldıklarını söylüyor. Otelin bu yılın başlarında günlük oda temizliğini yeniden başlatmasından bu yana işler düzeldi ancak hâlâ market alışverişi gibi temel ihtiyaçları karşılamakta zorlanıyor.

UNITE HERE Local 7 başkanı Tracy Lingo yaptığı açıklamada, Baltimore üyelerinin ilk kez emeklilik maaşı talep ettiğini ancak en büyük önceliğin saat ücretini diğer şehirlerdekilere yaklaştırmak olduğunu belirttikten sonra, “İşte bu kadar gerideyiz,” diyor.

Honolulu’daki Associated Press Yazarı Jennifer Kelleher bu habere katkıda bulundu.

https://www.pbs.org/newshour/nation/hotel-housekeepers-go-on-strike-seeking-higher-wages-better-working-conditions

Paylaş:

Benzer İçerikler

Sağlık sistemi zayıf olan ve bulaşıcı hastalıklarla boğuşan Asya toplumlarına hayati sağlık hizmetleri sunan sağlık emekçisi kadınlar, yaptıkları işin toplumsal cinsiyete dayalı değersizleştirme nedeniyle iş olarak görülmediğini belirterek kampanya başlattılar. Feminist araştırmacı Trimata Chakma konu ile ilgili Nepal’de Kadın Toplum Sağlığı Gönüllüleri’nden Basanti ve Gita ile konuştu.
İsviçre Hizmet Sendikaları Birliği’nin (UNIA) Kadın Konferansı, 25 Mayıs’ta, Solothurn’da yapıldı. Konferansta UNIA delegesi 140 kadın son birkaç yılın kadın hareketini değerlendirdi. Feminist toplu iş sözleşme çağrısında bulunan kadınlar, işyerinde şiddet ve cinsel tacize karşı bir kampanya örgütleme kararı aldılar.
İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternasyonali (BWI )* internet sitelerinde Afrika ve Ortadoğu kadınlarıyla ilgili bir dizi yazı çerçevesinde Tunus Ağaç ve İnşaat İşleri Sendikası (FGBB) ilk kadın yöneticisi ve sendika aktivisti Amal Mannai’nin hikayesine yer verdi. Bu kadın sendikacıyı biz de tanıyalım istedik.
Bangladeş’te Rana Plaza iş cinayetinin üzerinden 11 yıl geçti. Dünya sendikaları yaşamını yitirenleri anarken işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, daha güvenli işyerleri için çağrıda bulunuyor. Kanada sendikaları da kendi hükümetlerini ve küresel markaları uyarıyor.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!