Alman Hizmet Sendikası 8 Mart’ta grevde

Pandemi nedeniyle artan iş yükü ve artmayan ücretler karşısında Alman Hizmet Sendikası (Ver.di) bugün grevde. Grevin nedenlerinden biri de sosyal hizmet uzmanlarının bu alanda çalışan erkek kamu personeli ile eşdeğer iş yapmasına rağmen düşük ücret alması. Kazanımlar bu alandaki ücret eşitsizliğini de giderecek…
Paylaş:
Necla Akgökçe
Necla Akgökçe
nakgokce@gmail.com
Çeviri: Necla Akgökçe

Pandemi nedeniyle artan iş yükü ve artmayan ücretler karşısında Alman Hizmet Sendikası (Ver.di) bugün grevde. Grevin nedenlerinden biri de sosyal hizmet uzmanlarının bu alanda çalışan erkek kamu personeli ile eşdeğer iş yapmasına rağmen düşük ücret alması. Kazanımlar bu alandaki ücret eşitsizliğini de giderecek…

Bugün 8 Mart ve Alman Birleşik Hizmetler Sendikası (Ver.di) grevde. Konuyla ilgili Ver.di Başkan Yardımcısı Christine Behle tüm müzakerelerde sosyal hizmetler ve eğitim alanlarında işverenlerin çalışanların şartlarının düzeltilmesi konusunda taviz vermediğine, büyük hayal kırıklıkları yaşadıklarına dikkat çektikten sonra bu alanların patlayıcı bomba niteliğinde olduğuna vurgulayarak “İki yıldır pandeminin getirdiği zorluklara katlandıktan sonra kendilerini yapayalnız kaderlerine terkedilmiş gibi hissediyorlar. Bu nedenle Ver.di ülke genelinde kreş çalışanlarını, sosyal hizmet ve engelli bakımı alanında hizmet verenleri, belediye işçilerini 8 Mart’ta grevde olmaya çağırıyor” dedi.

Neredeyse 170 bin civarında kalifiye personel eksikliğinin bulunduğu kreş alanında kıdem tazminatı talebinin işverenler tarafından reddedilmesini anlaşılmaz bir şey. Böylece işverenler tarafından pedagojik çalışmanın bir hazırlık ve uzmanlık gerektirdiği reddedilmiş oluyor.

Almanya’da kötü çalışma koşulları ve yetersiz maaşlar nedeniyle, sosyal hizmet ve eğitim alanlarında yıllardır yüksek düzeyde bir dalgalanma ve kalifiye işçi sıkıntısı yaşanıyor. Bu nedenle sendika yaklaşık 330 bin çalışana yönelik iş koşullarında iyileştirme, vasıflı işçi eksikliğini gidermek için önlemler geliştirilmesi ve toplu pazarlıkta işin finansal olarak tanınması için çağrıda bulunuyor. Ancak, işverenler Ver.di nin bu taleplerini görmezden geliyordu.

Neden kadınlar daha az ücret alıyor?

Yaptığı açıklamada kadın erkek arasındaki ücret eşitsizliğine de dikkat çeken Behle, “Erkek egemen mesleklerle sosyal hizmetler ile kamu alanındaki meslekler arasında nihai ücret eşitliğini sağlamak bizim için çok önemli. Örneğin sosyal hizmet uzmanlarının kendileriyle eşdeğer işleri yapan mühendislerden daha az kazanması bugün anlaşılmaz. Mühendisler bu mesleklerde çalışan kadınlardan 280 Euro daha yüksek ücret alıyorlar.”

Sosyal hizmetler alanında çalışanların yüzde 83’ü kadınken, kreş eğitimcilerinin ise yüzde 94’ü kadın, bu alanda yapılacak bir toplu sözleşme çalışma hayatında ücret eşitliğine de katkıda bulunacak. Bu nedenle Ver.di, Dünya Kadınlar Günü’nde ülke çapında eylem ve grevde. Behle “İşverenler bu sinyali görüp, çalışanların taleplerini ciddiye alırsa iyi olur” diyor.

https://www.verdi.de/presse/pressemitteilungen/++co++0b2441e4-98b0-11ec-9690-001a4a16012a

Paylaş:

Benzer İçerikler

70 gündür fabrika önünde direnen Polonez işçileri kadın örgütlerini ve feministleri dayanışmaya çağırıyor. Bu çağrıyı ilettiğimiz ve iletimize cevap veren kadın örgütleri “boykot ve dayanışma eylemleri yapalım” fikrinde ortaklaşıyor. O halde gelin Polonez’de kadın işçilerin taleplerini yaygınlaştırıp, seslerine ses katalım…
Bugün Dünya Eşit Ücret Günü. Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan kadınlar bir açıklama yaparak, ücret konusunda cinsiyet temelli ayrımcılığa ve ücret farklarına, dikkat çekerek “eşdeğerde işe eşit ücret” için mücadelenin sendikal hareketin gündemine girmesini sağladılar. Ne denir ellerine kollarına sağlık…
ABD’de Otel ve Restoran İşçileri Sendikası sekiz şehirde 25 otelde greve gitti. Sayıları 10 bini aşan otel hizmetlilerinin temel talepleri, ücretlerin yükseltilmesi ve haftada birkaç güne indirilen otel temizliği hizmetinin eskisi gibi her gün yapılması…
Türk-İş dün 81 ilde “Zordayız, geçinemiyoruz” diyerek eylem çağrısı yaptı. Ancak işçiden habersiz, fabrika ve işyerlerinden uzak bir eylemden beklenileceği üzere zayıf görüntüler ortaya çıktı. İstanbul’daki eylem bunun en sarih örneği oldu.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!