Alman sendikalarında kadın sekreterliği bölümünü kurdu: Anna Rabe Zammert

Küçük yaşta çalışmaya başlayan Anna Rabe, vasıfsız işçiler için bir sendika kurdu. Alman Sosyal Demokrat Partisi’ne üye oldu ve Naziler iktidara gelince tutuklandı. Yıllarca sürgünde yaşadı. Alman sendikalarında kadın sekreterliği görevine getirilen ilk kadın olan Rabe, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra erkek sendika ve sendikacılarla yolunu ayırdı.
Paylaş:
Fitnat Durmuşoğlu
Fitnat Durmuşoğlu
fitnat.d@hotmail.com

Anna Rabe, 12 Temmuz 1898’de, Almanya’nın Leibzig kenti yakınlarındaki Delitzsch’te doğdu. Babası puro üretiminde çalışıyordu. Anna ilkokula giderken bir yandan küçük kardeşlerine bakıyor, diğer yandan babasına yardım ederek ambalaj yapıyordu. Okulun son iki yılında ayda 4 mark karşılığında günde birkaç saat hizmetçi olarak çalışmaya başladı.

1914’te I. Dünya Savaşı sırasında savaş ekonomisi için işçiye ihtiyaç duyulunca bir mühimmat fabrikasına gönderilmek istendi. Silah üretimini reddedip deri eşya fabrikasında çalışmayı tercih etti. Siyasi bilinçlenme orada başladı.  Daha sonra linyit madenciliği ve yol yapımında çalıştı. Savaşın sonlarına doğru Berlin’e gitti.

1917’de Alman Bağımsız Sosyal Demokrat Partisi’ne (USPD) katıldı. Kadın çalışmalarını organize etti ve işçilerin refahının geliştirilmesi için mücadele etti. 1918’de Bitterfeld’de bir kimya fabrikasına girerek, kısaca FAV da denilen Alman Vasıfsız İşçiler Sendikası‘nı kurdu. Sendikada alt saymanlık görevini üstlendi; sendika aidatlarını toplamak için birçok evle bağlantı kuruyordu. Aynı zamanda Bitterfeld Arbeiterwohlfahrt’ta (AWO)* çalışmaya başladı. Bu iş, birçok meslektaşıyla iletişim kurmasını sağladı.  

1920’de işçi konseyine seçildi. 1922’de SPD’ye (Almanya Sosyal Demokrat Partisi)  geçti. Ekonomik krizin başlamasıyla Mayıs 1923’te işini kaybetti ve ardından genç işçilerden iki arkadaşıyla birlikte bir yolculuğa çıktı. Delitzsch’e döndüğünde, sendikada gönüllü olarak çalışırken para kazanmak için de kısa süreli işler yapıyordu. 1924’te Anna Rabe puro işçisi olarak işe girdi; ancak geleneksel puro işçileri sendikasına katılmadı.  

İlk kadın sekreteri

“Kadınlar, Fabrika İşçileri Sendikası ve Alman Sendikalar Federasyonu tarafından verilen eğitime katılın.” FAV’ın çalışanlara çağrısı böyleydi. Anna Rabe 1925’te sendikanın sağladığı imkânlarla Frankfurt am Main’deki Çalışma Akademisi’nde okudu. Eğitimini tamamladıktan sonra, Frankfurt am Main’deki Fabrika İşçileri Sendikası’nda çalışmaya başladı. Burada kadınlarla, özellikle hamilelik ve doğum izniyle ilgili hakları konusunda bilinçlenme çalışmaları yaptı. 

1926’da matbaacı Paul Zammert ile evlendi. 1928’de Hannover’de FAV’ın yönetim kurulu üyeliğine getirildi ve kendisine kadın sekreterliğini kurma görevi verildi. “Kadınlar tarafından kadınlar için…” sloganıyla bir kadın sekreterliği kurdu. Bağımsız bir sendikada kadın sekterliği görevini yürüten ilk kadın oldu. Sendika dergisinde “Kadın Sorunları” isimli bir köşe yazmaya başladı.

Naziler döneminde tutuklandı

Hannover’deki yetişkin eğitim merkezinde “Sosyal Mevzuatta Kadın” konulu seminerler verdi. Ülkenin her yerinde konuşmalar yaptı. Özellikle yüksek oranda kadın çalışanı olan şirketlerle ilgilendi. Ayrıca SPD’de aktif olmaya devam etti. 

Eylül 1930’da Anna Zammert, Süd Hannover-Braunschweig seçim bölgesinden Reichstag’a girdi. Haziran 1933’e kadar Reichstag’ın bir üyesi olarak kaldı. 1 Nisan 1933’te Hannover’deki sendika binasının basılmasından kısa bir süre sonra, birçok aktif sendika üyesi gibi Anna Zammert’te tutuklandı. Hapishanede altı ay geçirdi, serbest bırakıldıktan sonra da zulüm devam etti. 1935’te eşiyle Danimarka’ya kaçtı, oradan da 1936’da Norveç’e göç etti.

1940 yılında Norveç Almanya tarafından işgal edildiğinde, Anna Zammert tekrar tutuklandı. Serbest kaldıktan sonra eşiyle birlikte İsveç’e kaçtı. 1943’ten 1945’e kadar Alman sendikacılardan oluşan ulusal gruba katıldı ve kadın temsilcisi olarak ulusal yönetime seçildi.

Sendikacılarla anlaşamadı

Savaşın bitiminden sonra 1946’da Hannover’e döndü. İşçilerin refahıyla ilgilendi ve FAV’ın halefi olan IG Chemie-Papier-Keramik Gewerkschaft (Alman Kimya Keramik Kâğıt İşçileri Sendikası) kadın sekreteri olarak çalışmaya başladı. Ancak burada başarısız oldu. 1953’te ise Hamburg’daki IG Nahrungsmittel-Genuss-Gaststätten G.’ta (Gıda İşçileri Sendikası) kısa bir süre bölge kadın sekreterliği görevini üstlendi. Ancak verilen görevler ve sendika politikaları fikirleriyle çatışıyordu. Hayal kırıklığına uğrayan Anna Zammert, İsveç’e döndü. 1975’te kocası öldüğünde, Anna Zammert, Delitzsch’te büyükannesiyle birlikte yaşayan kızı Gerda’nın yanına taşındı.    

13 Aralık 1982’de Delitzsch’te öldü. Bergneustadt’ta bir AWO anaokuluna Anna Zammert’in adı verildi. Springe’deki eğitim ve konferans merkezinde 1990 yılında inşa edilen bir bina onun adını taşıyor.  Ayrıca Delitzsch (2007’den beri), Göttingen  (2012’den beri)  ve Hannover’in Südstadt  semtindeki (Aralık 2013’ten beri) sokaklara onun adı verildi. 

Kaynakça

* AWO (Arbeiterwohlfahrt) Federal Almanya’nın en tanınmış beş sosyal yardım kuruluşundan biridir. Devlette ve toplum içinde sosyal politikaları yönlendirmeye çalışır. Kökeni işçi hareketine dayanır. 1919 yılında, Birinci Dünya Savaşı sonrası sosyal demokrat kadınlar tarafından kurulmuştur.

Anna Zammert: Wegbereiterin gewerkschaftlicher…

https://vorwaerts. de › artikel

 Anna Zammert – Wikipedia

https://de.wikipedia.org

Anna Zammert – FemBio

https://www.fembio.org › an…

Fotoğraflar: Fembio, Vorwärts

 



Paylaş:

Benzer İçerikler

Gösterilecek içerik bulunamadı!
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!