Almanya’da sendikalar koalisyonu uyarıyor: “Mini işlerin yaygınlaşmasını durdurun”

Nisan ayı içinde Alman parlamentosunda mini işler tartışılacak. Alman Hizmet Sendikası başta olmak üzere pek çok sendika kadınları yaşlılıkta yoksulluğa mahkum eden ve giderek genişleyen bu işlerin, sınırlandırılmasını istiyor.
Paylaş:
Necla Akgökçe
Necla Akgökçe
nakgokce@gmail.com
Çeviri: Necla Akgökçe

Nisan ayı içinde Alman parlamentosunda mini işler tartışılacak. Alman Hizmet Sendikası başta olmak üzere pek çok sendika kadınları yaşlılıkta yoksulluğa mahkum eden ve giderek genişleyen bu işlerin, sınırlandırılmasını istiyor.

Çoğu durumda, onlarsız hiçbir şey yürümez; kısa çalışma biçimine sahip (mini işler) işçiler evleri temizler, sizin adınıza alışverişe gider, bahçe işleriyle meşgul olur veya evde hasta, çocuk, yaşlı bakımı yapar. Perakende, gastronomi, basın, ofis temizliği veya sağlık sektörü gibi hizmet sektörünün pek çok alanında da bu türden işler vardır. Mini işlerde çalışanların pek çoğu hayatlarını devam ettirmek için birkaç mini işi birden yapıyor. Öğrencilerin ve emeklilerin de bir bölümü bu tür işler yaparak gelirlerine artırmaya çalışıyorlar.

Mini işlerde çalışanlar sosyal güvenlik primlerine tabii değildir ve güvencesizdir. Mini işlerde çalışma işsizlik, sağlık veya bakım sigortasından yararlanma hakkını doğurmuyor. Ayrıca onlar kısa çalışma ödeneği de alamıyorlar. Korona pandemisi sırasında işlerini ilk kaybedenler ve sosyal korumadan yoksun bırakılanlar mini işlerde çalışanlar oldu.

Yönetmelik nisanda parlamentoda

Nisan ayında Alman hükümeti yeni mini çalışma yönetmeliğini mecliste tartışmaya başlayacak. Sendikalar SPD, Yeşiller ve FDP koalisyonunun, amacının mini işleri “iyileştirmek” olmadığını, sadece sosyal güvenlik katkı paylarının sınırlarını genişletmek istediklerini söylüyor. Koalisyon hükümetinin mini işler yönetmeliğinin düşük ücretli ve güvencesiz istihdamı güçlendirdiğini ve özellikle kadınları istenmeyen finansal bağımlılıklara ve yaşlılıkta yoksulluğa ittiğini belirttikten sonra bu biçimde çalışanların yaklaşık yüzde 70’inin kadın olduğunun da altını çiziyorlar. Mini işlerin artırılması yoluyla pandemi sırasında azalan istihdamın pekiştirilmesi modelinin, yanlış olduğu noktasında sendikalar birleşiyorlar.

Bir araştırmaya göre, bu tür mini işler, yalnızca küçük şirketlerde sosyal güvenlik primlerine tabi olan 500 bine yakın düzenli işin yerini alıyor. Alman Hizmet Sendikası (Ver.di) işçilerin ilk kuruştan itibaren sosyal güvenlik primleri ödenen, iyi ücret alan, toplu sözleşmelere bağıtlanan işlerde çalışmasını istiyor. Bu konuda çaba sarf ediyor.

Mini işlerdeki güvencesizliği göz önünde bulunduran sendika bunların artmasına karşı hükümeti uyarıyor. Ver.di başkanı Frank Werneke, “Mini işler, makul ücretler, güvenceli işler ve yoksulluğa dayanıklı emekli maaşlarına dayalı bir işgücü piyasası için adeta zehirdir” diye bir açıklama yaptı.

1 Ekim 2022’de mini iş sınırının 520 Avroya çıkarılması planlanıyor. Ağırlıklı olarak kadınların çalıştığı bu işler, yaşlılıkta onları yoksulluğa mahkum edeceği gerekçesiyle VER.Dİ ve Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından eleştiriliyor.

https://www.verdi.de/themen/arbeit/++co++710ce828-5da8-11ec-be48-001a4a160129

 

Paylaş:

Benzer İçerikler

Bornova’da üretim yapan Kristal Yağ işçilerinin asgari ücrete tepkileri sert oldu. TİS masasından kalkan işçiler bir ayı aşkın süredir grevdeler. Emekçilerin market alışverişlerinde yaşadıkları adeta bir trajedi. Poşetleri neredeyse boş. Kristal Yağ Fabrikası işyeri temsilcisi Gülnaz’la görüştük.
Sağlık sistemi zayıf olan ve bulaşıcı hastalıklarla boğuşan Asya toplumlarına hayati sağlık hizmetleri sunan sağlık emekçisi kadınlar, yaptıkları işin toplumsal cinsiyete dayalı değersizleştirme nedeniyle iş olarak görülmediğini belirterek kampanya başlattılar. Feminist araştırmacı Trimata Chakma konu ile ilgili Nepal’de Kadın Toplum Sağlığı Gönüllüleri’nden Basanti ve Gita ile konuştu.
Taban maaş hakkının Öğretmenlik Meslek Kanunu’na eklenmesini isteyen özel sektörde çalışan öğretmenler İl Milli Eğitim Müdürlükleri önünde Eğitim Nöbeti tutuyor. MEB’in taleplerini görmezden geldiği öğretmenler baskılara rağmen eylemlerine devam ediyor. Kreş, regl izni, servis, eşdeğerde işe eşit ücret talep eden kadın öğretmenler güvenceli çalışmak istiyor.
Kuzey Makedonya’da ihracata dayalı üretim yapan tekstil işçileri kendilerine dayatılan ağır çalışma koşulları ve artan hak ihlalleri karşısında harekete geçti. Kadın tekstil işçilerini örgütleyen Glasen Tekstilec* Derneği’nin çabaları ile asgari ücret yükseltildi ve Enka’nın da ortak olduğu yabancı konsorsiyumun çalışma saatlerini artırma girişimi püskürtüldü.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!