Annie Buller, 9 Aralık 1896’da, Ukrayna’da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası marangozdu. 1900’lerin başında ailesiyle birlikte Kanada’nın Montreal kentine göç etti. Montreal Quebec’te büyüdü. 13 yaşına kadar devlet okulunda okudu.
Annie 13 yaşına geldiğinde, bir tütün fabrikasında haftanın altı günü, günde 12 saat çalışmaya başladı. Üç yıl sonra, bir mağazada tezgâhtar olarak işe girdi. 17 yaşına geldiğinde daha büyük bir mağazanın çini ve cam eşya departmanının başına geçti. Kanada’da bu pozisyona sahip olan ilk kadın oldu.
Birinci Dünya Savaşı sırasında, dünya barışını desteklemek ve işçi sınıfından genç erkekleri zorunlu askerlik hizmetinden uzak tutmak için kampanyalar örgütleyen Sosyalist Gençlik Hareketi’ne katıldı.
1919’da New York’ta, sosyal bilimler okulunda bir yıl eğitim gördükten sonra Montreal’e dönen Buller ve iki arkadaşı, Montreal İşçi Okulu’nu kurdu. İşçilerin eğitimi, devrimin en önemli ön koşullarından biri olarak kabul edildi ve okul 1920’lerin ortalarına kadar ders verdi, önemli konuk konuşmacıları ağırladı ve dersliklerinde sendika toplantıları düzenledi.
1920’lerin başında Montreal’deyken, komünist ve parti davasını destekleyen gazeteci Harry Guralnick ile evlendi.
Komünist partisini kuranlardandı
Buller, işçilerin eğitimleriyle ilgili endişesinin yanı sıra, onların kendi siyasi partilerine ve etkili sendikalara ihtiyaçları olduğuna inanıyordu. Şubat 1922’de Kanada Komünist Partisi’nin (CPC) kurucu üyelerinden biri oldu. Parti gazetesinin yazı işleri müdürü olarak, Kanadalı işçilerin kötü çalışma koşullarını duyurmaya çalıştı ve onları kendi sendikalarına katılmaya teşvik etti.
1920’lerin sonlarına gelindiğinde iğne işi, kötü çalışma koşulları ve düşük ücretlerle ünlüydü. İşçiler için bir sendika vardı; ancak “zanaat” temelinde örgütlendiği için vasıflı sayılmayan işçileri kapsamıyordu. Buller, Kanada Komünist Partisi’nin sendikalar bölümü aracılığıyla, beceri düzeyi, ücret oranı veya çalışma yeri ne olursa olsun sahadaki tüm işçileri örgütlemeye başladı.
Annie, 1921’de Nova Scotia ve Maritimes’de bir örgütlenme turuna çıktı. Madencilerle, balıkçılarla, çelik işçileriyle, işsiz gruplarla ve ev kadınlarıyla konuşarak insanlara Rus Devrimi’ni ve onun Kanada’daki işçiler için önemini anlattı; bunu mümkün kılanın Marx ve Lenin’in öğretileri olduğuna işaret etti.
1923’te İşçi Partisi’nin kurulmasından sonra Nova Scotia’ya bir gezi daha yaptı. Bu gezide Glace Bay ve Cape Breton madencilerine sendikalarını kurma ve sağlamlaştırma konusunda destek verdi.
Ağustos 1928’de İğne Esnafı İşçileri Sanayi Sendikası (IUNTW) kuruldu. Bu durum karşısında, 1929’da Sanayi Sendikası’nın genel yönetim kurulu, iğne ticaretinde ücret kesintilerine ve işten çıkarmalara karşı kampanya düzenlemek için Annie’i, Winnipeg Manitoba’ya göndermeye karar verdi.
Genellikle sezon yoğun geçmesine rağmen, patronlar işçilerden ücret kesintilerini hiçbir direnç göstermeden kabul etmelerini istedi. Annie mücadele etmeye karar verdi ve kampanya, Liberty Temple’da toplu bir mitingle başlatıldı. Annie, Ücret Kesintileriyle Nasıl Mücadele Edilir başlıklı konuşma yaptı. Patronların, zaten düşük olan yaşam standartlarını düşürmelerine yardım etmede gerici sendikaların rolünü ele aldı. Konuşması coşkuyla karşılandı ve Birleşik Konfeksiyon İşçileri Sendikası‘nın çalışanları Endüstriyel İğne Ticareti Sendikası’na katılmak için can attıklarını belirttiler. Toplantının sonuçları çok umut vericiydi.
İşsizleri de örgütledi
1920’lerin ortalarında The Worker gazetesinin yazı işleri müdürü oldu. Gazete aracılığıyla işsizleri örgütleyip, Toronto’da işsizler sendikasını kurdular.
1929’da Hamilton’da çocuklar için süt ve ekmek taleplerini sunmak için belediye binasına doğru kitlesel bir miting ve yürüyüş yapıldı. Polis, yürüyüşün belediye binasına ulaşmasını engelledi. Annie ve diğer dokuz kişi tutuklandı, para ve hapis cezalarına çarptırıldı. Annie bir “yabancı” olarak kabul edildi ve bu nedenle iki yıl ertelenmiş hapis cezası aldı. İki yıl boyunca Hamilton’dan uzak durması ve her ay Toronto’da polise rapor vermesi istendi. Şöyle anlatıyordu bu olayı:
“Patronların basını, bu mücadeleyle ilgili gerçeği vermedi. Sadece işçi basını emekçilerin ve ailelerinin taleplerini dile getirdi, çıkarlarını savundu ve haklı davasını ilerletti.”
The Worker, The Clarion olarak değiştirildiğinde Annie, Mid-West Clarion’un yöneticisi oldu.
İğne Esnafı İşçileri Sanayi Sendikası’nın yönetim kurulunda görev yaparken, 1931’de Toronto terzileri için daha iyi ücret ve çalışma koşulları için bir genel greve öncülük etti. Aynı yıl Saskatchewan, Estevan’da kömür madencileri için destek örgütledi.
27 Eylül 1931’de Annie, Bienfait’te madenciler sendikası üyeleri, aileleri ve destekçilerin katıldığı toplantıda konuştu. Sözleri, madencilerin yetersiz ücretleri ve korkunç yaşam koşullarıyla ilgiliydi. Madenciler eylem için hazırlanıyordu. Annie her yerdeydi, cesaret verdi, planlamaya yardım etti, yapılması gereken her şey üzerinde çalıştı. Öğle yemeklerini hazırlayan ve çocukların kıyafetlerini tamir eden kadınlara moral verdi.
İki gün sonra yapılan barışçıl eylemde belediye polisi ve Kanada Kraliyet Atlı Polisi (RCMP), grevcilerle bir çatışma çıkardı ve gözcülük yapan madencilerden üçünü vurarak öldürdü. Yerel polis erkekleri sopalarla dövdü, arabaları ve kamyonları parçaladı, erkekleri ve çocukları korumak için silahların önüne çıkan kadınların üzerine yangın hortumlarını çevirdi. Toplamda yaklaşık 50 kişi yaralandı.
Kadınlar ücret eşitliği istiyor
Polisin Annie’yi tutuklama emri vardı; ama orada Annie zannettikleri başka bir kadın işçiyi tutukladılar ve hapse attılar. Ancak yaptıkları hata, Annie’ye konuşmasını yapması ve ardından madencilere yardım organize etmeye başlamak için Toronto’ya dönerken Winnipeg’den ayrılması için yeterli zaman sağladı. Daha sonra Toronto’da tutuklandı ve yargılanmak üzere Estevan’a geri götürüldü.
Annie Buller, isyana, yasadışı toplanmaya ve ayaklanmaya kışkırtmaktan tutuklandı. Şubat 1932’de Estevan Adliyesi’nde yargılandı ve mahkûm edildi. Battleford Hapishanesi’nde bir yıl ağır çalışma ve 500 dolar para cezasına çarptırıldı; cezayı hücre hapsinde çekti.
1939’da komünist gazete The Western Clarion’da yazı işleri müdürü olarak çalışırken tekrar tutuklandı. Bu tutuklama, 1942’ye kadar hapsedilmesine yol açtı. Çıktığında hemen Toronto’daki parti basınında çalışmaya devam etti ve ayrıca bir süre, başka bir parti yayını olan National Affairs Monthly’nin yöneticisi olarak çalıştı.
1932’de İşçi Birleşik Cephesi adayı olarak Toronto Şehir Meclisi’ne girmeye çalıştı. 1952’de St. Paul’s’ta Emek-İlerleme Partisi adayı ve yine 1956’da federal seçimler için Spadina Riding’de (Toronto) partinin adayı oldu.
Buller, 1950’lerin sonlarında tam zamanlı parti çalışmasından emekli oldu; ancak ölümüne kadar Kanada Komünist Partisi’nin aktif üyesiydi.
1955’te Buller ve Guralnick, Sovyetler Birliği’ni ziyaret etti. Moskova’daki Stalin Otomobil Fabrikası’na gittiler. Buller, fabrika işçilerinin örgütlenmesinden ve çalışma koşullarından “çok etkilendiğini” yazdı. 1960’larda Vietnam Savaşı karşıtı harekette aktif olarak yer aldı.
Annie, partinin kadın komisyonunda birkaç yıl görev yaptı. Kanadalı kadınların çeşitli sorunları hakkında veri topladı ve yayımlamak üzere çok sayıda makale yazdı. Çalışmak için materyal hazırladı ve kadınlara Marksizm ilkeleri ve bunların kadınların konumuna nasıl uygulanacağı üzerine dersler verdi.
Annie, Ocak 1945 yazdığı bir makalede şöyle diyordu:
“Kadınların kesin ve net talepleri var. Eşit işe eşit ücret istiyorlar; eğitimlerine devam etmek istiyorlar ve kendilerine en uygun işi seçme fırsatına sahip olmak istiyorlar; yasalar istiyorlar. Erken yaşta emeklilik, eşit eğitim fırsatları, doğum ödenekleri ve ek kreşler, çocuk bakımı istiyorlar”
19 Ocak 1973’te Annie Buller, kocası Harry’nin ölümünden kısa bir süre sonra öldü.
Kaynaklar
Annie Buller | The Canadian Encyclopedia
Annie Buller – Wikipedia
She Never Was Afraid: The Biography of Annie Buller
Buller, Annie (1896–1973) | Encyclopedia.com
Buller, Annie (1896-1973) – The Encyclopedia of Saskatchewan