BBC’de grevciler kazandı: Ücret ve sosyal haklarda iyileştirme

BBC iki haftalık grevi kazanımla sonuçlandı. 28 Ocak’ta Kadınİşçi olarak dayanışma ziyaretindeydik ve o günün akşamı TGS ile işverenler anlaştı. Ayazda karda, tipide direnen gazeteciler yüzde 32 ücret artışının yanı sıra yemek, sağlık haklarında da iyileştirmeler aldılar. Gözlük yardımı, göz bozukluklarının bir “gazetecilik meslek hastalığı” olarak kabul edilmesinin yolunu açabilir.
Paylaş:
Necla Akgökçe
Necla Akgökçe
nakgokce@gmail.com
Necla Akgökçe     nakgokce@gmail.com

BBC iki haftalık grevi kazanımla sonuçlandı. 28 Ocak’ta Kadınİşçi olarak dayanışma ziyaretindeydik ve o günün akşamı TGS ile işverenler anlaştı. Ayazda karda, tipide direnen gazeteciler yüzde 32 ücret artışının yanı sıra yemek, sağlık haklarında da iyileştirmeler aldılar. Gözlük yardımı, göz bozukluklarının bir “gazetecilik meslek hastalığı” olarak kabul edilmesinin yolunu açabilir.

BBC’de greve çıkan çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 13 gazeteci kazandı. 28 Ocak akşamı işverenle TGS arasında yapılan anlaşma ile BBC çalışanları yüzde 32’lik bir zammın dışında sosyal haklarda da bir dizi kazanım elde ettiler. Bundan böyle çalışanlar aileleri de kapsayan özel sağlık sigortası, günlük brüt 60 TL’lik yemek desteğinin yanı sıra 1200TL’lik gözlük yardımı da alabilecekler.

TGS tarafından yürütülen greve ilgi büyük oldu çünkü 2009 Sabah Grevi’nden sonra gazeteciler ilk kez greve çıkmışlardı. Halka doğru haber iletme, malumat verme, aydınlatma görevini yerine getiren ya da getirmesi gereken sektörde, sendikalaşma oranları çok düşük. Ayrıca gazeteciler genellikle bir araya gelip kolektif eylem üretme konusunda refleksleri en az gelişmiş çalışan grupları arasındadır. O nedenle BBC grevi bu sektörde çalışanlar için önemliydi.

28 Ocak cuma günü- muhtemelen müzakerelerin yapıldığı sırada- Kadınİşçi’den bir grup kadın 15.30’da AKM önünde buluşarak, Gümüşsuyu’ndaki grev yerine yürüdük ve arkadaşlarımıza dayanışma dileklerimizi ilettik. Onlarla grevin gidişatını, kadın gazetecilerin sorunlarını, eylem izlenimlerini konuştuk. Grevle dayanışmanın çok iyi olduğunu söyleyen arkadaşlarımız, dayanışmaya gelen gazetecilerin çalıştıkları yerlerde haberi yayınlatamadıklarını anlattılar.

Bu arada kadın gazetecilerin aldığı ücretlerin diğer pek çok kadın çalışan gibi tek başına hayatlarını kurup, sürdürebilecek düzeyde olmadığını da gözlemledik.

Kadın hakları konusunda uluslararası sözleşmelere duyarlılık gösteren hatta sosyal sorumluluk projeleri içinde bir dizi kadın hakları eğitim vs programı olan her cinsten işvereni, ücretler meselesinde de sıkıştırmamız lazım geldiğini anladık…

Göz bozukluğu meslek hastalığıdır

Gerçekten de artık pek çoğu yandaş hale gelmiş tekelci medyada grev haberi görmek imkansızlaştı. AKP iktidarından önce de direniş ve grev haberleri bir medya kuruluşundaki direniş-pek sık rastlanmasa da- verilmezdi. Ancak oralarda kalmış birkaç meslek etiği olan insanın gayretiyle küçük haber olarak girerdi bu tür haberler. Medyadan onlar da sürülünce kısa haber niteliğinde olsa bile verilmemeye başlandı.

TGS sektörde 13 yıl sonra yapılan BBC grevinin emsal oluşturabilecek bir grev olduğunu söylüyor. Yazılı, sözlü medyanın bu örgütlenme düzeyinde başka gazeteciler de bu grevi örnek alarak mücadele yoluna başvururlar mı bilinmez. Fakat ücret grevlerini bile görmediğimiz bir sektörde ücretlerde ve sosyal haklarda yapılan bu iyileştirmeler gerçekten de önemli bir adım…

İşçi sağlığı ve iş güvenliği açısından 1200 TL’lik gözlük yardımının da ayrı bir önemi var. Çünkü gazetecilik ekran başında yapılan bir iş, bu da göz hastalıklarına ve bozukluklarına davetiye çıkarıyor. Hastalık tazminatı gibi verilen bu gözlük yardımı, “göz bozukluklarının” bir meslek hastalığı olarak tanınması ve meslek hastalıkları listesine alınmasının da yolunu açabilir. Ama elbette bu konuda da birilerinin mücadele vermesi gerekiyor.

Paylaş:

Benzer İçerikler

Türk-İş dün 81 ilde “Zordayız, geçinemiyoruz” diyerek eylem çağrısı yaptı. Ancak işçiden habersiz, fabrika ve işyerlerinden uzak bir eylemden beklenileceği üzere zayıf görüntüler ortaya çıktı. İstanbul’daki eylem bunun en sarih örneği oldu.
Bornova’da üretim yapan Kristal Yağ işçilerinin asgari ücrete tepkileri sert oldu. TİS masasından kalkan işçiler bir ayı aşkın süredir grevdeler. Emekçilerin market alışverişlerinde yaşadıkları adeta bir trajedi. Poşetleri neredeyse boş. Kristal Yağ Fabrikası işyeri temsilcisi Gülnaz’la görüştük.
Taban maaş hakkının Öğretmenlik Meslek Kanunu’na eklenmesini isteyen özel sektörde çalışan öğretmenler İl Milli Eğitim Müdürlükleri önünde Eğitim Nöbeti tutuyor. MEB’in taleplerini görmezden geldiği öğretmenler baskılara rağmen eylemlerine devam ediyor. Kreş, regl izni, servis, eşdeğerde işe eşit ücret talep eden kadın öğretmenler güvenceli çalışmak istiyor.
AKP Urfa İl Başkanı Ali İhsan Delioğlu yerel TV’de katıldığı bir programda, mevsimlik işçilerin tatil amaçlı başka şehirlere gittiğini söyledi. 45-50 derece sıcak altında her türlü riske açık çalışan ve çoğunluğu kadın olan mevsimlik işçilerin yaşadıklarını bu alanda örgütlü sendika ve dernek yöneticilerine sorduk.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!