Seval Öztürk
Beşiktaş Belediyesi Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi, pandemi sürecinde evde ve işte çalışmaktan bunalan kadınlar için bir dinlenme odası açtı. Odayı telefonla rezerve edip, kafanızı dinleyebilirsiniz. Üstelik siz dinlenirken çocuklarınıza da bakılıyor.
Beşiktaş Belediyesi’nde kadınların kullanabileceği kendine ait bir odanın olduğunu biliyor muydunuz, biz de bilmiyorduk. Bu oda Beşiktaş Belediyesi Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi çalışmaları kapsamında, kadınların tek başına kalıp, düşünüp, dinlenmeleri amacıyla oluşturulmuş. Beşiktaş Belediyesi Kadın ve Aile Hizmet Birim Sorumlusu Mine Kösem’e Virginia Wolf’un kitabından yola çıkarak isim verilen, bu alanın, nasıl kullanıldığını soruyoruz: “Bu alanı kadınların yalnız kalma ihtiyacından yola çıkarak kurguladık. Özellikle pandemi süreci bize kadınların ev içerisinde dar alanda çocuk bakımı, iş, ev işleri ile nasıl cebelleştiklerini gösterdi. Temennimiz her kadının kendine ait bir alanının olması ama buna sahip olamayan kadınların da hayatını bir nebze kolaylaştırabilmek için burayı açtık” diyor.
Kendine ait oda rezervasyonla çalışıyormuş. Bunun için Merkezi arayıp orada kalmak istediğiniz saatleri bildiriyor ve o saatler arası odayı rezerve ediyorsunuz. Siz orada yalnız başınıza dinlenirken, eğer çocuklu bir kadınsanız, çocuklarınız da çocuk oyun alanında bakılıyor.
Beşiktaş Belediyesi’nin Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi’nin hikayesi ise pek eski değil. Merkez 2019 yılının 25 Kasım’ında yani Kadına Yönelik şiddetle Mücadele Günü’nde açılmış.
Her yaştan kadın var
Merkez’in işlevi iki yönlü, bir yandan şiddete karşı bir destek mekanizması olarak çalışırken, diğer yandan kadınların sosyalleşerek güçlenmesine yardım ediyorlar. Deneyimli, sosyal hizmet uzmanları ve avukatlar, şiddete uğrayan kadınlarla ilk teması sağladıktan sonra ilgili destek mekanizmalarına, sığınaklara yönlendiriyorlar. Bir de eşitlik birimleri bulunuyor o da kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik eğitim programları yürütüyor ve bunun yanı sıra bu alanda çalışan kadın sivil toplum örgütleriyle ilişkileri düzenliyor. Merkezde nasıl babalık yapmaları gerektiği konusunda babalara da eğitim veriliyor.
Bir toplantı salonları var. Bunu kadın örgütlerinin kullanıp kullanamayacaklarını soruyoruz Mine Kösem’e cevabı: “Toplantı salonu da yine aynı şekilde rezervasyon ile kullanılıyor. Beşiktaş’taki kadın ve gençlerin kullanımı önceliğimiz ancak ilçe dışından da rezervasyon alabiliyoruz.” oluyor.
Kösem Merkezi oluştururken çok yönlü düşünüp, kapsayıcı olmaya çalıştıklarını vurguladıktan sonra şöyle devam ediyor “ Beşiktaş bir kadın semti; çalışan, bekar çocuklu, bekar çocuksuz kadınların yoğun yaşadığı bir semt. Bunun dışında bir de burada sosyalleşmeyi seven her yaştan kadınlar var. Merkezi planlarken hepsini göz önüne aldık”