Bir dakikada emek cephesindeki ayrımcılıklar

Mobil Film Festival (MFF)[i] geçtiğimiz yıl Un Women’ın da desteğini alarak “Kadın Güçlenmesi” temalı bir yarışma açtı. Yarışma sonrası seçkide, onlarca ülkeden, büyük çoğunluğu kadınlar tarafından yazılmış ve çekilmiş, birer dakikalık 60 film yer aldı.  
Paylaş:
Haber Merkezi

Mobil Film Festival (MFF)[i] geçtiğimiz yıl Un Women’ın da desteğini alarak “Kadın Güçlenmesi” temalı bir yarışma açtı. Yarışma sonrası seçkide, onlarca ülkeden, büyük çoğunluğu kadınlar tarafından yazılmış ve çekilmiş, birer dakikalık 60 film yer aldı.  

Tema kadın güçlenmesi olunca, festivalin seçkisinde yer alan filmler türlü türlü kadın hikayelerini anlatıyor. Bizler burada kadın ve çalışma hayatına odaklanan birkaç filmden sizleri haberdar etmek istiyoruz. Gelişmiş ya da gelişmekte olsun, dünyanın faklı ülkelerinden bu filmlere baktığımızda ne yazık ki sorunlarımızın birbirinden çok da farklı olmadığını bir kez daha görüyoruz. Bir kez daha bu sorunları görünür kılmanın önemini anlıyoruz.

Filmler birer dakikalık olunca, filmin sürprizini bozmadan filmlerden bahsetmek oldukça zor[ii].  Bu yüzden çalışma yaşamını konu alan filmlerin küçük bir listesini paylaşıyoruz ve sizlere iyi seyirler diliyoruz.

Career Path (Kariyer Yolu): İngiltere yapımı film, türlü engel ve zorluğun olduğu iş hayatında kadın farkını anlatıyor.

After You (Önden Buyurun): Fransa yapımı filmde bir kadın, iş görüşmesinde pek çok çoğumuzun başına gelen çirkin bir durumla daha görüşme başlamadan karşılaşıyor. Bu durumla akıllı ve eğlenceli bir şekilde başa çıkıyor.

3:54 PM: İsviçre yapımı film ücret eşitsizliğinin saçmalığının altını çiziyor.

We’ll be in Touch (Biz sizi arayacağız): Kenya yapımı film yine iş görüşmesi ve kadın olma hali üstüne bir film.

From Maria (Maria’dan): Portekiz yapımı film, kadın çalışma yaşamı tarihini ve kadın hareketinin kazanımlarını, kadınların karşılaştığı engelleri bir dakika işliyor.

High Hall (Yüksek hol): Güney Kore yapımı film kadınların iş hayatında giymesi daha uygun görülen (!) yüksek ökçeli ayakkabıları iş yaşamındaki engelleri anlatan bir gönderme olarak kullanıyor.

A Bad Day (Kötü bir gün): Fransız yapımı film iş yerinde cinsel taciz konusunu işliyor.

 

[i] Festival ile ilgili ayrıntı bilgiye bu linkten ulaşmak mümkün: https://www.mobilefilmfestival.com/en/about/

[ii] Festivalin seçkisinde yer alan filmlerin tamamına bu adresten ulaşabilirsiniz: https://www.mobilefilmfestival.com/en/

Paylaş:

Benzer İçerikler

Obanın Kadınları belgeseli evin olmadığı bir yerde yaylada kadınların görünmeyen emeğine odaklanıyor. Kadınların iş yüküne serzenişine, koşulların zorluğuna odaklanırken yine de umudu elden bırakmıyor. Yönetmen Kader Çetintaş ile Obanın Kadınları belgeselini konuştuk.
Gazeteci, yazar ve şair Neriman Hikmet erken cumhuriyeti dönemi kadın hareketinin önemli kalemlerinden biriydi. Hikmet hem kurgu eserlerinde hem de gazetecilik faaliyetlerinde sosyal konulara eğildi. Fabrikalardaki kadın işçilerle de, hizmetçilerle de söyleşiler yaparak gizli deneyimleri görünür kıldı.
Tüm bu filmlerin bir ortak noktası da –aslında gerçek hayattaki gibi- başrol oyuncusu kadınların yanında mutlaka dertlerini tasalarını paylaştıkları evdeki erkeğe ya da işyerindeki patrona karşı dayanışma gösteren kadın arkadaşlarının varlığıydı.
Ressam Şükran Yangın Üst, hem eşitsizlik ve ayrımcılıkla hem de ekonomik krizle boğuşan kadın ressamların desteklenmesi gerektiğini söylüyor: “Bir sergi açmak istesek maliyeti çok yüksek. Boyalar, fırçalar, tuvaller çok pahalı. Kadın ressamlar, sergi açacak parayı bulamıyor. Bize, eserlerimize destek verilmiyor.”
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!