Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu: “Eşdeğerde işe eşit ücret için mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Bugün Dünya Eşit Ücret Günü. Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan kadınlar bir açıklama yaparak, ücret konusunda cinsiyet temelli ayrımcılığa ve ücret farklarına, dikkat çekerek “eşdeğerde işe eşit ücret” için mücadelenin sendikal hareketin gündemine girmesini sağladılar. Ne denir ellerine kollarına sağlık…
Paylaş:
Necla Akgökçe
Necla Akgökçe
nakgokce@gmail.com

Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu bir basın açıklaması yaparak 18 Eylül Dünya Eşit Ücret Gününü kutladı. Türkiye’de bir işçi sendikasının ücret konusunda uluslararası bir günü, sendikanın kadın politikası gündemine sokması açısından ilk olan bu açıklama son derece önemli.

Eşit Ücret Günü Türkiye’de genellikle kutlanmaz ve hatırlanmaz, hatırlandığında da erkeklerin sektörler arası ücret eşitsizliği meseleleri hakkında konuşulur.

Birleşik Metal Sendikası Kadın Komisyonu bu hegemonyayı yıkarak çok doğru bir yerden kadınlar için ücret eşliği meselesinin ne kadar önemli olduğunu, bir sendikanın kadınlara yönelik ücret ayrımcılığıyla hangi araçlarla mücadele edebileceğini gündem konusu yaptı.

Açıklamada her yıl 18 Eylül Dünya Eşit Ücret Günü’nde, dünyada sendikaların öncülüğünde, ücret eşitliği talebiyle pek çok eylem ve etkinlik düzenlendiğine vurgu yapıldıktan sonra “Kadınlar için insan onuruna yakışır işin en önemli göstergelerinden biri, eşdeğerde işe eşit ücrettir. Bu nedenle ücret eşitliği mücadelesi, uluslararası sendikal hareketin önemli bir mücadele başlığıdır. 18 Eylül Dünya Eşit Ücret Günü, dünya genelinde cinsiyetler arası ücret eşitsizliğine dikkat çekmek, sorunun çözümüne yönelik toplumsal ve kurumsal sorumlulukları hatırlatmak ve farkındalığı artırmak amacıyla uluslararası alanda kabul edilmiş bir gündür” denilerek hem eş değerde işe eşit ücret (eşit işe eşit ücret değil) kavramının işçi sendikaları literatürüne girmesi sağlanıyor, hem de cinsiyet temelli ücret ayrımcılığının toplumsal bir mesele olduğuna dikkat çekilerek politik bir hat çiziliyor.

Ücret şeffaflığı önemli

Bildiride ücret farkının yüzde 60’a varan kısmının cinsiyet temelli olduğu belirtildikten sonra ücret eşitliği için verilen mücadelede kullanılan araçlardan biri olan ücret şeffaflığı da gündeme getiriliyor. Ülkemizin aksine pek çok ülkede ücret şeffaflığı yasalarının çıkarıldığını belirten açıklama, şöyle devam ediyor: “Geçen yıl kabul edilen AB Ücret Şeffaflığı Yönergesi’yle şirketlerin çalışan sayısına göre belirli periyotlarla cinsiyete dayalı ücret farkını raporlamaları zorunlu kılındı. Bu raporlara göre fark yüzde 5’i bulursa işveren sendikayla birlikte yeniden ücret değerlendirmesi yapmak durumunda olacak.”

Bu konuda Türkiye’de de harekete geçilip gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğine değinen kadın arkadaşlarımız, sendikalara görev düştüğünü hatırlattıktan sonra “Biz Birleşik Metal-İş üyesi metal işçisi kadınlar olarak cinsiyetçi ücret eşitsizliğinin son bulması için, eşdeğerde işe eşit ücret için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.” diyerek işin takipçisi olacaklarını bildiriyorlar.

Fotoğraf: Birleşik Metal-İş

Paylaş:

Benzer İçerikler

Agrobay Seracılık, Özak Tekstil, Burda Bebek. Düşük ücretler, güvencesiz çalışma, cinsiyetçi iş ayrımı; zorla mesaiye bırakılma, hakaret, taciz, mobbing, değersizleştirilen kadın emeği… Sektörleri, şehirleri farklı da olsa, dayatılan insanlık dışı çalışma koşullarına karşı kadın işçiler direnişlerle yanıt verirken “İşyerlerinde de kadına yönelik şiddet son bulsun diye mücadele ediyoruz” diyorlar.
Hülya Yıldız, dört yıldır çalıştığı fabrikadan düşük ücret, kötü çalışma koşulları ve mobbing yüzünden ayrıldı; ama haklarını bırakmaya hiç niyeti yok. Şimdi dava açıyor. Bu fabrikada sağlıklarının hiçe sayıldığını, yılda yalnızca 50 lira zam aldığını, özellikle kadın işçilere mobbing uygulandığını anlatıyor.
Emek piyasalarında aynı işi yapan erkekler, kadınlardan her zaman daha yüksek ücret alıyor. Ücret konusunda cinsiyet ayrımcılığı yapılıyorsa eşit ücret mücadelesi de cinsiyetçiliğe karşı ses çıkarmamızın önemli bir yolu olarak görülmeli.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası yeni kurulmuş bağımsız sendikalar içinde eylemleri ile dikkat çekiyor. Sendika uzun bir hazırlık sürecinden sonra geçtiğimiz günlerde kadın komisyonunu da oluşturdu. Kreş, eşdeğerde işe eşit ücret gibi patronları zorlayacak somut talepleri başlangıçtan itibaren sendikal mücadelenin konusu haline getirerek, önemli adımlar atıyorlar.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!