Birleşik Metal İş Sendikası’ndan bir kadın yayını: Cinsiyet rolleri sağlığımızı etkiliyor

Sağlık sorunlarımız da ağrılarımız da farklı. Toplumsal cinsiyet rollerinin elektrik sektöründeki kadınların hastalık ve sağlığını nasıl etkilediğine dair elimizde artık bir kitapçık var. İlgilenenlere duyurulur.
Paylaş:
Haber Merkezi

Sağlık sorunlarımız da ağrılarımız da farklı. Toplumsal cinsiyet rollerinin elektrik sektöründeki kadınların hastalık ve sağlığını nasıl etkilediğine dair elimizde artık bir kitapçık var. İlgilenenlere duyurulur.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanında toplumsal cinsiyet temelli araştırmaların sayısı bir elin parmaklarını bile geçmez… Hele hele bu alanda yapılan vaka analizi neredeyse hiç yok…

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın elektrik sektöründe üretim yapan bir fabrikada gerçekleştirdiği toplumsal cinsiyet temelli bir vaka analizinden daha önce bahsetmiştik. Montaj hattında çalışan 95 kadından 78’nin katıldığı bir anket çalışmasının yanı sıra 12 kadın işçiyle gerçekleştirilen odak grup çalışmasının da destekleyici olarak kullanıldığı Nuran Gülenç’in koordinasyonunda,  Serkan Öngel’in hazırladığı  bu araştırmanın raporu daha önce yayımlanmıştı. Hazırlanan rapor, geçtiğimiz günlerde bir kitapçık olarak basılarak sendikanın yayınlarından çıktı. Alanında bir ilk olan yayını, Birleşik Metal- İş Sendikasından edinebilirsiniz.

Paylaş:

Benzer İçerikler

Tüm Bel-Sen 3 No’lu Şubesi’nin Adalar Belediyesi’yle imzaladığı toplu sözleşmede kadınlar için radikal talepler yer aldı. Sürecin mimarlarından Alev Tosun ve Nermin Bakacak işyeri şiddetine karşı mücadele etmeyen toplu sözleşmelerin eksik kaldığının altını çizerken Kadıköy Belediyesi deneyiminden yararlandıklarını vurguluyorlar.
Agrobay Seracılık, Özak Tekstil, Burda Bebek. Düşük ücretler, güvencesiz çalışma, cinsiyetçi iş ayrımı; zorla mesaiye bırakılma, hakaret, taciz, mobbing, değersizleştirilen kadın emeği… Sektörleri, şehirleri farklı da olsa, dayatılan insanlık dışı çalışma koşullarına karşı kadın işçiler direnişlerle yanıt verirken “İşyerlerinde de kadına yönelik şiddet son bulsun diye mücadele ediyoruz” diyorlar.
Osmaniye’deki Ertürk Tekstil’de çalışan Esin Albayrak, işyerinde beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetti. Klimaların kullanılmadığı, aşırı sıcağa bağlı bayılmaların hep olduğu işyerinde, kadın işçilere yönelik mobbing, şiddet ve cinsel taciz de vardı. Eski çalışan Gülay, “Bugüne kadar şansımıza kimse ölmedi” diyor.
Direnişteki kadın işçiler, “Her konuda bize kendimizi değersiz hissettirdi Mata. Maddi olarak da manevi olarak da kadın olarak da işçi olarak da” diyor. Fabrikanın onları robota çevirdiğini, direnişte kendilerine geldiklerini söylüyorlar. İş güvenliği önlemlerinin alınmasını, ücretlere ek zam yapılmasını, her türlü baskı ve ayrımcılığın son bulmasını istiyorlar.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!