Çetinkaya: Kadın emeği siyasetin temel meselelerinden biri olmalı

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Parti Meclisi Üyesi Bilge Seçkin Çetinkaya, partisinin kadın emeği politikalarına dair Kadın İşçi’nin sorularını yanıtladı…
Paylaş:
Sevgim Denizaltı
Sevgim Denizaltı
sevgimdenizalti@gmail.com

Ücret eşitsizliği, cinsiyetçi iş ayrımcılığı, rekor kıran kadın işsizliği, emeğimizin değersizleştirilmesi, şiddet ve taciz… Sorunlarımız saymakla bitmiyor. Peki, Türkiye’de kendini solda tanımlayan siyasi partiler, tüm bu sorunların çözümüne dair ne söylüyor? Önerileri neler? Programlarında ne var?

Türkiye seçime doğru giderken, sol partilerde siyaset yapan kadınlarla partilerinin kadın emeği politikalarını konuşuyoruz. İlk konuğumuz, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Parti Meclisi Üyesi Bilge Seçkin Çetinkaya.

Çetinkaya, “TİP’li kadınlar olarak kadın emeğinin siyasetin temel meselelerinden biri olması için mücadele edeceğiz” diyor.

İyi seyirler…

Paylaş:

Benzer İçerikler

Bu yazı sadece bir kitap eleştirisi değil. Hülya Osmanağaoğlu, TYÜ kuramını temel alan bir feminist mücadele ile patriyarka – patriayarkal kapitalizm – kapitalist patriyarkayı temel alan feminist mücadele arasındaki temel ayrım, gündelik hayatımızdaki erkek egemenliğini merkeze koyarak bütünlüklü bir mücadele vermek ile sermayenin gündelik hayatımızdaki belirleyiciliğini merkeze koyarak mücadele vermek arasındaki farkta somutlanıyor, tespitini tarihsel analizle de harmanlayarak TYÜ tartışmalarına yeni bir boyut getiriyor.
AKP iktidarı İş Kanunu’nda değişiklikler yapmayı planlıyor. Yapılan değişikliklerin işçilerin değil sermayenin çıkarları doğrultusunda olacağını önceki deneyimlerimizden biliyoruz. Arkadaşımız Nesrin, İş Kanunu’nun tarihçesini ve imzalanmayan ILO sözleşmelerini anlatıyor.
Geçtiğimiz nisan ayında başladığımız ve aralık ayında tamamlanan Kadınİşçi’nin “Depremden Etkilenen Kentlerde Kadınların Ücretli Ücretsiz Emeği” adlı raporunun çıktıları, Bağlam Yayıncılık’ın toplantı salonunda basın ve kadın örgütlerine anlatıldı.
Gürkan, işyerlerinde kadın olmaktan kaynaklanan sorunların çözümüne çok önem verdiklerini, bunun için parti olarak özel politikalar geliştirdiklerini anlatıyor. Eşit ücret mücadelesini de kadın emeğinin ikincilleştirilmesine karşı yürütülen bir mücadele olarak değerlendiriyor.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!