Haber Merkezi
İş yerinde toplumsal cinsiyete dayalı şiddete en çok kadınlar ve LBGTIQ+ bireyler maruz kalıyor. Geçtiğimiz yıl aralık ayında Türkiye gündemi yayıncılık alanında cinsel taciz / şiddet başlıkları ile çalkalanmıştı. Bunun ardından konuyla ilgili çalışmalarına başlayan Çevbir, genel kurul sonrası, komisyon yönergesi ve politika belgesini yayınladı.
Yayıncılık alanındaki cinsel şiddet olaylarının tanıklıklarla ifşa edildiği süreçte Çevirmenler Meslek Birliği (Çevbir) 5 Aralık 2020’de bir açıklama yapmış, bu köklü sorunun çözümüne yönelik somut adımlar atılması gereğine dikkat çekmiş ve bu doğrultuda gereken kurumsal değişiklikleri yapıp sonuçları da kamuoyuyla paylaşmayı taahhüt etmişti. Bu açıklamanın ardından, meslek birliği, üyelerine bir çalışma grubu kurulması için açık çağrıda bulundu. Çağrıya yanıt veren kadınlardan oluşan bu grup, aylarca düzenli aralıklarla toplanarak faaliyetini sürdürdü.
Çalışma grubu, ilk olarak Birleşik Metal-İş Sendikası, Boğaziçi Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme Koordinatörlüğü (CİTÖK) ve Toplumsal Dayanışma için Psikologlar Derneği (TODAP) gibi farklı kurumların temsilcileriyle çevrimiçi deneyim aktarımı görüşmeleri yaptı. Bunun yanı sıra yurtiçi ve yurtdışındaki sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve meslek örgütlerinin etik yönetmelikleri ve varsa tacize yönelik politika belgeleri araştırılıp incelendi.
Meslek birliğinin web sitesinde yayınlandı
Araştırma sürecinin ardından Çalışma Grubu, Çevbir’in konuya ilişkin tutum ve sorumluluklarının çerçevesini çizen Politika Belgesi’ni hazırladı. Taslak metin tamamlandığında, üyelerinin görüşüne açıldı, ardından 2021 Genel Kurulu’nda oylamaya sunuldu ve kabul edildi.
Genel Kurul sonrasında “Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddeti Önleme Politika Belgesi[i]” ve “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliğinin Giderilmesi Ve Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddeti Önleme Hakkında Komisyon Yönergesi[ii]” meslek birliğinin web sitesinden yayınlandı.
[i] https://cevbir.org.tr/mevzuat/siddeti-onleme-politika-belgesi
[ii] https://cevbir.org.tr/mevzuat/siddeti-onleme-komisyon-yonergesi