Çiçek kurutma sanatıyla ilgilenen Ayşe Suna: “İlk satışlardan sonra ahşap çerçeveler aldık”

Çoğumuz öğrencilik yıllarında kitapların arasında çiçek kurutmuşuzdur. Diyarbakırlı Ayşe Suna bunu bir sanat yapıtına çevirmiş. Bir arkadaşı ile birlikte Dar û Pel isimli atölyelerinde kurutulmuş çiçeklerden tablolar yapıyorlar. Amaçları sanatlarını yaymak ve gençlere bu konuda eğitimler vermek…
Paylaş:
Perihan Kaya
Perihan Kaya
perihan21kaya21@gmail.com
Perihan Kaya  perihan21kaya21@gmail.com

Çoğumuz öğrencilik yıllarında kitapların arasında çiçek kurutmuşuzdur. Diyarbakırlı Ayşe Suna bunu bir sanat yapıtına çevirmiş. Bir arkadaşı ile birlikte Dar û Pel isimli atölyelerinde kurutulmuş çiçeklerden tablolar yapıyorlar. Amaçları sanatlarını yaymak ve gençlere bu konuda eğitimler vermek…

Diyarbakır’da iki arkadaş çiçek kurutarak tablo üretiyorlar. Atölyedeki her ürün doğal. Çiçekleri mevsimi geldiğinde gidip doğadan topluyorlar. Ahşapları kendileri gidip seçiyor ve çerçeveleri yapıyorlar. Kurutma uzun süreyi gerektiriyor ve doğal yollarla yapıyorlar bu işi. Hepimizin okul yıllarında yaptığı gibi kitap aralarında aylarca saklıyorlar çiçekleri kurumaları için. “Dar û Pel’ atölyesinde işlerini yürütüyorlar. Ayşe Suna “İlk amacımız üretim üzerine fakat atölyemizi gelip gördükten sonra burada vakit geçirmek isteyen arkadaşlarımız da oluyor. Bundan dolayı mekanımızın avlusunu butik cafe şeklinde işletme kararı da aldık. Şu an atölye-cafe konsepti ile devam ediyoruz” diye ekliyor.

Sizi biraz tanıyalım? 

Adım Ayşe Suna, 1993 Silvan doğumluyum. Şuan Diyarbakır’da yaşıyorum. Öğrenciyim.

Hangi bölümü okuyorsunuz?

İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi bölümü 4. sınıf öğrencisiyim. Güzel sanatlara ve fotoğrafçılığa ilgim var ve bu alanlarda kendimi geliştiriyorum.

Çiçek kurutarak, bunu bir sanata dönüştürme fikri nasıl ortaya çıktı? 

Arkadaşım Bahoz Damlayıcı sayesinde bu işle tanıştım. Güzel sanatlara ilgim olduğu için de çok dikkatimi çekti. Diyarbakır’da böyle bir çalışma görmemiştim. İşe girmeden önce Bahoz’a tasarım ve çerçeveleme ile ilgili bir kaç öneride bulunmuştum, o da tasarımları benim yapabileceğimi söyledi. O günden beri kurutulmuş çiçek tasarımlarını ben yapıyorum.

Dar ú Pel atölyesini ne zaman kurdunuz?

Atölyemizi 1 yıl önce kurduk. Ama işe “Çocuk Her Yerde” derneğinin küçük bir odasında başladık ve üretim yaptıkça çalışma alanımız bize dar gelmeye başladı. Ürettiğimiz çalışmaları arkadaşlarımız satın almak istediler ve yaptığımız çalışmalar böylece ticari bir boyut da kazandı. Üretimlerimizin sistemli bir şekilde devam etmesi için daha uygun koşullar ve mekân bizim için kaçınılmaz bir ihtiyaç haline geldi. Daha sonra atölye haline gelme fikri doğdu.

Çiçekleri mevsimlere göre topluyoruz

Atölyede ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?

Atölyemizde kurutulmuş çiçeklerden tablolar üretiyoruz. Bunun yanı sıra karanfilli elma yapıyoruz ve kurutulmuş narları süslüyoruz. Bunlarla ilgili etkinliklerimiz de oluyor. İlk amacımız üretim üzerine fakat atölyemizi gelip gördükten sonra burada vakit geçirmek isteyen arkadaşlarımız da oluyor. Bundan dolayı mekanımızın avlusunu butik cafe şeklinde işletme kararı aldık. Şu an atölye-cafe konsepti ile devam ediyoruz. Mekan bünyemizde ressam yazar Fevzi Bilge’nin resim çalışmalarını sergilediği bir resim atölyesi de mevcut.

Sanatınızın ayrıntılarını anlatabilir misiniz?

Yaptığımız iş kurutulmuş çiçeklerden tablo çalışmaları yapma. İşimiz üç aşamadan oluşuyor.

  1. Aşama: Çiçekleri toplama ve kurutma
  2. Aşama: Çerçeve ve tablo malzemelerinin temini
  3. Aşama: Kuruyan çiçeklerin tasarımı

Bu aşamaları bitirdikten sonra bunların pazarlamasını atölyemizde ve sosyal medya hesabımız üzerinden yapıyoruz.

Çiçekleri mevsimlerine göre toplamaya özen gösteriyoruz. Kuruması için kitaplar kullanıyoruz. Eski yöntem ile çiçekleri kitaplar arasına koyuyoruz ve aylarca kurumalarını bekliyoruz. Çiçekler herhangi bir işlemden (renklendirme, yapıştırma, ütüleme, şoklama) geçmiyorlar. Doğadan nasıl topladıysak o şekilde kurutuyoruz ve tablo haline getiriyoruz. Tasarımına gelirsek; tasarım yapmadan önce herhangi bir taslak kullanmıyorum ve o anki hislerimle tasarımları gerçekleştiriyorum. Çiçeğin çerçeve ve fon ile uyumu benim için çok önemli, o yüzden tasarımlarımda estetik kaygı her zaman vardır. Tasarım oluşturmada belli bir süre aralığım da yok; beş dakikada bitirdiğim tasarımlar da olmuştur, iki günde bitirdiklerim de…

Kullandığınız malzemelerin hepsi doğal ürünler mi?

Evet, çiçekleri doğadan topladığımız şekilde kurutuyoruz ve herhangi bir işlemden geçmiyorlar, çerçevelemesinde ahşap kullanıyoruz, ahşap renklendirmesinde ise vernik bazen de akrilik boya kullanıyoruz arka fon da keçe bezi ve kadife kullanıyoruz. Çiçeklerde herhangi bir oynama yok. Kendi renkleri ile kurutup tablo haline getiriyoruz. Çerçeve boyamasında doğallığı korumak adına bazen de şarap tortusu kullandığımız oluyor.

Yaptığınız işe ilgi var mı?

Yaptığımız işe ilgi var. Öncelikle doğa ile iç içe olan bir çalışma yürütüyoruz. Doğa bize nimetlerinden veriyor biz de verdiklerini bozmadan aldığımız şekilde insanlara sunmaya çalışıyoruz. Bu yönüyle özgünlüğü yakaladığımızı düşünüyoruz. Bu işi ilk zamanlar hobi olarak yapıyorduk fakat yaptığımız iş çok beğenildi ve satın almak isteyenler oldu. Biz de ilk satışları yaptık, buradan kazandığımızla ahşap çerçeveler aldık, çerçeve aldıkça ürettik ve şuan atölyeyiz.

İşi geliştirmeye dönük bir hedefiniz var mı?

Bu işi severek yapıyoruz ve sanat yönü ile bakıyoruz. Sanatın sadece bizimle sınırlı kalmasını istemiyoruz. İmkanlar el verirse bu işi öğrenmek isteyen çocuklara kurs vermeyi amaçlıyoruz. Daha sonrasında kültür ve sanat projelerinde yer alıp, bu sanatı insanlara sunabilmeyi de amaçlıyoruz.

Paylaş:

Benzer İçerikler

Gösterilecek içerik bulunamadı!
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!