Deprem, işyerlerindeki eşitsizlikleri daha da derinleştirecek

KESK Kadın Sekreteri Gevher, 8 Mart’ta iktidarın patriyarkal politikalarına karşı tüm illerde sokağa çıkacaklarını duyurdu. Çalışma yaşamındaki eşitsizliklerin depremle birlikte derinleşeceğini belirten Gevher, “Önümüzdeki sürecin kadınlar açısından güvencesizliği, bakım yükünü, şiddeti artıracağı aşikâr. Mücadeleyi yükselteceğiz” dedi.
Paylaş:

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), dün 8 Mart programını açıkladı. Buna göre KESK’li kadınlar, 5 Mart’a kadar beş ayrı deprem bölgesinde kurdukları kadın çadırlarında çok yönlü bir çalışma yürütecek, 8 Mart’ta ise tüm illerde sokağa çıkacak.

Konfederasyonun genel merkezinde dün düzenlenen toplantıda konuşan KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher, “Bu yıl 8 Mart’a, etkileri uzun yıllar sürecek bu depremin ağırlığıyla, ataerkil kapitalist ülke düzeninin hayatlarımıza her anlamda kastettiği, yaşamlarımızın iktidar ve sermaye nezdinde hiçbir şey ifade etmediği bilinci ve öfkesiyle giriyoruz” dedi.

Kadınları daha derinden etkiliyor

Maraş depreminin milyonlarca insanda derin acılar bıraktığına ama bu büyük yıkımdan en ağır şekilde etkilenenlerin kadınlar ve çocuklar olduğuna dikkat çeken Gevher, şunları söyledi:

“Başta AKP iktidarının kapitalist politikaları olmak üzere, sermayenin, kentsel rantın, liyakatsizliğin, insan hayatını hiçe sayan imar uygulamalarının sebep olduğu bu büyük yıkımın sonuçları, zaten yoksulluk kıskacında, etnik ve dinsel olarak ayrımcılığa uğrayan, bölgesel eşitsizliğe, savaşa, emek sömürüsüne ve ataerkil şiddete en çok maruz kalan kadınları daha derinden etkiliyor.

Enkaza dönen kentlerden sağ kurtulabilen, yakınlarını kaybetmenin ağır travmasını yaşayan kadınlar, bir taraftan da güvenlik endişesini yaşamakta; göçe, yoksulluğa,  salgın hastalıklara ve şiddet riskine karşı en savunmasız toplumsal kesimi oluşturmakta.”

Diğer yandan iktidar ve kurumlarının, kadın ve çocuklara yönelik gerici politikalarını hâlâ sürdürdüğünü belirten Gevher, Diyanet’in “evlat edinilen depremzede çocukla evlenme engelinin bulunmadığı” yönünde fetva verdiğini, depremde kimsesiz kalan çocukların Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı eliyle tarikat ve cemaatlere teslim edildiğini anımsattı.

Kadın işsizliği ve yoksulluğu artacak

Gevher, çalışma yaşamında görülen toplumsal cinsiyet temelli eşitsizliklerin depremle birlikte daha da derinleşeceğini vurguladı:

“AKP-MHP iktidar blokunun neoliberal politikalarının işyerlerinde yarattığı güç eşitsizlikleri, yaşanan depremle birlikte artarak devam edecek. Türkiye dünyada kadın işsizlik oranının en yüksek olduğu, kadın yoksulluğunun en fazla ve kadın istihdamının en düşük olduğu ülkelerden biriyken depremle birlikte bu da derinleşerek sürecek.

Depremle birlikte derinleşen eşitsizliklere eşlik eden yoksulluk, toplumsal cinsiyet eşitsizliğiyle de birleşince önümüzdeki sürecin kadınlar açısından yaşamın her alanında güvencesizliği, bakım yükünü, şiddeti artıracağı aşikâr. Bu süreç, daha fazla örgütlenme, mücadele etme ve dayanışma sorumluluğunu bizlere yüklüyor.”

‘Yaşamı yeniden kuruyoruz’

KESK olarak AKP-MHP iktidar blokuna karşı kadın mücadelesini yükselteceklerinin altını çizen Gevher, bu temelde oluşturdukları 8 Mart programını şöyle açıkladı:

“8 Mart yaklaşırken depremden etkilenen kadınların ihtiyaçlarını rahatça ifade edemediklerini de gözeterek, deprem bölgelerinde KESK Kadın Koordinasyon Çadırları üzerinden çok yönlü bir çalışmayı örgütlüyoruz.

2-5 Mart tarihlerinde Hatay, İskenderun, Pazarcık/Narlı, İslahiye, Malatya’da kadından kadına dayanışmayı örüyoruz.

8 Mart günü tüm illerde en geniş kadın platformları ile iktidarın patriyarkal politikalarına karşı ‘Öfkemizle, isyanımızla kadın dayanışmasını örüyor, yaşamı yeniden kuruyoruz’ diyerek alanlarda olacağız.”

Fotoğraf: KESK

Paylaş:

Benzer İçerikler

Malatya’da 6 Şubat depremi öncesinde kadınlar, çocuklarını kreşe vererek çalışabiliyordu. Depremden sonra çocuk bakım hizmetlerinin yetersizliği ve artan kreş ücretleri nedeniyle kadınların bir kısmı ücretli emek süreçlerinden çekildi.
Bölgede deprem öncesinde, evlere temizliğe ve bağ bahçe işlerine giden kadınların hepsi düşük ücretlerle, sigortasız çalışıyorlardı. Düzenli işlerde çalışanlar için bile asgari ücret lükstü. Temizlik işi yapanlar, şimdi de hasarlı evlerde can güvenliği tehdidiyle karşı karşıyalar.
Genel-İş’in Kadın Emeği Raporu’na göre, depremin vurduğu illerde zaten düşük olan kadın istihdamı, şimdi daha da kötüleşecek. Deprem bölgesindeki illerde istihdam edilen kadınların yarısı kayıtdışı çalıştırılıyor. Türkiye’de her 10 işsiz kadından biri deprem bölgesinde yaşıyor.
KESK, deprem bölgesinde koordinasyon çadırları kurmaya hazırlanıyor. KESK Kadın Sekreteri Döne Gevher Koyun, “Biz özellikle kadınların ve LGBTİ+’ların ihtiyaçlarını gören bir yerden planlama yapmaya çalışıyoruz. Koordinasyon çadırlarıyla daha hızlı ve koordineli şekilde hareket edebileceğiz” diyor.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!