Haber Merkezi
Alman Sendikalar Birliğinin (DGB)’nin Kadın ve Eşitlikten Sorumlu Başkanı Elke Hannack 8 Mart 2021’e ilişkin bir çağrı yayınlayarak, sendikaların pandemide sistemin yükünü omuzlarında taşıyan kadınların çıkarlarını daha fazla savunacaklarını açıkladı.
Çağrıda Corona Krizinin sistemin devamını sağlayan işlerde çalışmalarına rağmen düşük ücret alan kadınları vurduğu belirtildi. Bu süreçte kadınların ücretsiz izin, kısa süreli çalışma, işten çıkarmalar yoluyla ciddi kayıplara uğradıklarını vurgulayan Hannack “Ev ve bakım işlerinin büyük bölümünü yüklendikleri için de kısa süreli işlere yöneldiler. Kısacası kadınlar, yüksek sağlık riskleri, artan mali baskı, evdeki ek bakım ve ev işlerinin altında ezildiler. Bu böyle olmak zorunda değil.” dedi. Ve pandeminin kadın ve erkekler arasındaki var olan eşitsizlikleri iyice keskinleştirdiği tespitini yaptı.
Pandemi krizinde toplu sözleşmeler aracılığıyla adil ücret, kabul edilebilir çalışma saatleri ve daha fazla sosyal güvenlik koşulları sağlayan güçlü bir sendikaya dayanmanın kadınlar için ne kadar, gerekli olduğunu belirten, Hannack, hükümete ve eyalet yönetimlerine karşı da sendika desteğinin önemini vurgulayarak şöyle devam etti: “Pek çok alanda sendikalar krizin kadınlar üzerindeki etkilerini ve sonuçlarını hafifletmeyi başardılar fakat daha birçok alanda güçlenmemiz gerekiyor.”
Yeni yollar yeni alanlar
Kadın ve erkekler arasındaki ücret açığının devam ettiğini, ev ve bakım yüklerinin kadın ve erkekler tarafından eşit bir biçimde paylaşılmadığını sözlerine ekleyen Hannack kadın emeğine dair DGB’nin 8 Mart taleplerini şöyle sıraladı.
- Toplu sözleşmelerle güçlendirilmiş ve kadın ağırlıklı sektörlerde tekrar değerlendirilerek yükseltilmiş bir geçim ücreti…
- Yaşamları boyunca kadın ve erkeklere ev ve bakım işleriyle ilgilenmesi için eşit fırsatlar yaratan çalışma saatleri.
- Çalışma saatleri ile uyumlu ihtiyaç temelli ve yüksek kaliteli çocuk bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması
- İşin başlangıcından itibaren sosyal güvenlik ilkelerini içine alan bir kısa süreli işler (Minijob) reformu.
- Beşinci sınıf ücret vergisinin ve krizde çıkarılan gelir vergisi kanununun kaldırılması.
Pandemi sürecinin 2021 Dünya Kadınlar Günü’nde farklı zorluk ve sorumluluklar yüklediğini belirten kadın sendikacı, olağan üstü koşullarda kadınların en meşru taleplerine sahip çıkmak için sendikaların yeni yollar ve alanlar yaratması gerektiğini vurguladıktan sonra “ Kriz karşısında geri adım atmayacağız. Kadın çıkarlarını bir bir savunacağız. Bunun için daha çok sendika, daha fazla eşitlik –her zamankinden daha fazla” dedi.