Bahar Gök bihargok1982@gmail.com
Direnişteki kadınlar Gebze’de Farplas, Çerkezköy’de Pas South fabrikası önünde yapılan etkinliklerle 8 Mart’ı kutladılar. DİSK Farplas’tayken Petrol- İş Sendikası Pas South’daydı. İki etkinliğe de bazı sol gruplar ve bu grupların kadın üyeleri destek verdi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Gebze’de 6 ve 8 Mart tarihlerinde yapılan eylem ve yürüyüşlerle kutlandı. 6 Mart günü Gebze Kadın Meclisi’nin Kent Meydanı’nda düzenlediği etkinlikte “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” şiarıyla genç kadınlar buluştu. “Yoksulluğun pençesinde, şiddetin gölgesinde yaşamayacağız” pankartını açtılar.
8 Mart günü ise Farplas fabrikası önünde buluşuldu. Birleşik Metal-İş Sendikası’nın yaptığı çağrı ile Farplas önünde bir araya gelen kadınlar “DİSK’li kadınlar 8 Mart’ta Farplas işçisiyle omuz omuza”, “ILO 190 onaylansın”, “Eşitsizliğe, ayrımcılığa, yoksulluğa, şiddet ve tacize isyandayız” yazılı pankartları taşıdılar. Rengarenk dövizlerle taleplerini sıralayan kadın işçilere Gebze Kadın Platformu, İşçi Emekçi Kadın Komisyonları, Sosyalist Kadın Meclisleri, Gebze Kadın Dayanışma Komitesi, DGD-SEN, Sol Parti, UİD-DER ve Grup Yorum destek verdi. BMİS 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu Temsilcisi Mehtap Doğan Demir yaptığı açıklamada “Farplas kadınlarının sendikal mücadelesi aynı zamanda kadınların değersiz görülen emeğine, ikincil konumuna bir başkaldırıdır. Bu nedenle büyütmek, omuz vermek, dayanışmak hepimizin görevidir” dedi.
DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise yaptığı konuşmada, kadın işsizliğine son vermek, yoksulluğun kadınlaşmasına dur demek, kadınların çalışma hayatındaki engellerin kaldırılması, sosyal politikaların hayata geçirilmesi, tüm sanayi merkezlerinde 24 saat açık kreşlerin sağlanması, eşdeğer işe eşit ücret için, eşitlik, adalet, özgürlük, barış, yaşam hakkını savunmak için tüm kadınları sendikalı olmaya çağırdı. Çerkezoğlu’nun ardından söz alan Farplas direnişçisi Betül Oral, 20 Ocak gününden bugüne direniş sürecini anlattı. Farplas’taki kadın işçilerin emeğini PR çalışması olmaktan öteye geçirmeyen patronların hal böyle olsaydı bugün yanlarında olmaları gerektiğine değindi. Oral, tüm baskılara rağmen sonuç alana kadar direnişlerinin devam edeceğini vurguladı. Betül Oral’ın konuşması “Direne direne kazanacağız”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Farplas işçisi yalnız değildir” sloganlarıyla karşılık buldu.
Coşkulu halaylar çeken, çiftetelli oynayan kadınlar davul çalarak kutlamaya devam etti. Erkek işçiler, sendika yöneticileri ve kurum temsilcileri de kutlamada kalabalık olarak yer aldılar. Akşam kent meydanında yapılacak yürüyüşe ve Taksim’de yapılacak olan Feminist Gece Yürüyüşü’ne de çağrı yapılarak dağınıldı.
Gece yürüyüşüne polis engeli
18.30’da Trafo Meydanı’nda, Gebze Kadın Platformu’nun çağrısıyla toplanmaya başlayan kadınların yürümesine polis izin vermedi. Trafik akışı durur, güvenlik sorunu yaşanır gibi bahanelerle yürüyüşü engelleyen polis, açıklamanın yapılacağı Kent Meydanı’na yakın bir noktaya kadar sessizce yürünmesi halinde engeli kaldıracağını söyledi. Döviz ve pankartların açılmadığı, slogan atılmadığı yürüyüşe yönelik engellemeyi protesto eden kadınlar, sessizce yürüdüler. İzin verilen noktaya gelindiğinde ise “İsyandan direnişe direnişten özgürlüğe” pankartını açarak “Yaşasın 8 Mart yaşasın mücadelemiz”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlarını atmaya başlayan kitle, Kent Meydanı’na kadar yürüdü. Makine Mühendisleri Odası Gebze İlçe Temsilciliği Kadın Komisyonu’nun da pankart açarak katıldığı gece yürüyüşünde açıklamayı Eğitim-Sen Gebze Şube Sekreteri Meryem Meriç yaptı.
6284 sayılı yasanın altıncı yargı paketinde hedefe konulmasını eleştiren Meriç, boşanma davalarına arabuluculuk uygulamasının getirilmesiyle, kadınlara, aile dışında bir seçenek sunulmadığına dikkat çekti. Kadınların ucuz işgücü olarak kullanıldığına, yoksulluğun yükünü en fazla kadınların yüklendiğine, LGBTİ+’ların nefret cinayetlerine kurban gittiğine değindiği açıklamasında Farplas’taki kadınların direnişine selam gönderdi. 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde yapılan gece yürüyüşüne kıyasla katılımın düşük olduğu gözlenen açıklamada “Sendika haktır engellenemez”, “Kadınlar savaş istemiyor”, “Geceleri de, sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz”, “Farplas işçisi yalnız değildir” vb sloganlar atılarak halaylar çekildi.
Çerkezköy
Petrol-İş Sendikası bu yıl 8 Mart kutlamaları için şubelere çağrı yaparak Çerkezköy Pas South Fabrikası önünde buluşma gerçekleştirdi. Manisa ve İstanbul şubelerinden katılımın ağırlıklı olduğu kutlamalarda, sendikal hakları önündeki engellerin kaldırılması için de mücadele eden işçilerin işten atıldığına dikkat çekildi. Dayanışma için gelen kurumlarla birlikte halayların çekildiği 8 Mart kutlamaları coşkulu bir şekilde yapıldı. Çalışırken, tüm insanca yaşam talepleri reddedilen kadın işçiler ilk defa 8 Mart’ta çiçek aldıklarını söylediler. Sendikalı olarak işe geri dönmek isteyen Pas South direnişçisi kadınlar “Fazlasını değil hakkımızı istiyoruz” dediler. DİP, BİZ, Kadın Meclisleri, UmutSen gibi kurumların yer aldığı kutlamalarda Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı ilk konuşmayı yaptı. Petrol-İş Kadın Dergisi adına konuşan Selgin Zırhlı Kaplan, kadınların çalışma yaşamında yeterince yer almadığına dikkat çektikten sonra 112 yıl önce Newyorklu 20 bin kadın tekstil işçisinin başlattığı mücadelenin, bugün Pas South işçileri nezdinde devam ettiğini ifade etit. İşçi Kadın Meclisleri adına konuşma yapan Esin İzel Uysal da “İstanbul Sözleşmesi için mücadele ettiğimiz gibi ILO 190 sayılı sözleşme için mücadele ediyoruz. Bir tarafta patron bir tarafta erkek şiddeti var” dedi. Yapılan konuşmaların ardından halaylar çekildi.