Doğum fotoğrafçılığı yapan kadınların sayısı artıyor: “Bu hikayeyi en iyi anlatacak olan kadınlardır”

Şevin Ceylan esasında gazeteci. Belediyede gazetecilik yaparken kayyum atamasıyla birlikte işten çıkarılıyor. O da üniversite yıllarında başladığı haber fotoğrafçılığından yenidoğan fotoğrafçılığına geçiyor. “Gerçek anları çeken bir fotoğrafçı için doğum fotoğrafçılığı müthiş bir his” diyor.
Paylaş:
Perihan Kaya
Perihan Kaya
perihan21kaya21@gmail.com
Perihan Kaya    perihan21kaya21@gmail.com

Şevin Ceylan esasında gazeteci. Belediyede gazetecilik yaparken kayyum atamasıyla birlikte işten çıkarılıyor. O da üniversite yıllarında başladığı haber fotoğrafçılığından yenidoğan fotoğrafçılığına geçiyor. “Gerçek anları çeken bir fotoğrafçı için doğum fotoğrafçılığı müthiş bir his” diyor.

Doğum fotoğrafçılığı Türkiye’de giderek yaygın bir sektör haline geliyor. Bu meslekte özellikle kadınlar yer alıyor. Farklı meslek gruplarında birçok kadın kendi mesleğini bırakarak doğum fotoğrafçılığı yapmaya başladı. Diyarbakır’da doğum fotoğrafçılığı yapan Şevin Ceylan da bu kadınlardan biri. Onunla seçimini ve mesleğinin ayrıntılarını konuştuk.

Öncelikle bize kendinizden biraz bahseder misiniz? 

Diyarbakır doğumluyum. Babam memurdu. Babamın mesleği gereği hep yer ve okul değiştirdim. Sürekli yeni insanlar yeni yerler tanıdım. Bugün dönüp baktığımda aslında bu durumun bana çok şey kattığını söyleyebilirim. Çocukluğumdan beri özgürlüğüme düşkün biriydim. Sürekli yer değişikliği, kendini bir yere ait hissetmeme durumu bunu daha da güçlendirdi. Gençlik yıllarımda gazeteciliğe olan ilgim arttı ve üniversite tercihimi de ona göre yaptım. Harran Üniversitesi’nde Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünü okudum. Mezun olduktan sonra gazeteciliğe başladım. Daha sonraki yıllarda belediyede Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü yapmaya başladım. Ancak belediyelere kayyumların gelmesiyle oradan ayrıldım. Son bir yıldır yenidoğan ve bebek fotoğrafçılığı yapıyorum.

Fotoğraf çekmeye ne zaman başladınız?

Fotoğraf çekmeye üniversite yıllarımda başladım. Ancak daha çok haber fotoğrafçılığı yaptım.

Doğum ve bebek fotoğrafçılığına nasıl karar verdiniz? 

2020 yılında yakın bir arkadaşımın bebeği oldu. Ve yenidoğan fotoğrafları çektirtmişti. Tabii ben o fotoğrafları görünce çok heyecanlandım. Gerçek anları yakalamaya çalışan bir fotoğrafçı için doğum fotoğrafları çekmek müthiş bir his. Buna çocuk sevgim de eklenince, bu durum beni bebek fotoğrafçılığı yapma konusunda daha da kararlı hale getirdi.

Anneler o anı çok merak ediyor

Bebek fotoğrafçılığı çok yorucu olmalı, özellikle bebeğin doğumunu beklerken?

İnanın çocuk sevgim o kadar büyük ki yorgunluğumu hissetmiyorum. Çünkü bu iş tamamen çocuk sevgisiyle yapılacak bir iştir. Hele ki doğum fotoğrafçılığı, o bebeğin dünyaya gelişi tekrarlanamayan bir şey ve o anlarda hiçbir ayrıntının kaçırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Anne için o an bambaşka bir duygu, çok büyük bir mutluluk ve heyecan. Annenin gözüne bebekten başka bir şey görünmez. İşte o tüm anları ölümsüzleştirmek o kadar önemli ki. Çünkü her şey bitip eve geldiğinde o anların konuşulup izlenmesi o kadar önemli ki. Bebeğin yeni bir yaşama “merhaba” demesini, anneyle ilk buluşmasını, o esnada ağlayan babasını, aile büyüklerinin yaşadığı sevinci en güzel şekilde ölümsüzleştirmek isterim. Ve emin olabilirsiniz ki doğumdan sonra annenin en çok merak ettiği anlar o anlar oluyor. 

Hem evinizi stüdyo olarak kullanıyorsunuz hem de dışarıda çekim yapıyorsunuz. Çekim öncesi nelere dikkat ediyorsunuz?

Çekime başlamadan önce her şeyi defalarca kontrol ediyorum, makine yedek pilleri, yedek hafıza kartları, makine ayarlarını, aileyle birlikte hazırladığımız konseptleri vb. Kendi ekipmanlarımı ve konseptleri kontrol eder, dua eder ve heyecanımı bastırmak için bir kahve içer, daha sonra çekime başlarım. Geriye tasarladığım ve tasarlamadığım anları yakalamak kalır.

.

Fazlaca hareketli olan çocukların fotoğrafını çekmek çok zor değil mi? Tam işte bu kare derken bir bakıyorsunuz vizörde görünmez oluyorlar. Poz verenleri bulmak çok kolay olmamalı. Uyguladığınız özel yöntemler var mı?

Bebek fotoğrafçılığı basit görünse de keyifli olduğu kadar zorlukları da var. O sevimli bıdıklar bir anda minik canavarlara dönüşe biliyorlar ve onları çekim alanında tutmak çok da kolay olmayabiliyor. Ses çıkartan oyuncaklar, objektife takılan aksesuarlar kullanıyorum. En önemlisi ise anne ve babaların çocukları çekim alanında tutmak için ve onları güldürmek için bana destek olmaları. Hep birlikte hop oturuyoruz, hop kalkıyoruz. Ve o anlar çok keyifli.

Her geçen gün doğum ve bebek fotoğrafçılığına talebin giderek arttığını görüyoruz. Bu hizmeti veren fotoğrafçılar da artıyor. Sizin çalışmalarınıza internet sitenizden baktığımızda her bir çalışmaya özel hazırlandığınızı ve çekimleri keyifli bir şekilde yaptığınızı görüyoruz. Çekimlere nasıl hazırlanıyorsunuz?

Bebek fotoğrafçılığı titizlik gerektiren bir süreç. Bebeğin güvenliğine, hijyenine ve ortamın ısısına çok dikkat ediyorum. Abartılı objelerden uzak durmaya çalışıyorum. Benim için önemli olan sürekli farklılaşan bebeklerin mimikleri ve duygularıdır.

İlk haftalar daha kolay oluyor 

Çekimler için en ideal yaş nedir?

Yaşla ilgili ideal bir sınır yok aslında aile ne zaman çektirmek isterse o zaman çekimi yapabiliyoruz. Ancak yenidoğan çekimlerinde durum biraz daha farklı. Yenidoğan fotoğraflarının çektirilmesinde en doğru zaman aralığı ilk iki haftadır. Bunun başlıca nedeni ise bebeklerde 15 günden sonra gaz sancılarının başlamış olması. Bir önemli etken ise bebeklerin uyku hassasiyetleri. Gün geçtikçe uyku hassasiyetlerinin azalması fotoğraf çekimini daha zor hale getiriyor onun için bizim için ilk 15 gün çok önemli.

Ailelerin görüşleri de çok önemli değil mi? Onlarla nasıl bir iletişim kuruyorsunuz?

Ailenin görüşleri benim için çok önemli. Özellikle ailenin tercihine göre konseptleri hazırlıyorum, örnekler göstererek onlara yardımcı olmaya çalışıyorum. Ailelerle sıcak ve samimi bir ilişki geliştirmeye çalışıyorum. Samimiyetin olduğu bir yerde herkes kendini daha rahat ve güvende hisseder.

Bu sektörde genelde kadınları görüyoruz. Bunun nedeni ne? 

Bir kadının en özel anlarını yaşadığı süreçlerden biridir doğum. Ve bence bildikleri bu hikayeyi en iyi anlatacak olanlar kadınlardır.

Bu meslekte çok ciddi bir emek veriyorsunuz. Yaptığınız işin karşılığını alıyor musunuz? Örneğin Diyarbakır’daki bir fotoğrafçı ile İstanbul’daki bir fotoğrafçının kazancı aynı mı?

.

Aynı kazanca sahipler diyemeyiz tabii ki. Ancak profesyonel bir iş yapıyorum ve emeğimin karşılığını alıyorum. Fiyatlarım makul bir seviyede ve şimdiye kadar ailelerle bir sorun yaşamadım.

Reklam ve tanıtımını nasıl yapıyorsunuz? Fotoğraflarınızı sosyal medyada paylaşıyor musunuz? 

Evet yapıyorum. Çalışmaları mı daha çok sevinceylanphotography Instagram hesabım üzerinden yayınlıyorum. Genelde tüm çekimlerimi paylaşıyorum. Eğer aileler de onay verirse. Çocuklarının resimlerini sosyal medyada paylaşmak istemeyen aileler de oluyor.

Paylaş:

Benzer İçerikler

Pazarcık Kaymakamlığı, Hasankoca Cemevi’nde toplanan yardımlara el koydu ama kadınların pes etmeye hiç niyeti yok. Burada günlerdir faaliyet yürüten, iki kadın çadırı açan feministlerden Roza Kahya, “Kararlıyız, Pazarcık’tan çekilmeyeceğiz. Kadınlar olarak mücadelemize, dayanışmayı büyütmeye devam edeceğiz” diyor.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!