Emeğimizin yeterince değer bulduğu mutlu bir yıl dileğiyle…

Düşük ücretler, ağır çalışma koşulları, yoksullaşma 2023’de kadın işçi yaşamına damgasını vurdu. Grev ve direnişlerde kadın işçiler en öndeydi. Kadınların kadın işçilerin mücadelesi 2024’te de devam edecek. Herkese mutlu ve dayanışma dolu bir yıl diliyoruz.
Paylaş:

2023 herkes için zor bir yıldı ama kadınlar için her şey katmerli zordu. 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem ihmalkârlık, yolsuzluk, rüşvet çarkı ile dönen müteahhit kapitalizmi şartlarında pek çok insanın hayatına mal olurken, binlerce kişi yaralandı, sakatlandı, evlerini, yurtlarını terk etmek zorunda kaldı. Yaraları sarmak ise insanların derdine derman olmaktan ziyade, felaketten nasıl kâr devşiririz’e dönüştü. Travmaları hâlâ atlatmış değiliz.

Pandemi sürecinde ve sonrasında yaşanan ekonomik kriz, hayat pahalılığı ücretinden başka geliri olmayan işçi sınıfını özellikle de kadın işçileri zorlamaya devam ediyor. Düşük ücretler, ağır çalışma koşulları karşısında zorlanan işçi sınıfı çözümü sendikalaşmakta ya da sarı sendikaları değiştirmekte bulurken, devlet her türlü baskı mekanizması ile işçilerin sendikalaşmasını, haklarını savunabilecek sendikalara üye olmasını engellemeye çalışıyor. Özak Tekstil bunun en iyi örneği.

Feminist hareketin politik talepleri

Kadınlar resmi, fiili her grev ve direnişte başı çekiyor. Bunda emek piyasalarının en “zincirlerinden başka kaybedecek bir şeyleri olmayan” kesimi olmalarının yanı sıra, Türkiye’deki feminist hareketin politik taleplerinin sınıf mücadelesine yansımasının da önemli rolü var.

Kadınİşçi gücü yettiğince kadın işçi mücadelesinin yanında yer almaya çalıştı yıl boyu. Bunu daha çok kadın işçilerin içinde bulunduğu ya da başı çektiği grev, direniş ve fabrika, büro, ofis içindeki günlük çalışma pratiklerini görünür kılmaya çalışarak yaptı.

Yetişemediğimiz alanlar oldu, hatalarımız oldu. Yeni yıl, hatalardan ders almanın, eksiklikleri gidermenin, amaçlarımızı ve kendimizi daha net tanımlamanın ve o doğrultuda adımlar atmanın kısacası yenilenmenin de zamanı esasen.

Kadınların öldürülmediği, ücretli ücretsiz emeklerinin değersizleştirilmediği mutlu ve dayanışma dolu yıllar diliyoruz!

Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

Paylaş:

Benzer İçerikler

Türkiye nüfusun giderek yaşlandığı bir ülke artık. Ama ücretli emek alanında 40 yaş kadınların yaşlı, erkeklerin birikimli olarak görüldüğü yaş olmaya devam ediyor. Kadınlar pek çok sorunla baş başa kalıyor.  Yaşlılığın bir cinsiyeti var, diyerek hazırladığımız raporumuzu, bu alanda politika üreterek mücadele yöntemleri geliştirecek olan kadınlarla paylaştık.
Yeni Yaşam’ın düzenlediği 31. Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Yarışması sonuçları dün açıklandı. Altı ayrı dalda düzenlenen yarışmada muhabirimiz Rahime Karvar’ın tarım işçisi kadınların yaşadıklarına odaklanan haber dizisi, “Gurbetelli Ersöz Kadın Haberciliği” ödülüne layık görüldü
İzmir’e bağlı Çiğli Belediyesi’nden atılan kadın işçiler 25 gündür Ankara’da CHP Genel Merkezi önünde “İşimizi geri istiyoruz” diyerek eylemdeler. Kadın işçiler seslerini parti yöneticilerine duyurmaya çalışıyor. İzmir’de bıraktıkları çocuklarını düşünmeden edemiyorlar. Yüklerini kadın dayanışmasıyla hafifletmişler.
“Bu kampanyayı ilerletirken kadın meclisimiz şimdiye kadar hep önüne koymuş olduğu komisyon kurma meselesini bu süreçte biraz daha ilerletecek. Kadın Meclisi’ne bağlı Kadın Emek Komisyonumuz, buralarda açığa çıkan, kadınların emek yaşamında yaşadığı sorunları bütünlüklü olarak ortaya koyacak bir çalışmayı gerçekleştirecek.”
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!