Enerji şirketiyle ILO 190 protokolü yapıldı

IndustriALL ve İtalyan sendikaları Filctem CGIL, Femca CISL, Uiltec UIL, enerji şirketi ENI ile mevcut küresel çerçeve anlaşmasına çalışma yaşamında şiddet ve tacizin ortadan kaldırılmasına yönelik 190 sayılı ILO Sözleşmesi ve 206 sayılı tavsiye kararına ilişkin bir ek protokol imzaladı. Protokol fiziksel işyeri dışındaki yerleri de kapsıyor.
Paylaş:
Çeviri: Serap  Güre

IndustriALL ve İtalyan sendikaları Filctem CGIL, Femca CISL, Uiltec UIL, enerji şirketi ENI ile mevcut küresel çerçeve anlaşmasına çalışma yaşamında şiddet ve tacizin ortadan kaldırılmasına yönelik 190 sayılı ILO Sözleşmesi ve 206 sayılı tavsiye kararına ilişkin bir ek protokol imzaladı. Protokol fiziksel işyeri dışındaki yerleri de kapsıyor.

Anlaşma, ENI’nin şiddet ve tacizden arınmış bir çalışma yaşamı sağlamasını şart koşuyor.

Protokolün içeriği ise şöyle;

ENI, sıfır tolerans politikasının altını çizerek işyerinde her türlü şiddet ve tacizi yasaklar.

Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve tacize odaklanılarak, en savunmasız kişilere kapsamlı koruma sağlar.

Sözleşme, istihdam durumuna bakılmaksızın tüm ENI çalışanları için geçerlidir.

Anlaşma yalnızca işyerini değil, aynı zamanda ILO C190’da belirtildiği üzere çalışma yaşamını yani dijital araçların kullanımı da dahil olmak üzere fiziksel işyerinin ötesinde meydana gelen tüm şiddet ve tacizi kapsar.

Şiddet ve tacizle mücadele kültürünü teşvik eder, bilgi ve eğitim sağlar, önleyici tedbirler uygulanır.

Aile içi şiddet ve yeni bir dil

Tüm vakaları doğrulayan bir raporlama sistemi usulüne uygun olarak incelenerek mağduriyet ve misillemeye karşı gizlilik ve koruma garanti edilir.

IndustriALL genel sekreteri Atle Høie konuyla ilgili şöyle bir açıklama yaptı  “Şiddet ve tacizden arındırılmış bir iş çalışma yaşamı,  şiddetten özellikle etkilenen kadınlar başta olmak üzere tüm çalışanlar için temel bir haktır. C190, küresel çerçeve sözleşmelere,  toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve tacize ilişkin önemli maddeler ekleme fırsatı sunar ve C190 tüm yeni küresel çerçeve sözleşmelerinde IndustriALL için bir önceliktir. IndustriALL bağlı işyerleri raporlarında, küresel çerçeve sözleşmelerin işyeri politikaları ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet ve taciz farkındalığı için önemli bir araç olduğunu bildiriyor.”

Høie ayrıca aile içi şiddetin çalışma yaşamına etkisini ve patronların bu etkiyi azaltmak için alması gereken önlemleri küresel çerçeve sözleşmelerde dahil etmek için yeni bir dile ihtiyaç olduğunu belirtti.

https://www.industriall-union.org/combatting-violence-and-harassment-at-eni

Paylaş:

Benzer İçerikler

Uganda’da IndustriALL küresel sendika tarafından desteklenen toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti durdurmaya yönelik bir dizi eğitim çalışmasının ardından kadın işçiler, IndustriALL kadın komitesi toplantılarındaki paylaşımlarda da görüldüğü üzere faillerle yüzleşti.
Avrupa İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (ETUC) yönetiminde üç kadın bulunuyor. Genel sekreter yardımcılığı görevini sürdüren Isabelle Schömann, aynı zamanda kadın işlerinden de sorumlu. Son kongrelerinde ETUC içinde yüzde 51 oranında bir kadın temsiliyeti sağlandı. Onunla ETUC’daki kadın çalışmalarını konuştuk…
Filipinler, ILO’nun 190 sayılı Şiddet ve Taciz Sözleşmesi’ni Asya’da onaylayan ilk ülke olacak. Bu tarihi karar, sendikalardan kadınların yıllardır yürüttüğü kampanyanın sonucunda alındı. Yalnız Filipinler’de değil, dünyanın dört bir yanında sendikalar ILO 190’ın onaylanması, iş yaşamında şiddet ve tacizin son bulması için mücadelelerini sürdürüyor.
Alman Hükümeti, ILO’nun 190 Sayılı İş Yaşamında Cinsel Taciz ve Şiddete Yönelik Sözleşme’yi ve 206 Sayılı Tavsiye Kararı’nı onaylama sürecini başlattı. Alman Sendikalar Birliği (DGB) sözcüleri, kabinenin aldığı bu kararı sevinçle karşıladıklarını belirtti.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!