Afet için Feminist Dayanışma

6 Şubat depreminin birinci yılındayız. Bu büyük felakette 11 ilde binlerce insan yaşamından olurken, devlet geride kalanların hayatını kolaylaştıracak hiçbir şey yapmadı. İnsanlar çoğu zaman dayanışma ile ayakta kaldı. Depremin her türlü yükünü çekmek zorunda kalan kadınların sorunlarına kulak verenler ise yine kadınlardı. Bölgede çalışma yürüten Kadın Savunma Ağı,  Afet İçin Feminist Dayanışma, Mor Dayanışma, Kadın İşçi’den arkadaşlarımızla kadınların dertlerini, deneyimlerini konuştuk.
Feministler olarak gittiğimiz Adıyaman’da dayanışma faaliyeti yürütürken gördüğüm şuydu: Devlet de enkaz altında kalmıştı. Patriyarka ise arşa çıkmıştı. İhtiyaçların temini için sıra bekleyen, çocukları için çırpınan, çadırlara yemek taşıyan, köy evlerinde 30-40 kişiyi doyurmaya çalışan hep kadınlardı.
Adıyaman’a Mor Tır gönderen feministler, şimdi de Hatay için malzeme topluyor. Afet için Feminist Dayanışma’dan yapılan çağrıda, “Doğrudan Hatay’a ulaştıracağımız ihtiyaçları gelin beraber toplayalım, feminist dayanışmamızı büyütelim” dendi.
Antep İslahiye’deki çadır kentlerde bazı görevlilerin olumsuz söz ve tavırları nedeniyle kadınlar ihtiyaçlarını dile getiremiyor. Giysi ve yemek sırasına girmek istemiyorlar. Göçmen kadınlar için bir tercüman da bulunmuyor. İlçede beş gün çalışma yapan feministlerden Zehra Karahan, izlenimlerini anlattı.
Kadın, LGBTİ+ ve çocuklar için İstanbul’dan deprem bölgesine Mor Tır göndermeye hazırlanan feministler, “Tırı birlikte dolduralım, feminist dayanışmamızı büyütelim” çağrısında bulunuyor.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!