cinsiyet

Gülnur Savran tarafından derlenen Cinsiyetler Arası Toplumsal İlişkiler ve Kesişimsellik kitabını, daha önce Feryal Kadın İşçi’de değerlendirmişti. Şimdi de Hülya, kitabın temel ekseni “cinsiyetler arası toplumsal ilişkiler” kavramını güncel siyasete değen yanlarıyla tartışmaya açarken, feministleri de tartışmaya davet ediyor…
 “İşin cinsiyeti olmaz, ustası olur” sloganıyla hayata geçirilen, bakanlıklarca da desteklenen Kadın Ustalar projesinde, kadın işçilerin hakları gasp edildi. Proje kapsamında Hepsiexpress için çalışan kadınlar, “Kadın istihdamını artırıyoruz diye diye emeğimizi sömürdüler. Cinsiyetimizi kullanarak zengin oldular” diyor.
1 mayıs’ta ve her alanda, mesele sadece birbirimizin elini bırakmamak değil, kimseyi geride bırakmamak!
Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı ile Beykoz Üniversitesi 27-29 Ekim 2023 tarihleri arasında “100. Yılında Cumhuriyet’in Kadınları/Kadınların Cumhuriyeti (1923-2023)” başlıklı uluslararası bir sempozyum düzenliyor. Kadın emeğinden kadın tarihine, cinsel kimlik, yönelim, cinsiyetçilikten ataerkilliğe, edebiyattan, dijital medyaya çok farklı konu başlıklarının olduğu sempozyuma siz de bildirilerinizle başvurabilirsiniz.
Şu an yıkıcı bir savaş var Kuzey’de. Ukraynalı kadınlar üzerindeki tahribatı da çok yüksek. Savaş ve ataerkillik arasında doğrudan bir bağlantı var. Nerede ordular çarpışıyorsa orada cinsiyet, sınıf ve ırk eşitsizliği derinleşiyor! Yazar Evelyne Accad “Cinsellik ve Savaş” adlı kitabında, savaşın erkekleri her zaman büyülediğini ve bir “varolma yolu” olduğunu söylüyor. Kadınlar içinse tam bir yokoluş! Ukraynalı kadınlar bu yokoluş sürecini anlattı.
8 Mart’a doğru giderken kadın emeği ve kadın işçilerin durumu ile ilgili kadın örgütleri, feministler ne düşünüyor; son dönemde yaşanan grev, direnişleri nasıl değerlendiriyor ve politika önerileri neler, sorularının peşine düştük. Yazı dizisi olmasını umduğumuz bu ilk metinde Kırkyama Kadın Dayanışması’ndan Fatma İnce ve bağımsız feminist Sezen Yılmaz’ın konuya dair görüşlerine yer veriyoruz.
Melnea’nın yaşamı; ırkçılığa, cinsiyet ayrımcılığına, emek sömürüsüne karşı bir direnişti. Ev işçilerinin güvenceli ve insana yaraşır koşullarda çalışabilmesi için mücadele etti
Alejandro Amenábar’ın yönettiği, Rachel Weisz’ın baş rolünü üstlendiği film bizi MS 4. yüzyılın İskenderiye’sinin Agora’sına (halk meydanına) götürür. Orada izlediklerimiz din üstünden yürütülen iktidar savaşları ve bir bilim kadını, Hypatia’dır.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!