depresyon

Bakım işçileriyle ilgili bir araştırma, pandeminin, işçilerin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkisini ortaya koydu. İşçilerin önemli bir bölümü anksiyete, depresyon ve tükenmişlik sendromundan yakındı. Raporda kadınların daha büyük risk altında olduğu vurgulanırken, sendikalar sektörde bu sorunları önceleyen insan merkezli bir reform talep ediyor.
ÖGB’nin meslek eğitimi alan genç üyeleri arasında yaptırdığı bir araştırma, katılımcıların yarısının depresyon ve yeme bozukluklarından muzdarip olduğunu gösterdi. Kadın ve göçmenler bu konuda başı çekiyor. Birlik, meslek okullarında psikolojik danışmanlık hizmetinin genişletilmesini istedi.
“Kadın emekli sayısı daha az. Bunun bir nedeni bebek sahibi olan kadınların işten ayrılıp çocuk büyüdüğünde bile işe geri dönmemesiyken diğer neden ise kadınların sigortasız olarak çalıştırılmasıdır.” Tespitinde bulunan Tüm Emekliler Sendikası Beykoz- Şile Şube Başkanı Rukiye Demirkol’la emeklilerin sorunlarını ve sendikal birleşmeyi konuştuk.
Pandemi döneminde yaşamını diş hekimleri de yaşamlarını yitirdiler ve yitirmeye devam ediyorlar.  Sağlıktaki neoliberal dönüşümden onlar da nasiplerini aldılar.  İş biçimleri değişirken, güvencesizlik arttı. Kadın diş hekimleri daha çok şiddete maruz kalıyor, çoğu erkeklerden düşük ücret alıyor, doğum izinleri sorunlu ve çocukları için kreş olanağından da yoksunlar. Onları dinliyoruz.
Özellikle hizmet sektöründe çalışan kadınların müşterilerle iletişim halindeyken yüz ifadeleri ve beden hareketleri ile duygularını yönetmek için harcadıkları emek duygusal emek olarak tanımlanıyor. Bu durum çalışanın kendine yabancılaşmasına sebep olurken, yorgunluk, tükenmişlik, bıkkınlık, depresif ruh hali ve psikosomatik sorunlar yaşamasına yol açıyor.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!