doğum izni

Çalışanların yüzde 98’inin kadınlardan oluştuğu Bursa’daki Technomix fabrikasında, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlayan grev sürüyor. Grevci işçilerden Nurgül Özkan, asgari ücretten biraz fazla ücret alan işçilerin maaşlarının zam sonrası geriye çekildiğini, ikramiyelerini alamadıklarını ve doğum iznine ayrılan kadınların izinlerinin iptal edildiğini söyledi.
Gazeteci Zeynep Irmak Öcal’ın işten atılması feminist politikanın da gündemine oturdu. Gazeteci Ayşe Düzkan durumu “Doğum izni bir hak ama sanırım sahibine karşı kullanılan nadir haklardan biri!” diye yorumlarken, avukat Arzu Aydoğan bunun bir bedensel hak ihlali anlamına geldiğini de vurguluyor.
Malezya’da IndustriALL’e üye olan sendikaların üç yıldır yürüttüğü kampanyanın sonucunda doğum izni 14 haftaya çıkarılırken, erkekler için de bir haftalık babalık izni getirildi.
Kadın işçilere çalışma yaşamının zorluklarını ve çözüm yollarını anlatan eğitimler verdi, konferanslar düzenledi.  Kadınların doğumdan altı hafta önce ve sonra çalışmasının yasaklanması ve analık yardımları için mücadele yürüttü. Sendikal harekette de oy hakkı mücadelesi içinde de yer aldı.  
Bakırköy Belediyesi’nde grev var. Biz de grev alanındaydık… Grevde kadınlar en ön saflarda yer alıyor; kimi slogan attırıyor, kimi gelenleri karşılıyor, kimi halayın başını çekiyor. Temel talep güvenceli bir iş. Kadınlar cinsiyet temelli ayrımcılıklarla mücadeleyle ilgili taleplerinin özellikle altını çiziyorlar.
Onları her yerde görüyoruz. Hastanelerde, alışveriş merkezlerinde, devlet dairelerinin, okulların kapılarında. Erkek ağırlıklı bu meslekte çalışan kadın güvenlikçiler işin ağırlığı bir yana patriyarkal baskılarla da mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Bir sorduk bin ah işittik.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!