ekonomik şiddet

Ural Feminist Örgütü’nden kadınlar Rusya’da kadın ve LGBTİ+’lara yönelik erkek devlet politikalarını Kadınİşçi’ye anlattılar: “Rusya en homofobik yasalara sahip ülkelerden. Kadınların hâlâ 21 sektörde çalışması yasak.” İki bölüm olarak planlanan söyleşinin ilk bölümünü yayımlıyoruz.
İyi kamu hizmetleri, kolaylaştırıcı bir sosyal devlet, iyi ücret ve çalışma koşullarını içeren insana yakışır iş ve şiddet mağdurları için işyeri desteği, ekonomik şiddetle ve daha geniş anlamda erkek şiddetiyle mücadele etmek için çok önemli. Dolayısıyla bu hakların temini, Birleşik Krallık’taki sendikaların öncelikleri arasında.
Tuzla’da patronun kapatacağını söylediği ve kıdem tazminatlarını kuşa çevirdiği EFT’te, işçiler fabrikayı işgal etti. Kadın işçiler, “Kadın usta yetiştiriyoruz” diye kendilerini üç kuruşa mobbing ve ekonomik şiddet koşullarında çalıştıran patrona karşı çok öfkeli.
Ev içi şiddete maruz kalan kadınlar için işyerleri de güvenli değil. Erkekler son 16 ayda en az 15 kadını, çalıştıkları işyerlerinde öldürdü. Çok sayıda kadın ise öldürülme riski altında işini sürdürmeye çalışıyor. 
Binlerce işçi kadın, aynı işi yaptıkları erkeklerden düşük ücret alıyor. Fakat Yargıtay kararı ile ilk kez, eşdeğer iş yapmalarına rağmen kadın işçiler ile erkek işçilere eşit ücret ödemeyen patrona yaptırım uygulandı! Karar, emsal niteliğinde. Zafer kadın işçilerin! Davayı kazanan işçi Sevgi Çelik süreci anlattı. Avukatı Mustafa Bulut ise fabrikalarda yaşanan cinsiyetçi ücret ayrımcılığına karşı izlenebilecek yasal yolların şifrelerini paylaştı.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!