H. Sevim Işık

1 Mayıs arifesinde kadınlara hâlâ emekçi değilmiş muamelesi yapılırken, kadınlar hâlâ evde, sendikalarda, iş yerlerinde bir sürü ayrımcılığa uğrarken sizlere kadın işçi tarihinden ilham veren, eğlendiren ve gerçek olayları aktaran bir filmden bahsetmek istiyorum: Türkiye’de gösterilen adıyla “Kadının Fenni”. 1968’de Ford’un Avrupa’daki en büyük fabrikasında çalışan kadınların ücret eşitliği için çıktığı grevi başarıyla anlatır.
“Kvennafri” (Kadınlar Günü) olarak adlandırılan eylem, ilk kez 24 Ekim 1975’te düzenlenmişti: İzlanda’daki kadınların Yüzde 90’ı toplumsal cinsiyet eşitsizliğini protesto etmek ve işyerindeki ayrımcılığa karşı öfkesini dile getirmek için çalışmayı, temizlik yapmayı ya da çocuklara bakmayı 24 saat boyunca reddetmişti. Bu yıl aynı eylem yedinci kez “Henüz işimiz bitmedi” sloganlarıyla düzenlendi.
Anya Raza ve Aisha Linnea Akhtar’ın yönettiği belgesel film “Bir Kadının Hareketi” (How She Moves) 90 yaşındaki dansçı, koreograf ve dans eğitmeni Indu Mitha’yı odağına alarak, Pakistan’ın yakın tarihindeki politik ve sosyal değişimleri ve bunların kadınların hayatı üstündeki etkisini incelikle işliyor
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!