İş Cinayeti

Soma’da 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği büyük iş cinayetinin ardından sekiz yıl geçti. Adalet yerini bulmadı, bu yüzden hala kanayan bir yara Soma. Madenci eşi kadınlar sürecin yükünü hala sırtında taşıyor. Arkadaşımız Sare Somalı, çocukluğunda ve kazadan sonra kasabada kadınların görünen, görünmeyen emeğini anlatıyor bizlere….
Tekirdağ’da Saray’da bir tekstil fabrikasında forkliftin altında kalan Asiye Önal yaşamını yitirdi, üç çocuk annesiydi. Bu esasında iş kazası değil bir iş cinayetiydi çünkü patron gerekli önlemleri almayarak kazaya davetiye çıkarmıştı. Forklift operatörlüğü sertifikası sahibi ve üniversitede iş sağlığı güvenliği okuyan arkadaşımız Bahar Gök yazdı.
2013’te Rana Plaza’nın çöküşü, dünyanın en büyük “endüstri felaketi” olarak tanımlanmıştı. Önlemler “kârlı” olmadığı için alınmamış. Yangın insanların yaşamına mal olmuş ve “ucuz işçilik”in, “ucuz ürün”lerin ne pahasına “ucuz” olduğunu gözler önüne sermişti.  Geçtiğimiz günlerde yine Bangladeş’te yaşanan yangın faciası çok da bir şeyin değişmediğini gözler önüne serdiği gibi 2014 yapımı belgesel, Kumaştaki Gözyaşları (Tears in the Fabric) filminin önemini hatırlattı.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!