işyerinde cinsel taciz

Kastaş Fabrikası’nda kadınlar cinsel tacize maruz kalıyordu. Yerel mahkeme bunun “cinsel taciz” değil, “şefkat” olduğunu iddia eden patronu haklı buldu. Kadın işçiler olayı AYM’ye taşıdı. Karar, sekiz yıl sonra geldi: “Müdüre ve formene yönelik ‘tacizci’ söylemi, işçileri ‘uyarım’ olduğu için kamu yararınadır.”
İngiltere’de patronlara işyerinde cinsel tacizi önleme ve işçileri üçüncü kişilerin tacizinden koruma yükümlülüğü getiren yasa tasarısı tehlikede. Hükümetin de tasarıdan vazgeçtiği iddia ediliyor. Sendikalar ve kadın örgütleri tepkili: “Bahane üretmeyin, çalışan kadınların yarısı işyerinde tacize maruz kalıyor, bu yasaya çok ihtiyacımız var!”
Medya erkek egemen bir sektör. Mesleğin kuralları ve çerçevesi erkekler tarafından belirleniyor. Sektörde kadına yönelik cinsel taciz ve şiddet yoğun olmasına rağmen, ifşa çok az. Yöneticiler hep erkek ve başka yayınlarda iş bulmanızı bir telefonla engelleyebilirler. Bunu ve pek çok konuyu TGS İstanbul Şube başkanı Banu Tuna ile konuştuk.
Kocaeli’nde, 300’e yakın işçinin çalıştığı Alba Plastik’te, kadın işçiler yıllarca cinsel tacize, baskıya, ağır çalışma koşullarına maruz kaldı. Bu kadınlardan biri de Semra Demirtaş…Yaşadığından daha fazlasını dile getiren Semra, tepki göstermesinin ardından gerekçesiz işten atıldı. Hayal kırıklığı ve olayın yarattığı travmaya rağmen, kendisine yönelik saldırıya direnişle cevap verdi.
DİSK geçtiğimiz günlerde tüm yayınlarını online olarak erişime açtı. Emek tarihi meraklılarını sevindirdi. Artık 1967 yılında kurulan 12 Eylül darbesi ile 12 yıl sendikal faaliyetten men edilen ve tekrar 1992 yılında hakkında açılmış davalardan beraat ettikten sonra faaliyete başlayan DİSK’in yayınlarına erişmek mümkün. Engin bir kaynak önümüze açılmış oldu.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!