kadın gazeteciler

Aralarında Kadınİşçi muhabiri Yadigar Aygün’ün de olduğu altı kadın gazeteci meslektaşları ile dayanıştıkları için gözaltına alınmış, darp ve cinsel tacize uğramıştı. Saldırganlara değil, kadın gazetecilere hapis cezası verildi. Kadınlar gözaltında kendilerine “size susmayı öğreteceğiz” denildiğini hatırlattı ve “Biz susmadık” dediler.
“kadın gazeteciler, özellikle de kadınlık bilinciyle, feminist bilinçle donanmış olanlar medya açısından çok önemli bir işleve sahip. bugün erkek gazetecilerin de zaman zaman ele aldığı erkek şiddetinin “üçüncü sayfa” haberi olmaktan çıkıp siyasi bir mesele olarak ele alınması, onların çabasıyla mümkün oldu.”
Sputnik’te işten çıkarılan kadın gazetecilerin anlattıkları, bu işyerinde hak ihlalleri ve sendikal baskının yanı sıra cinsiyet ayrımcılığının da yaşandığını gözler önüne seriyor. Erkek yöneticiler tarafından etiketlendiklerini, sözlerinin değersizleştirildiğini anlatan kadınlar, kurumda ücret eşitsizliği olduğuna da dikkat çekiyor.
TGS’nin ‘Türkiye’de Gazetecilik: Algı ve Profil Araştırması’, medya sektöründe toplumsal cinsiyet temelli eşitsizlikleri de gözler önüne seriyor. Buna göre, kadın gazeteciler daha güvencesiz çalışıyor; baskı, mobbing ve sansüre daha çok maruz kalıyor, meslek hastalıklarına daha fazla yakalanıyorlar.
Kadın gazeteciler, polis/devlet şiddeti ve baskıların son dönemde çok arttığına dikkat çekiyor. İşlerini yapmalarının engellendiğini söylüyorlar. “Polis tarafından sürekli şiddete, tacize, cinsiyetçi hakaret ve küfürlere maruz bırakılıyoruz. Biz nerede, hangi şartlarda olursa olsun gazetecilik yapmaya devam edeceğiz. Kalemlerimiz eğilmeyecek” diyorlar.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!