kadın istihdamı

Malatya’da 6 Şubat depremi öncesinde kadınlar, çocuklarını kreşe vererek çalışabiliyordu. Depremden sonra çocuk bakım hizmetlerinin yetersizliği ve artan kreş ücretleri nedeniyle kadınların bir kısmı ücretli emek süreçlerinden çekildi.
Depremzede Münevver ve Şermin’le deprem öncesi ve sonrası verdikleri yaşam mücadelesini konuşuyoruz. Münevver, şehirden göç eden bazı kadın işçilerin tazminatlarını alabilmek için eski eşleriyle evlenmek zorunda kaldığını anlatıyor. Şermin ise emekliliğin kadınlar için hayal olduğunu söylüyor.
Depremle her şey alt üst oldu. Hatay’da eskiden de günübirlik işlerde çalışan kadınlar, bu güvencesiz bağ ve bahçe işlerine iyice mahkûm hale geldiler. Sigortalı bir iş bulduğu için kendini şanslı hisseden Hülya da uzun süre böyle çalışanlardan. “Normalde günlerimi tamamlamış olmam lazımdı. Ama ben sıfırdan başladım” diye özetliyor durumunu.
Malatya’da BİRTEK-SEN’in örgütlenme faaliyetini yürüten tekstil işçisi bir kadın arkadaşımızla konuşuyoruz. Depremden sonra da kayısı fabrikalarında, düşük yevmiyeyle çalışan kadınların çoğu kayıtdışıymış. 16 yaşında koca koca kasaları taşıyarak işe başlayan arkadaşımızın en fazla şikâyet ettiği konulardan biri de işyerinde cinsel taciz.
Depremin yıktığı Hatay’da kuaför çadırı açan Semire, “Artık evsiz, işsiz ve parasızız. Ben çadırda oturmak istemiyorum. Çalışmak istiyorum. Ayakta durmaya çalışıyorum” diyor. Kadın istihdamı için acilen politika üretilmesi gerektiğini vurgulayan Semire, ”Asla pes etmeyelim, dayanışalım, birlikte mücadele edelim” çağrısı yapıyor.
‘Sol Partilerin Kadın Emeği Politikaları’ söyleşi dizimizde bu hafta Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Özlem Teke var. Partinin adil geçiş ve adil dönüşüm programına vurgu yapan Teke, kadın emeğine dair pek çok sorunun iş tercihinden kaynaklandığını, bu tercihin değişmesi gerektiğini söylüyor.
Trans kadın kimliği nedeniyle işsiz ve evsiz olan, dayanışma kampanyası başlatan şair Arzu Bulut, “Kapitalizm altında güvenceli iş yok” diyor; “Çünkü sistem kapital için var. Bu yüzden hem sigortalı hem de sigortasız çalıştırıldığım yerlerde birbiriyle akraba değersizleştirmeleri deneyimledim.”
Bu söyleşiyi yaptığımızda HDP’nin Yeşil Sol Parti çatısı altında seçime gireceği açıklanmamıştı. Ama emek, kadın emeği politikaları konusunda bir değişiklik yok. Gezici ve geçici tarım işçileriyle özel olarak ilgilenen HDP, ücretli emek politikalarını da ev içi emeğini gözeten bir yerden kuruyor.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!