Kadın sendikası

Kopenhag’da dünyaya geldi. İlkokulu okuduktan sonra erkek terzisi olarak çalışmaya başladı. Erkek terzisi kadınları örgütleyerek, bir kadın sendikası kurdu ve başkanı oldu. Sendikalarda kadınların temsili için erkeklere karşı zorlu mücadeleler verdi.
19 yaşında kibrit fabrikasında çalışmaya başladı. Arkadaşları ile birlikte bir kadın sendikası kurdu. Yeni sendikacılık hareketinin önünü açan kadınlardan biriydi.
O, Gandhi’nin izinden giden “kibar bir devrimci”ydi. Yoksul, güvencesiz, işçiden bile sayılmayan milyonlarca kadının hayatını değiştirdi. Kurduğu kadın sendikası SEWA ile uzun soluklu, kazanımlarla dolu, Hindistan sınırlarını da aşan bir mücadelenin mimarı oldu. Bu ayın başında yitirdiğimiz Ela Bhatt’ın anısına saygıyla…
Ji-Hyun, kadınları örgütleyen bir sendikanın başkanı. Erkeklerin üye olup yönetici olamadığı bu sendikayı biz çok sevdik. Mevcut konfederasyon ve federasyonun dışında bağımsız olarak varlıklarını sürdürüyorlar. Ayrı bir kadın sendikasının gereğini erkek sendikacıların anlamadıklarını belirterek “ama buradayız” kabullenmek zorundalar, diyor. Sendika başkanı olmak ev işlerinden muaf kılmamış, çocuk bakımını önemli bir mücadele alanı, olarak görüyor.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!