taşeron

Taşeronlarla ayakta duran İBB, 8 Mart’ta kadınlara güvencesiz ve esnek çalışma vaat etti, müjdeledi. Ama herkesin 8 Mart’ı ele alış şekli farklı.
“Kadrolu, güvenceli olarak, eşit işe eşit ücret alarak çalışmak istiyoruz. Cinsiyetçi iş bölümü ve ücretlendirme son bulmalıdır. Kadınların güvenceli ve güvenli çalışabilmeleri için şartlar yerine getirilmelidir” diyen belediye ve kamu taşeron işçisi kadınlar, taşeron işçiliğine son verilmesini istiyor.
Sağlıkta teşvik adı altında bir iyileştirme yaptılar, güya… Sağlık çalışanlarını hekim ve hekim dışı, diye ayırarak ücretleri iyice farklılaştırdılar. Pandemi döneminde bütün gün binlerce riske maruz kalarak çalışan, emekleri görmezden gelinen hemşireler başta olmak üzere sağlık emekçileri çok öfkeli… “Hak ettiğimizi almak için daha iyi bir örgütlenme” diyorlar.
Sağlık alanında 25-30 yıldır çalışan kadınlar 2018’den beri ek göstergeyi bekliyorlardı, bir tık daha insani bir emeklilik yaşayabilmek için. Yıllarını hastane koridorlarında geçiren, sağlık meslek lisesi mezunu binlerce kadın bu yasadan basit artışlarla yararlanabilecek, bu denli eriyen maaşlar karşısında yapılan ağza bir parmak bal çalma bile değil.
Farplas’ta dün yaka paça gözaltına alınan işçilerin önemli bir bölümü kadındı. Onlar işten atılan arkadaşlarının geri alınmasını ve sendikanın taleplerinin yerine getirilmesini istiyorlardı. Fabrikada kadınlara yönelik mobbingin, baskının yanı sıra ücret ayrımcılığı da var. Patronların kadınlardan utanmadan destek istediklerini belirten bir kadın işçi “Çünkü bu fabrikayı ayakta tutanın kadınlar olduğunu biliyorlar” diyor. Arkadaşımız Bahar, eylemde ve daha öncesinde kadın işçilerle konuştu.
Melek yemek dağıtımı yapan bir firmada, bulaşıkçı olarak çalışıyor. Pandemi döneminde, çalışma ve yaşama koşulları iyice ağırlaştı. Virüsten kendisi için değil çocuklarına bulaştıracağı için korkuyor ama en büyük korkusu işsiz kalma.
Pandeminin başlangıcında pek alkışlandılar ama alkışla sorunlar çözülmüyor elbette. Hastaneler, hastanelerde çalışanlar bu süreçte en çok yorulanlar, en fazla şiddete uğrayanlar oldu. Performans sistemi nedeniyle de zaten görünmeyen emekleri iyice değersizleştirildi. Sağlığın emekçileriyle sağlık emekçisi arkadaşlarımız konuştu…
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!