travma

Toplum Yararına Proje (TYP) ile deprem bölgesinde kadınlar, bir süreliğine de olsa düzenli maaş aldıkları bir işe başlayabildiler. Depremin etkilerini üzerinden atamamış olan kadınlar ulaşım yetersizliği ve gelecek kaygısıyla birlikte, artan ev içi bakım emeğini de sırtlanarak işe gidip gelmeye çalışıyor. Aldıkları asgari ücret ise kadınların kendi ihtiyaçları için değil, yeni bir ev inşa edebilmek ve hane içindeki ihtiyaçlar için kullanılıyor.
Depremden sonra başka şehirlere giderek yeniden bir düzen kurmaya çalışanlardan biri Gülşen. Ev bulmak, iş bulmak, yiyecek-giyecek almak bu pahalılıkta kolay değil. Devlet yardımlarıyla hayatta kalmaya çalışırken kendini güvende hissetmek de öyle…
Son bir haftada iki kadın daha çalıştıkları işyerlerinde öldürüldü. Çok sayıda kadın ise ev içi şiddetin travmatik etkileriyle boğuşarak, ölüm korkusu içinde çalışıyor. Sendikaların bu konuyu artık gündemlerine alması gerekiyor.
Ev içi şiddete maruz kalan kadınlar için işyerleri de güvenli değil. Erkekler son 16 ayda en az 15 kadını, çalıştıkları işyerlerinde öldürdü. Çok sayıda kadın ise öldürülme riski altında işini sürdürmeye çalışıyor. 
Covid-19 pandemisiyle dünyanın dört bir yanında topyekün mücadele sürerken, ekonomik kriz ve sosyal hayattaki kısıtlamalar, kapanma en çok kadınları etkiledi. Psikoterapist Zerrin Peker’e göre, “Kadınlar tükenmişlik sendromu yaşıyor!”
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!