tükenmişlik sendromu

Bakım işçileriyle ilgili bir araştırma, pandeminin, işçilerin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkisini ortaya koydu. İşçilerin önemli bir bölümü anksiyete, depresyon ve tükenmişlik sendromundan yakındı. Raporda kadınların daha büyük risk altında olduğu vurgulanırken, sendikalar sektörde bu sorunları önceleyen insan merkezli bir reform talep ediyor.
Covid-19 pandemisiyle dünyanın dört bir yanında topyekün mücadele sürerken, ekonomik kriz ve sosyal hayattaki kısıtlamalar, kapanma en çok kadınları etkiledi. Psikoterapist Zerrin Peker’e göre, “Kadınlar tükenmişlik sendromu yaşıyor!”
Hem dışarıda hem ev içlerinde ev ve bakım işleri arasında zaten bölünmüş olan kadın diş hekimleri,  filyasyon ekibi içinde de yer alınca sıvı tüketiminin azlığı, üzerlerinde uzun saat duran hijyen giysileri nedeniyle, sistite, üriner sistem hastalıklarına yakalanırken, tükenmişlik sendromu ile de mücadele ediyorlar.
Pandemi döneminde yaşamını diş hekimleri de yaşamlarını yitirdiler ve yitirmeye devam ediyorlar.  Sağlıktaki neoliberal dönüşümden onlar da nasiplerini aldılar.  İş biçimleri değişirken, güvencesizlik arttı. Kadın diş hekimleri daha çok şiddete maruz kalıyor, çoğu erkeklerden düşük ücret alıyor, doğum izinleri sorunlu ve çocukları için kreş olanağından da yoksunlar. Onları dinliyoruz.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!