Farplas’ta Feminist İsyan

İşten atılan Farplas işçilerinin devam eden direnişinin 21. gününde Yoksulluğa Feminist İsyan Kampanya Grubu fabrika önüne gelerek kadın işçilerle buluştu. Makineleri kapatan, işgal eyleminde ve direniş sürecinde en önde yer alan kadınların taleplerini dile getiren grup “Farplas işçilerinin yanındayız” pankartıyla fabrika önüne kadar yüründü.
Paylaş:
Bahar Gök
Bahar Gök
bihargok1982@gmail.com
Bahar Gök  bihargok1982@gmail.com

İşten atılan Farplas işçilerinin devam eden direnişinin 21. gününde Yoksulluğa Feminist İsyan Kampanya Grubu fabrika önüne gelerek kadın işçilerle buluştu. Makineleri kapatan, işgal eyleminde ve direniş sürecinde en önde yer alan kadınların taleplerini dile getiren grup “Farplas işçilerinin yanındayız” pankartıyla fabrika önüne kadar yüründü.

Kreş hakkından, çifte mesaiye, ücret eşitsizliğinden sendika hakkına Farplas işçisi kadınların taleplerini içeren rengarenk dövizleriyle dayanışma çağrısı yaptılar. İşçilerin coşkuyla karşıladığı feminist kadınlarla buluştuğu anlarda “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Farplas işçisi yalnız değildir”, “Biz biz biz DİSKliyiz sarı sendikayı göndereceğiz” sloganları hep bir ağızdan atıldı.

Birleşik- Metal İş sendikası toplumsal cinsiyet çalışmaları ve işçi sağlığı ve güvenliği uzmanı Nuran Gülenç’in hoş geldiniz’le başlayan karşılamasının ardından, Farplas’ta yaşanan patron baskısını ve BMİS örgütlenmesini  kadınların direnişteki rollerini  anlattığı konuşmasından sonra sendikanın 2 No’lu Şubesinin kurmuş olduğu direniş çadırında Feminist İsyan adına Selin Top söz aldı. Farplas işçilerinin de Alpin Çorap ve Migros işçileri gibi kazanacağına inandıklarını söyledi. Çalışanlarının yüzde 50’sinin kadın olmasıyla övünen bir fabrikada bunun sadece PR çalışması olduğunu bildiklerini kaydeden Top “Biz biliyoruz ki kadın işçilerin daha fazla çalışma sebeplerinden birisi ucuz iş gücü olmamız. Bize daha az zam yapıyorlar ve bu kadar kadın dostu olduğunu söyleyen yerde ne bir kreş var ne de kadınlara karşı mobing, şiddet, taciz vakası yaşandığında işleyecek bir mekanizma var. Dolayısıyla biz kadınlar sadece sendika, sadece ücret zammı için değil, hayatta kalabilmek için, burada insanca yaşayabilmek için, insanca koşullarda işimizi yapabilmek için sokağa çıkıyoruz. Sizlerin yanındayız ve Farplas işçisi yalnız değildir deyip bu sözü büyütmeye devam edeceğiz” dedi.

Bunu bütün kadınlar için istiyoruz

.

Selin Top’un ardından, direnişteki kadınlar adına söz alan Betül Oral ise, istedikleri sendika ile istedikleri koşullarda tekrar işe başlamak dışında bir taleplerinin olmadığını dile getirdi. “Bunu sadece bizim için değil, direnmeyi isteyen ve ayakta durmayı isteyen bütün kadınlar için istiyoruz. Bu nedenle sizlerin desteği çok önemli. Hepimiz adına teşekkür ediyoruz ve burada olduğunuz için gerçekten çok mutluyuz” sözleriyle heyecanlı olduğunu da ekledi. Betül’ün konuşması “Direne direne kazanacağız”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganlarıyla karşılık buldu.

İnsanca yaşanacak ücret vermeyene, emeğimizi sömürene, kadın dostu şirketiz deyip kreş açmayanlara, işçilere sarı sendika dayatanlara, ücret zammı istediği için işçileri işten atanlara, hakkını arayanları şiddetle gözaltına alanlara “İsyan” diyen kadınlar hep birlikte halaya durdular.  HDP Milletvekilleri Oya Ersoy ve Züleyha Gülüm’ün de katıldığı dayanışma ziyareti, fabrikalar arası yürüyüşle devam etti. T2 fabrikası önüne gelindiğinde ise feministler, kadın işçilerin hem çalışırken hem gözaltında hem de direniş sürecinde yaşadıklarını dinleyerek sohbet ettiler. Vardiya değişim saatinde işe gelen ve eve gidecek olan işçilere seslenen direnişçilere eşlik eden feminist kadınlar “Evde, okulda, işyerlerinde, ofislerde, sosyal medyada her yerde mücadeleyi büyütmeye, emeğimizin hakkını almaya, yoksulluğa karşı ses çıkartmaya devam edeceğiz. İyi ki buradayız, iyi ki mücadelemiz var. Duysunlar biz kazanacağız. Direnen işçiler, kadınlar, feministler kazanacak” sözleriyle selamladı işçileri. Direnişçi işçi kadınlar da “Güle güle dostlar yine bekleriz” sloganıyla uğurladı feminist kadınları. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Farplas önünde yeniden buluşmak üzere sözleşerek ayrıldılar.

Paylaş:

Benzer İçerikler

CarrefourSA Esenyurt depo direnişinin ikinci gününde kadın işçiler Gülşah, Emel, Perizade ve Esra ile konuştuk. Esra “Bugün onlara olanın bize de olacağını biliyoruz,” Gülşah “İçeride can güvenliğimiz yok” Emel “Bir beyaz yakalı bir kadın çalışanı taciz edebilir mi?” Perizade ise “Biz illallah ettik buradan, sesimizi duymaları gerekiyor” diyor.
İzmir’e bağlı Çiğli Belediyesi’nden atılan kadın işçiler 25 gündür Ankara’da CHP Genel Merkezi önünde “İşimizi geri istiyoruz” diyerek eylemdeler. Kadın işçiler seslerini parti yöneticilerine duyurmaya çalışıyor. İzmir’de bıraktıkları çocuklarını düşünmeden edemiyorlar. Yüklerini kadın dayanışmasıyla hafifletmişler.
Toplamda dört kadın işçinin çalıştığı Nazimiye Belediyesi’nde kadınların tamamı işten çıkarıldı. Onlardan biri olan Nihal, belediye başkanının kendisiyle değil erkek kardeşiyle görüşüp “Ablanı işten çıkaracağım, bayanlarla çalışmak istemiyorum” dediğini söyledi.
“Nasıl ki baş düşman Mehmet Şimşek ve onu atayanlar, onun üstündeki ulusal veya uluslararası büyük sermaye ve patriyarkaysa, burada da bizim ev içinde erkeklere karşı bir ideolojik şiddet uygulamamız gerekiyor. Birinci konumuzun bu olması gerekiyor. Muhakkak ki kamunun ve sendikaların bu konudaki görevleri de bizim propaganda konumuzdur ama hayatı ertelemeden dayanışarak hayatımızı değiştirmenin yollarını bulmamız lazım.”
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!