Hatay Defne’de devlet, depremden 22 gün sonra, içinde çok sayıda depremzedenin barındığı; feministlerin, sağlık örgütlerinin, birçok siyasi parti, sendika ve derneğin dayanışma faaliyeti yürüttüğü Sevgi Parkı’nı boşaltmak istiyor. Vali Yardımcısı Harun Kaya, bu sabah polislerle birlikte parka geldi ve “Akşama kadar burayı boşaltın” dedi. Parkta kalanların ve çalışma yapan örgütlerin AFAD’ın kurduğu yeni bir çadır kente yönlendirilmek istendiği ancak bu alanda henüz elektrik, tuvalet vb. hiçbir altyapının olmadığı öğrenildi.
Sevgi Parkı’nda üç haftadır resmi kurumların sağlayamadığı koordinasyon sağlanmış, kolektif bir dayanışma örülmüş durumda. Aralarında Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Hatay Tabip Odası, Türk Psikiyatri Derneği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün de olduğu sağlık örgütleri, depremzedelere sağlık hizmeti veriyor. Türkiye İşçi Partisi (TİP), Halkevleri, Türkiye Özgürlük Partisi’nin (TÖP) de aralarında olduğu siyasi örgütler, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve üye sendikaları gıda, erzak ve malzeme dağıtıyor.
’20 gündür burada olmayan devlet…’
Parkta Kadın Savunma Ağı ve Mor Dayanışma gibi feminist örgütlerin kurduğu kadın dayanışma çadırları da bulunuyor. Kadın Savunma Ağı üyeleri, sosyal medyada paylaştıkları videoyla parkın boşaltılmak istenmesine tepki gösterdi. Videoda, şu ifadeler kullanıldı:
“20 gündür burada olmayan devlet, insanlar halen en temel ihtiyaç malzemelerine ulaşamazken şimdi bir anda gelip herkesi çadırlarından çıkaracağını söylüyor. Biz burada 20 gündür kadınların en temel ihtiyaçlarını sağlamaya, onlarla dayanışma içerisinde olmaya çalışıyoruz. Hiç kimse yokken biz buradaydık. Nasıl ki burada 20 gündür dayanışmayı örgütlediysek, birbirimize başka bir yaşamın mümkün olduğunu gösterdiysek bugün de yine birbirimizden güç alarak, birbirimize sarılarak burada var olmaya devam edeceğiz. Kadınlar Sevgi Parkı’ndan ayrılmayacaklarını, burada günlerdir devletin değil gönüllülerin olduğunu söylüyor. Kadınlar gitmeden biz de hiçbir yere gitmiyoruz!”
Mor Dayanışma’dan yapılan açıklamada ise “Hem kurumların olduğu çadırlara hem de depremzedelerin kaldığı çadırlara burayı acilen boşaltmaları gerektiğini söylediler. Şimdi halkla birlikte toplantılarımız sürüyor. Bizi bu şekilde çıkartamazlar, buradan gitmeyi düşünmüyoruz. Mücadelemizle, dayanışmamızla buradayız” denildi.
Depremzedeler tepkili
Parkta kalan depremzedeler de Valiliğe tepki gösterdi. Depremzede bir kadın, “Ne vali geldi ne belediye başkanı geldi, kimse sormadı bizi. Benim ailemden 12 kişi enkaz altında kaldı, cenazelerini kaldıramadık. Biz çadırlardayız, kıçımızda bir külot bile yok. Olamaz yani bu kadar, bizi birden kaldırsınlar çadırlardan. Nereye gideceğiz, kadınlar nerede sürünsün?”
Başka bir depremzede kadın, “Bizi kovmak için geliyor ama yardıma gelmedi beş gün boyunca. Canımız kaldı bir tek, gelin canımızı da alın, kurtulalım” diyerek tepkisini dile getirdi. Bir diğer kadın ise “23 gündür bir geçmiş olsun dememişler. Tuvalet, duş, yemek, hiçbir şey sağlamamışlar, şimdi mi aklınıza geldi bizim sağlığımız? Gitmiyoruz, buradayız, tutuklarlarsa tutuklasınlar, öldürsünler” diye konuştu.
TTB: Kararı geri çekin
TTB, Hatay Valiliği’ne bir yazı göndererek kararın iptalini istedi. Valilik bildiriminin yazılı ve gerekçeli bir biçimde yapılması gerektiği hatırlatılan yazıda, meslek örgütleri ile sivil toplum kuruluşlarının parkta amaçlarına uygun şekilde çalışmalar yürüttüğü belirtildi. Depremzedelerin mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi ve iyilik halinin sağlanabilmesi için her türlü destek ve yardımın ulaşılabilir kılınması gerektiğine vurgu yapılan yazıda, bu bağlamda koordineli bir hareket beklenirken parkın boşaltılmasına dönük karardan derhal geri dönülmesi çağrısı yapıldı.
Fotoğraf: Kadın Savunması