Fırınlar yıkıldı, mahallenin ekmeğini kadınlar yapıyor

Hatay'ın Defne ilçesine bağlı Tavla Mahallesi'nde fırınlar yıkılınca ekmek yapma işi de kadınlara kaldı! Her gün 4-5 kadın tandırların başına geçiyor, 550-600 kişiye ekmek yapıyor.
Paylaş:
Bahar Gök
Bahar Gök
bihargok1982@gmail.com

Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Tavla Mahallesi’ndeyiz. Defne’de 20 Şubat’ta meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde, mahallede ve mahallenin yakınlarında bulunan fırınlar yıkıldı. İnsanlar altı gündür ekmek sorunu yaşıyorlardı. Devletten de destek gelmeyince toplumsal cinsiyete dayalı işbölümü bir kez daha ayyuka çıktı ve kadınlar ekmek sıkıntısını çözmek için tandırların başına geçtiler.

Her gün gönüllü olarak 4-5 kadın mahalleliye ekmek yapıyor. Bazıları hamur yoğuruyor, bazıları pişiriyor. İşleri aralarında eşit dağıtmaya çalışıyorlar. Günde 550-600 kişiye ekmek yapıyorlar. Hemen her gün değişen ekibe yine mahallede yaşayan iki erkek de dahil ediliyor. Öte yandan mahallelinin ekmek ve gıda gereksinimi için resmi kurumlardan hâlâ bir yardım gelmiş değil.

Çadır sorunu sürüyor

Tavla Mahallesi’nde çadır sorunu da devam ediyor. Bugün (25 Şubat) mahalle muhtarına 20 adet çadır gönderildi. Böylece mahalleye gelen toplam çadır sayısı 72’ye ulaştı. Mahallenin nüfusu ise normalde 20 bin civarıyken ilk depremlerin ardından bu nüfus ikiye katlanmış durumda. Çadırlarda kalan insan sayısı 10 ile 45 arasında değişiyor. Çok sayıda aile kendi yaptıkları derme çatma çadırlarda barınmaya çalışıyor.

Paylaş:

Benzer İçerikler

Üç yıldır yayın hayatını sürdüren kadınların ücretli, ücretsiz emek deneyim, talep ve direnişlerini dile getirmek için hak haberciliği yapan sitemiz Kadınİşçi, Metin Göktepe Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Yolumuzu aydınlatan ve halkın, sınıfın gerçeklerini aktarırken yaşamını yitiren Metin Göktepe’yi saygıyla anıyoruz.
Yoksulluğa, erkek şiddetine, savaşa, emek sömürüsüne karşı sokakları terk etmeyeceklerini vurgulayan kadınlar, “Haklarımız, hayatlarımız için mücadelemizi büyüteceğiz” dedi.
6 Şubat depreminin birinci yılındayız. Bu büyük felakette 11 ilde binlerce insan yaşamından olurken, devlet geride kalanların hayatını kolaylaştıracak hiçbir şey yapmadı. İnsanlar çoğu zaman dayanışma ile ayakta kaldı. Depremin her türlü yükünü çekmek zorunda kalan kadınların sorunlarına kulak verenler ise yine kadınlardı. Bölgede çalışma yürüten Kadın Savunma Ağı,  Afet İçin Feminist Dayanışma, Mor Dayanışma, Kadın İşçi’den arkadaşlarımızla kadınların dertlerini, deneyimlerini konuştuk.
Düşük ücretler, ağır çalışma koşulları, yoksullaşma 2023’de kadın işçi yaşamına damgasını vurdu. Grev ve direnişlerde kadın işçiler en öndeydi. Kadınların kadın işçilerin mücadelesi 2024’te de devam edecek. Herkese mutlu ve dayanışma dolu bir yıl diliyoruz.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!