“Hakları için direnen kadın işçiler, bir çeşit ‘ahlak’ sınavına tabi tutuluyor”

Feride Eralp ve Selin Top, hazırladıkları “Türkiye’de Feminist Hareketin Gündemleri ve Güncel Eylem Alanları” başlıklı raporla ilgili Kadın İşçi’nin sorularını yanıtladı.
Paylaş:
Seval Öztürk
Seval Öztürk
sevalozturk18@gmail.com

Feminist hareketten yol arkadaşlarımız Feride Eralp ve Selin Top ile Cinsiyet Eşitliği Politikaları Derneği için hazırladıkları “Türkiye’de Feminist Hareketin Gündemleri ve Güncel Eylem Alanları” başlıklı raporu konuştuk. Söyleşimizde, Meclis’teki anayasa değişikliği önerisinden heteropatriyarkal devlet şiddetine kadar feminist hareketin gündemindeki birçok meselenin yanı sıra kadın emeği politikalarını ve kadın işçi direnişlerini de ele aldık.

Selin, erkek devlet şiddetinin neoliberal politikaların lokomotifi haline geldiğini belirterek, kadın işçi direnişleriyle dayanışmayı büyütmenin önemini vurguluyor. Feride de hakları için direnişe geçen kadın işçilerin bir çeşit “ahlak” sınavına tabi tutulduklarına, ikili bir sisteme karşı büyük bir mücadele vermek zorunda kaldıklarına dikkat çekiyor.

İyi seyirler…

Paylaş:

Benzer İçerikler

Bu yazı sadece bir kitap eleştirisi değil. Hülya Osmanağaoğlu, TYÜ kuramını temel alan bir feminist mücadele ile patriyarka – patriayarkal kapitalizm – kapitalist patriyarkayı temel alan feminist mücadele arasındaki temel ayrım, gündelik hayatımızdaki erkek egemenliğini merkeze koyarak bütünlüklü bir mücadele vermek ile sermayenin gündelik hayatımızdaki belirleyiciliğini merkeze koyarak mücadele vermek arasındaki farkta somutlanıyor, tespitini tarihsel analizle de harmanlayarak TYÜ tartışmalarına yeni bir boyut getiriyor.
AKP iktidarı İş Kanunu’nda değişiklikler yapmayı planlıyor. Yapılan değişikliklerin işçilerin değil sermayenin çıkarları doğrultusunda olacağını önceki deneyimlerimizden biliyoruz. Arkadaşımız Nesrin, İş Kanunu’nun tarihçesini ve imzalanmayan ILO sözleşmelerini anlatıyor.
Geçtiğimiz nisan ayında başladığımız ve aralık ayında tamamlanan Kadınİşçi’nin “Depremden Etkilenen Kentlerde Kadınların Ücretli Ücretsiz Emeği” adlı raporunun çıktıları, Bağlam Yayıncılık’ın toplantı salonunda basın ve kadın örgütlerine anlatıldı.
Bu söyleşiyi yaptığımızda HDP’nin Yeşil Sol Parti çatısı altında seçime gireceği açıklanmamıştı. Ama emek, kadın emeği politikaları konusunda bir değişiklik yok. Gezici ve geçici tarım işçileriyle özel olarak ilgilenen HDP, ücretli emek politikalarını da ev içi emeğini gözeten bir yerden kuruyor.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!