Hindistan’da gig ekonomisinde çalışan kadın işçiler: “Hazırlanan yasaya kadınların talepleri de yansıtılmalı”

Hindistan gig ekonomisinin çok yaygın olduğu bir ülke, güney eyaleti Karnataka’da hükümet, bu konuda bir yasa tasarısı hazırlarken ilgili sendika, dernek, kuruluş ve örgütlerden öneriler alıyor. Kadın işçilerin talebi ise; tuvalet, cinsel tacize karşı korunma gibi ihtiyaçlarının da taslağa girmesi…
Paylaş:

Hindistan’ın güney eyaletlerinden biri olan Karnataka’da eyalet hükümeti esnek çalışan kadın işçiler için bir yasa tasarısı hazırlığında. Bunun için çeşitli işçi kuruluşlarından öneriler alıyor.

Karnataka Platform Tabanlı Esnek Çalışan İşçiler Birliği hükümetin yasa tasarısını hazırlarken uygulama tabanlı şirketlerde çalışan kadın sürücüler ve isteğe bağlı ev hizmetleri şirketlerinde çalışan kadın işçileri yani kadın işgücünü dikkate alması gerektiğini dile getiriyor.

Bengaluru’da düzenlenen Karnataka Gig ve Platform İşçileri Kongresi’nde konuşan kadın işçiler, tasarının umumi tuvalet tesislerine erişimi sağlayan hükümler içermesini ve müşterilerin uygunsuz davranışlarına karşı koruma önlemleri alınmasını talep ettiler.

Kongrede konuşma yapan ev hizmeti şirketlerinden birinde çalışan Manisha, “Kadınlar çoğu zaman işin yanı sıra evdeki işlerle de ilgilenmek zorunda kalıyor. Acil bir durum ortaya çıkarsa ve birkaç çağrıyı reddedersek platformlar bizi engelliyor” dedi.

Tuvalet erişimi yok

Aynı şirkette çalışan Selvi, işçilerin çoğu zaman yemek molasına zaman bulamadıklarını ve tuvalete erişimlerinin engellendiğini kaydetti. Üstelik evlerde hizmet veren kadın çalışanlar, müşterilerin uygunsuz davranışlarıyla da sıklıkla karşılaşıyor. Ona göre, aracılar müşterilerden gelen şikayetler hakkında hızlı harekete geçseler de çoğu zaman kadın işçilerin bu tür şikayetlerini dikkate almıyorlar.

Taksi uygulamasının şoförü olan Prabhavati ise temiz umumi tuvaletlere erişim eksikliğinin kadın sürücüler için büyük bir sorun olduğuna dikkat çekiyor.

Müşterilerle anlaşma

Tüm Hindistan Örgütsüz İşçiler ve Çalışanlar Kongresi ulusal koordinatörü Mamatha, yasa tasarısının taslağına verilen geri bildirimin bir parçası olarak, gig yöneticilerine, müşterilere ev hizmetleri sağlamadan önce işçilere yönelik kötü davranışlarına karşı bir anlaşma imzalamaları konusunda ısrar etmeleri gerektiğinin önerildiğini belirterek şöyle devam ediyor; “Bu şekilde şirket aynı zamanda kadın işçilerin haklarından ve güvenliklerinden de sorumlu hale geliyor.”

Yasa taslağı hakkında farkındalık yaratmak amacıyla gig işçilerine yönelik düzenlenen etkinlikte, eski Rajya Sabha üyesi Rajeev Gowda, Çalışma Komisyon üyesi Manjunath G., Hindistan Uygulama Tabanlı Taşımacılık İşçileri Federasyonu ulusal başkanı Shaik Salauddin, Karnataka Uygulama Tabanlı Sürücüler Sendikası başkanı Mohammad Inayat Ali ve aktivistler Nikhil Dey, Rakshita Swamy ve Chandan Kumar da birer konuşma yaptılar.

Tasarı taslağının sendikalar, sivil toplum örgütleri, gig işçileri, aracılar ve düşünce kuruluşları ile bir yıl boyunca yapılan 18 tur tartışmanın sonucu ortaya çıktığını vurgulayan Manjunath, hükümetin gig işçilerinin emeğinin haysiyetini sağlamaya kararlı olduğunu söyledi.

Tasarıyı oyalamak için çeşitli girişimlerde bulunulduğunu iddia eden Bay Ali, olayla ilgili The Hindu’ya, tasarının kabul edilmemesi halinde sendikanın tüm bu çabalara karşı çıkacağını ve protesto gösterileri düzenleyeceğini söyledi.

Hükümet yasa taslağı hakkında öneriler almaya devam ediyor. Tasarının Eyalet yasama meclisinin yaklaşan muson oturumunda masaya yatırılması bekleniyor.

Haber: Shilpa Elizabeth

https://www.thehindu.com/news/cities/bangalore/include-access-to-washrooms-safeguards-against-customer-misbehaviour-in-draft-bill-say-women-gig-workers/article68388993.ece

Paylaş:

Benzer İçerikler

Gig ekonomisinin en hızlı büyüdüğü ülkelerden Hindistan’da kadın işçiler, hakları için WhatsApp gruplarında bir araya geliyor, gizli toplantılarla eylem örgütlüyorlar. İki ay önce Urban Company işçisi binlerce kadın sokaklara döküldü. Bu eylem, gig işçisi kadınların ülke çapında gerçekleştirdiği ilk eylemdi. Reuters’ın haberi…
Hindistan’ın Murshidabad bölgesinde, bidi (Hint sigarası) sarma işini en yoksul kadınlar yapıyor. Genç yaştan itibaren sürekli tütüne maruz kalmaları, sağlıklarını büyük risk altına sokuyor.
Hindistan Serbest Çalışan Kadınlar Sendikası (SEWA), bakım işçisi kadınlara kooperatifleri aracılığıyla bakım desteği sunuyor. Bu sendikanın üyeleri -ister satıcı, seyyar satıcı, çöp toplayıcı, inşaat veya ev işçisi olsunlar- işteyken, SEWA’nın bakım işçileri onların çocuklarına, bakım gereksinimi olan hasta ve yaşlı akrabalarına bakıyor.
Hindistan’da, Atchutapuram Serbest Ticaret Bölgesi’ndeki Brandix India Apparel tekstil fabrikasında, yaklaşık 100 kadın işçi gaz sızıntısı nedeniyle zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Aynı fabrikada iki ay önce de gaz sızıntısı yaşanmıştı. Güney Asya IndustriALL, patronları ve devleti gereken önlemleri almamakla suçladı.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!