Hindistan’daki tekstil fabrikasında kadın işçiler ikinci kez gazdan zehirlendi

Hindistan’da, Atchutapuram Serbest Ticaret Bölgesi’ndeki Brandix India Apparel tekstil fabrikasında, yaklaşık 100 kadın işçi gaz sızıntısı nedeniyle zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Aynı fabrikada iki ay önce de gaz sızıntısı yaşanmıştı. Güney Asya IndustriALL, patronları ve devleti gereken önlemleri almamakla suçladı.
Paylaş:

Fabrikada çalışan kadın işçilerde 2 Ağustos’ta nefes alma güçlüğü, mide bulantısı, öksürük ve baş ağrısı görüldü. Bu şikâyetlerle yönetime başvuran işçilerin bazıları, hastaneye kaldırılmadan önce bayıldı. Fabrikada 4 bini aşkın kadın işçi çalışıyor ve bu ilk zehirlenme vakası değil. 3 Haziran’da aynı fabrikada benzer bir olay yaşandı. Fakat Brandix, iş kazasından sonra hiçbir önlem almadı ve hazır giyim işçilerini başka bir zehirli gaz sızıntısına daha maruz bıraktı. Basında çıkan haberlere göre hükümet, bu sefer soruşturma yapmak için fabrikanın geçici olarak kapatılması emrini verdi.

Fabrikada işgücünün çoğunluğu, serbest ticaret bölgelerinde sözleşmeli olarak çalışan kadınlardan oluşuyor.  Bu bölgelerde sendikalaşma olmadığından işçilerin, iş kanunları ile korunan işçi sağlığı ve iş güvenliğini tehdit eden patron ihmallerine karşı seslerini yükseltmeleri zorlaşıyor. Brandix’in kurumsal sosyal sorumluluk prosedürlerinde “kadın sağlığına ve koruma önlemlerine önem verildiği” iddia edilse de sözleşmeli çalışanlarda bunun tam tersi yaşanıyor.

Sendikalar serbest ticaret bölgelerine girmeli

IndustriALL Küresel Sendika Güney Asya Bölge Sekreteri Apoorva Kaiwar konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“İki aydan kısa bir süre içinde aynı fabrikada böyle bir olayın yaşanması şoke edici. İlk gaz sızıntısından sonra yönetim gerekli önlemleri almalıydı. Ne işverenler ne de devlet daireleri işçilerin yaşamlarıyla ilgileniyor. İşçilerin işyerinde sağlık ve güvenlik haklarını korumak için sendikalara ‘serbest ticaret bölgelerine erişim hakkı’ verilmelidir.”

Fotoğraf: IndustriALL

Paylaş:

Benzer İçerikler

Hindistan gig ekonomisinin çok yaygın olduğu bir ülke, güney eyaleti Karnataka’da hükümet, bu konuda bir yasa tasarısı hazırlarken ilgili sendika, dernek, kuruluş ve örgütlerden öneriler alıyor. Kadın işçilerin talebi ise; tuvalet, cinsel tacize karşı korunma gibi ihtiyaçlarının da taslağa girmesi…
Uganda’da IndustriALL küresel sendika tarafından desteklenen toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti durdurmaya yönelik bir dizi eğitim çalışmasının ardından kadın işçiler, IndustriALL kadın komitesi toplantılarındaki paylaşımlarda da görüldüğü üzere faillerle yüzleşti.
Küresel konfederasyonlar ve sendikal birlikler işyerinde eşitlik ve güvenlik konusunda önemli ve ileri bir adım atarak, LGBTİ+ çalışanlar için geniş kapsamlı bir araç seti hazırladı.
Gig ekonomisinin en hızlı büyüdüğü ülkelerden Hindistan’da kadın işçiler, hakları için WhatsApp gruplarında bir araya geliyor, gizli toplantılarla eylem örgütlüyorlar. İki ay önce Urban Company işçisi binlerce kadın sokaklara döküldü. Bu eylem, gig işçisi kadınların ülke çapında gerçekleştirdiği ilk eylemdi. Reuters’ın haberi…
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!