Hizmet sektöründe cinsel yönelim ayrımcılığı: “Bu sizin camiadan mı?”

Kadınların sıkça ayrımcılığa maruz kaldığı sektörlerden birisi de hizmet sektörü. Özellikle restoran ve barlarda çalışan kadınlar türlü taciz ve mobbingle karşı karşıya. Kadın çalışanlar hem müşterilerin hem de erkek patron ve yöneticilerinin kendilerini muhatap almayışlarından da yakınıyor.
Paylaş:
Öznur Kaya
Öznur Kaya
oznurr.kayaa@gmail.com
Öznur Kaya    oznurr.kayaa@gmail.com

Kadınların sıkça ayrımcılığa maruz kaldığı sektörlerden birisi de hizmet sektörü. Özellikle restoran ve barlarda çalışan kadınlar türlü taciz ve mobbingle karşı karşıya. Kadın çalışanlar hem müşterilerin hem de erkek patron ve yöneticilerinin kendilerini muhatap almayışlarından da yakınıyor.

İrem Güvenç, Kadıköy’de bulunan popüler bir restoranda yaklaşık beş aydır hosteslik yapıyor. Çalıştığı restoranda tek kadın olduğunu ve yöneticilerinin tümünün erkek olduğunu söyleyen İrem, sektörde çok fazla cinsiyetçi küfre maruz kaldığını ifade ediyor. Kendisini biseksüel bir kadın olarak tanımlayan İrem, yönelimi sebebiyle birebir maruz kaldığı olumsuz bir durum olmadığını fakat müşteri veya yöneticilerin aralarında geçen diyaloglarda homofobik tavırlar içinde bulunduğunu, bunun da onu rahatsız ettiğini anlatıyor.

İrem, hizmet sektöründe müşteri ve yöneticilerin çok yüksek beklentiler içinde olduğunun altını çizdikten sonra şu ifadeleri kullanıyor:

“Erkekler restoranda ‘dikkat çekici’ bir kadın gördüklerinde tavırlarını değiştiriyor. Kadına karşı seviyesiz davranabiliyorlar. Çalıştığım restorana müşteriler tarafından trans ya da eşcinsel olarak kodlanan insanlar geldiğinde “Bu sizin camiadan mı?” diye bana soruyorlar. Yönelimime dair buna benzer şeylere maruz kalıyorum”

Kadınları muhatap almıyorlar

Kardelen ise bir pizzacıda çalışıyor. Daha önceleri de hizmet sektöründe çalışan Kardelen, pizzacıya gelen müşteri profilinin ayrımcı tavrına maruz kaldığını ifade ediyor. Kardelen, “Ben kadın olduğum için genelde müşterilere ‘yer yok’ ya da ‘şu masa boş’ vs dediğimde, kapıda karşıladığımda beni bir kadın olarak asla ciddiye almayıp muhatap olacakları erkek çalışan arıyorlar” diyor.

Erkek çalışanların karşılaştıkları tavırla kendisine gösterilen tavır arasında fark olduğunu vurgulayan Kardelen, “Müşteriler bana karşı daha kaba, üstten, ısrarcı olabiliyor” diyor. Kardelen, erkek müşterilere gerektiği gibi davrandığında, nezaket gösterdiğinde kendisine karşı laubali bir tavır takındıklarını söylüyor. “Erkekler, güler yüzlü bir kadın çalışan gördüklerinde kadınları rahatsız etmeyi kendilerine hak görüyorlar” diyor.

Paylaş:

Benzer İçerikler

İşe gelirken yanlarına iki adet iş kıyafeti getiriyorlar, sıcaktan dolayı. Çünkü çalışmaktan sırılsıklam olan kıyafetlerini değiştirmek zorunda kalıyorlar. Yedek olanı giyip iyice ıslanmış giysiyi çamaşır sıkar gibi iyice sıkıyorlar. Şakır şakır su (ter) akıyor. Sonra kurusun diye çevredeki çalılara asıyorlar.
“Türkiye’de yasalara göre, imza attığı sözleşmeler gereğince de 12 yaşındaki çocuklar çalışamazlar. Ama siz eğitim içerisindeki bir mevzuatı bu şekilde değiştirirseniz 12 yaşındaki çocuğun işçileşmesi meşrulaşıyor. “Çalışmıyor ki, okula gidiyor” denilecek. Tüm mekanizmalar gerçekten çocuk işçiliğini meşrulaştırmanın bir yolu.”
Kadın kabin memurlarının yaşadıkları sorunların dışarıya çok fazla yansıtılmadığını biliyoruz. Sektörde işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri yetersiz. Kabin memuru kadınlar her türlü taciz, şiddete karşı korumasız halde çalışıyorlar. Bunun dışında yaşanan cinsiyetçi sendikal baskılar da yüzlerinde asılı o gülümsemeyi çoğu kez etkiliyor. Gökyüzü işçisi kadınlar anlattı…
Bütün fabrikalarda çay molası sadece 10 dakika. Kadın işçiler, her şeyi bu 10 dakikada yapmak zorundalar. Yani çay içiyorlar, tuvalete gidiyorlar ve dinlenmeyi de yine bu dakikalara sığdırıyorlar. Metal sektöründen kadınlar ciddi bir baskıya dönüşen çay saati mobbingini anlatıyor.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!