ILO 190 her yerde

Latin Amerika’da 2021 yılının başından bu yana birçok ülke Çalışma yaşamında şiddet ve tacizin ortadan kaldırılmasına yönelik ILO’nun 190 Sayılı Sözleşmesini imzaladı.
Paylaş:
Haber Merkezi

Latin Amerika’da 2021 yılının başından bu yana birçok ülke Çalışma yaşamında şiddet ve tacizin ortadan kaldırılmasına yönelik ILO’nun 190 Sayılı Sözleşmesini imzaladı.

Latin Amerika’da sendikalar ILO 190’nın imzalanması için çalışmalarına devam ederken, 17 Ocak’ta Ekvator ILO 190’nı oylamaya sunduktan sonra büyük bir çoğunlukla onayladı. Sözleşmenin onaylanmasında Özgür İşçi Sendikaları Konfederasyonu ((CEOSL)’nin üyesi olan Ulusal Ev İşçileri Sendikası’nın yürüttüğü geniş kampanya büyük rol oynadı.  Kampanyanın başarısında Ulusal Eşitlik Konseyi, BM Ekvator,  Simon Bolivar Andean Üniversitesi ile yapılan işbirliklerinin de önemi büyüktü.

26 Ocakta ise Şili’de de ILO190 ve 206 sayılı Tavsiye Kararının benimsenmesi için hangi adımların atılacağına ilişkin yasa taslağı oylamaya sunularak kabul edildi. CUT’un bu konuda yürüttüğü #TrabajoSinViolencia Kampanyasını  Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ve Şili Friedrich Ebert Vakfı (FES ) de destekledi. Latin Amerika’da daha pek çok ülke ILO190’nı gündemine aldı.

11 Ocak’ta ise Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, sözleşmeyi onaylama sözü vermişti.

Sendikalar çaba sarfetti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Çalışma yaşamındaki şiddet bu ülkelerdeki kadınların yaşamını olumsuz etkiliyor.  Industriall üyeleri sendikalar ILO190 konusunda bir süredir kampanyalar yürütüyorlar.

Araştırma raporları pandemi döneminde evlere kapanmayla birlikte kadına yönelik şiddetin patladığını gösteriyor.

Industriall Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Koordinatörü   Armelle Seby konuyla ilgili bir açıklama yaparak  “ Salgında kadına yönelik şiddetle mücadele daha acil hale geldi. Sendikalar ILO190’nın onaylanması için her yerde çaba sarf ediyorlar. Bazı ülkelerde sendikaların yürüttüğü kampanyalar gerçekten de fark yaratarak, sonuç verdi” dedi.

Paylaş:

Benzer İçerikler

Bornova’da üretim yapan Kristal Yağ işçilerinin asgari ücrete tepkileri sert oldu. TİS masasından kalkan işçiler bir ayı aşkın süredir grevdeler. Emekçilerin market alışverişlerinde yaşadıkları adeta bir trajedi. Poşetleri neredeyse boş. Kristal Yağ Fabrikası işyeri temsilcisi Gülnaz’la görüştük.
Uganda’da IndustriALL küresel sendika tarafından desteklenen toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti durdurmaya yönelik bir dizi eğitim çalışmasının ardından kadın işçiler, IndustriALL kadın komitesi toplantılarındaki paylaşımlarda da görüldüğü üzere faillerle yüzleşti.
Sağlık sistemi zayıf olan ve bulaşıcı hastalıklarla boğuşan Asya toplumlarına hayati sağlık hizmetleri sunan sağlık emekçisi kadınlar, yaptıkları işin toplumsal cinsiyete dayalı değersizleştirme nedeniyle iş olarak görülmediğini belirterek kampanya başlattılar. Feminist araştırmacı Trimata Chakma konu ile ilgili Nepal’de Kadın Toplum Sağlığı Gönüllüleri’nden Basanti ve Gita ile konuştu.
Taban maaş hakkının Öğretmenlik Meslek Kanunu’na eklenmesini isteyen özel sektörde çalışan öğretmenler İl Milli Eğitim Müdürlükleri önünde Eğitim Nöbeti tutuyor. MEB’in taleplerini görmezden geldiği öğretmenler baskılara rağmen eylemlerine devam ediyor. Kreş, regl izni, servis, eşdeğerde işe eşit ücret talep eden kadın öğretmenler güvenceli çalışmak istiyor.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!