Haber Merkezi
45 Yıldır yürürlükte olan AB Ücret Yasasına rağmen, erkeklerin yaptığı işlerle aynı beceri, eğitim ve fiziksel çaba gerektiren işleri yapan kadınlara, hâlâ daha az ücret ödeniyor.
İmalat sektöründeki ücretlerin karşılaştırılması, her iki işin de aynı yeterliliği gerektirmesine rağmen, beyaz eşya üreten kadınların araba üreten erkeklerden önemli ölçüde daha az ücret aldıklarını ortaya koydu.
Almanya’da, otomobil endüstrisinde yapılan araştırma, beyaz eşya sektöründe erkeklerle eşit değerde iş yapan ve aynı yeterliliğe sahip kadınlara aylık ortalama 865 Euro daha az (brüt) ücret verildiğini gösterdi.
Romanya’da ise beyaz eşya sektöründe çalışan kadınlar, otomobil endüstrisindeki erkeklerden ortalama (net) olarak ayda 244 Euro daha az kazanıyor.
Bu örnekler, Covid’le mücadelede ön saflarda yer alan temizlikçiler ve bakıcılar da dahil olmak üzere milyonlarca işçi için düşük ücretin temel nedeninin, ağırlıklı olarak kadınlar tarafından yapılan işlerin değerine ilişkin köklü önyargılar olduğunu gösteriyor.
Buradan hareketle ETUC ve IndustriALL Avrupa, işçilerin ve sendikaların, eş değerdeki işe eşit ücret konusunu müzakere etmelerine yardımcı olacak kriterlere ilişkin bilgilere erişmelerini sağlamak amacıyla, AB’ye “cinsiyete dayalı ücret şeffaflığına ilişkin bağlayıcı tedbirler” alınması çağrısında bulundu.
Ücret şeffaflığı şart
ETUC Genel Sekreter Yardımcısı Ursula Von der Leyen “ İmalat sektöründe erkeklerle kadınların ücretlerini karşılaştırmak, bize işleri erkeklerle aynı çaba, beceri gerektirse bile kadınlara nasıl daha az ücret ödendiğini açıkça gösteriyor. Kadınların eşdeğerde iş eşit ücret almaları için Avrupa Komisyonu’nun“ödeme şeffaflığı” konusunda önerge sözünü yerine getireceğini umduklarını” söyledi.
Industriall Avrupa Genel Sekreter Yardımcısı Judith Kirton-Darling ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “ Sektörümüzde aynı işi yapan kadınların erkek meslektaşlarına göre daha az ücret alması kabul edilemez. Avrupa’daki kadın işçiler, işkolları ne olursa olsun ücret şeffaflığı ve adil bir ücret için daha fazla beklemek zorunda kalmamalı.” Daha sonrada Avrupa’da üretimde çalışan pek çok erkek işçinin kendi çalışmalarını “temel çalışma biçimi” olarak gördükleri için bu uygulamaya seslerini çıkarmadıklarını belirten Kirton- Darling, mal akışının sekteye uğramaması için şirketlerin üretimi böyle ayarladıklarını da sözlerine ekledi.
Avrupa Birliği, Kasım ayında ülkenin Eşit Ücret Yasası’nda kadınların ücretlerinin “beceriler, sorumluluklar, koşullar ve çaba derecelerine göre aynı işi yapan erkeklere ne kadar ücret ödendiğine bakılarak belirlenmesini” garanti eden bir değişikliği kabul eden, Yeni Zelanda hükümetinin ayak izlerini takip etmiş olacak.
http://birlesikmetalis.org/index.php/tr/guncel/uluslararasi/1664-ia-europa