Milly Witkop, 13 Mart 1877 yılında Ukrayna’daki Shtetl Zlatopol’da Milly Vitkopski olarak dünyaya geldi. 1881 yılında Çar II. Alexander’a yapılan suikast girişiminin ardından başlayan Yahudi karşıtı politikalar ve onu takip eden katliamlardan kaçmak için 1894 yılında Ukrayna’dan ayrılarak Londra’ya gitti. Burada ailesini İngiltere’ye getirmek amacıyla göçmen işçilerin düşük ücretlerle çalıştırıldığı bir terzi atölyesinde çalıştı. Londra’da, çalıştığı koşulları sorgulamaya başlamasının ardından katıldığı fırıncı grevinde, Yahudi anarşist gazete İşçinin Arkadaşı etrafında toplanan bir grupla tanıştı, Pyotr Kropotkin’in düşüncelerinden etkilendi.
1895 yılında siyasi çalışmaları sırasında tanıştığı Rudolf Rocker, ona Mayıs 1898’de iş bulmayı umduğu New York’a birlikte gitmeyi teklif etti. Evli olmadıkları için Milly ve Rudolf’un Amerika Birleşik Devletleri’ne giriş talepleri reddedildi. Özgür aşkı savundukları için onları suçlayan yetkililere “Aşk her zaman özgürdür. Aşkın özgürlüğü sona erdiğinde, bu fuhuştur” demişlerdi. Bu durum skandal olarak nitelendirilerek çift Amerikan gazetelerinde “günahkâr” ilan edildi.
Ekim 1898 yılında Londra’ya dönen Rocker ve Witkop, Arbeyter Fraynd’ın editörlüğünü yaptı. Mart 1900’de ikisi Germinal gazetesini yayımlamaya başladı. 1907 yılında oğlu Fermin doğdu.
Milly, İngiltere’de Yahudi işçilerin mücadelelerinde aktif rol aldı. Londra’da yapılan tüm büyük uluslararası gösterilere katıldı. Londra rıhtım işçilerinin 1912 yılındaki büyük grevi sırasında, yüzlerce çocuğu Yahudi yoldaşlarının evlerine yerleştirdi. Bu Yahudi işçilerin Doğu Yakası’nda gerçekleştirdikleri en büyük grevlerden biriydi.
1914 yılında I. Dünya Savaşı başlayınca savaş karşıtlarına onlar da katıldı. Çift, savaşla birlikte gelen işsizliğin yol açtığı yoksulluğu ve yoksunluğu hafifletmek için bir aşevi açtı.
Savaş karşıtı eylemde tutuklandı
Savaş sırasında İngiliz hükümeti, İngiltere’deki tüm Rus göçmenleri İngiliz ordusuna katılmaya veya Rusya’ya sınır dışı edilmeye zorlayan bir kararname çıkardığında, Milly Witkop savaş karşıtı eylemlere katıldı ve 1916 yılında tutuklandı. 1918 sonbaharına kadar hapiste kaldı. Daha sonra, Hollanda’da olan Rocker ve oğlunun yanına göç etti.
Kasım 1918’de Berlin’e taşınarak burada anorko-sendikalist Almanya Özgür İşçi Sendikaları Birliği’nin (Freie Arbeiter-Union Deutschlands-FAUD) kuruluşuna katıldı. Sendikadaki erkek egemenliği onu çok rahatsız ediyordu. 1920’de anarko-sendikalist harekete bağlı olarak ‘Sendikalist Kadınlar Birliği’ni kurdular. Birliğin 15 Ekim 1921’de yapılan kongresine bin kadın katılmıştı. 1921’den 1930’a kadar Anarko-sendikalist bir yayın olan Kadınlar Birliği gazetesinde çalıştı. Sendikalist Kadınlar Birliği, diğer kadın yapılarından farklı olarak proleter ev kadınlarının ve annelerin bilinçlenmesi ve örgütlenmesi için çalışıyordu. Birlik, özel alanı örgütlemeye çalışan ilk yapılardan biri oldu.
Erkek işçi de sömürüyor
Milly Witkop, işçi sınıfına mensup kadınların yalnızca kapitalizm tarafından değil, erkek meslektaşları tarafından da sömürüldüğüne inanıyordu. Bu nedenle, kadınların aktif olarak hakları için ayağa kalkması gerektiğini düşünüyordu. Ayrıca ev işinin ücretli emek kadar değerli görülmesi gerektiği konusunda da ısrarcıydı. Der Frauenbund’daki bir makalesinde Witkop, doğum kontrolüne erişim çağrısında bulundu ve çocuk doğurmama grevini savundu. Alman sendikalist hareket içinde konuyla ilgili bir tartışma başladı, geniş katılımlı toplantılar oldu ve yeni SFB birimleri oluşturuldu. Kısa bir süre sonra, “Sendikalist Kadın Sendikası Ne İstiyor?” isimli bir yazı yayımladı.
Milly Witkop, sadece sendikal mücadele ve feminist harekette aktif olmakla kalmadı, aynı zamanda ırkçılığa ve antisemitizme karşı da mücadele yürüttü. Ancak işçi hareketinin antisemitizmle savaşma isteksizliği yüzünden sık sık hüsrana uğradı. Şubat 1933’de Reichstag yangınının ardından Witkop ve Rocker, Almanya’dan İsviçre, Fransa ve Birleşik Krallık üzerinden Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. Amerika Birleşik Devletleri’nde ders vermeye, anarşist hareket hakkında yazılar yazmaya devam etti. İspanya İç Savaşı ve Sosyal Devrim hakkında Amerika’da farkındalığının artması için uğraştı. 1937 yılında Milly Witkop ve Rudolf Rocker; Mohegan, New York’ta bir anarşist topluluğa katıldı.
Milly Witkop, 23 Kasım 1955’de Peekskill, New York’ta solunum rahatsızlığından öldü.
Kaynak
https://meydan1.org/2016/03/06/tarihteki-anarsist-kadinlar
https://theanarchistlibrary.org/library/rudolph-rocker-milly-witkop-rocker
Milly Witkop: Anarchist, feminist, and union activist
https://eastendwomensmuseum.org
Milly Witkop-Rocker | The Anarchist Library
https://theanarchistlibrary.org
Wikipedia.org/wiki/Milly_Witkop
https://animmusnecandi.blogspot.com/2020/08/milly-witkop-rocker