Haber Merkezi kadiniscihaber@gmail.com
Kadınİşçi Emek Atölye’leri dört tema etrafında gerçekleşecek. Atölyelerde amaç kadın emeği meselesi ve feminist emek politikası üzerine daha fazla düşünmek ve birlikte tartışmak…
Kadın emeğinin görmezden gelindiği, güvencesizliğin, düşük ücretle çalışmanın arttığı, kazanılmış hakların geriye düştüğü, ekonomik krizin derinleştiği bir dönemden geçiyoruz. Son dönemde yaşanan grev ve direnişler de gösteriyor ki feministler olarak kadın emeği meselesinin daha fazla gündemimize almamız, daha fazla tartışmamız gerekiyor. Bu amaçla 16 hafta sürecek Kadınİşçi Emek Atölye’lerini planladık. Dört tema etrafında gerçekleşecek atölyelerde amaç kadın emeği meselesi ve feminist emek politikası üzerine daha fazla düşünmek ve birlikte tartışmak…
26 Mart Cumartesi günü başlayacak atölyeler dizisi saat 14.00-16.00’da gerçekleşecektir. Her atölye için google form oluşturulacak olup atölyeler yaklaştığında sosyal medya hesaplarımızdan link paylaşılacaktır. Sorularınız için kadiniscihaber@gmail.com adresine mail atabilirsiniz. Atölyelere dair detaylı bilgiyi aşağıda paylaşıyor tüm kadınları bekliyoruz.
Etkinlik adresi: Abide-i Hürriyet Caddesi Hasat Sokak Hasat İş Merkezi No:2 Kat:3 Şişli İstanbul (Şişli Camii arka kapısı karşısı)
1. Atölye: Kadın Emeği
“Kadın Emeği” başlığı ile gerçekleşecek ilk atölye Feryal Saygılıgil tarafından yürütülecektir. Atölyede, öncelikle kadın emeğinin boyutları, karşılıksız kadın emeği ve sınıflandırılması, karşılıksız emek zamanı, karşılıksız kadın emeğinin özellikleri, aile ücreti, ücretli kadın emeği ve özellikleri, emek piyasasına katılım, emek piyasasında cam duvar ve cam tavanlar ve esnek çalışma gibi kavramlar, kadınların işyerinde en çok maruz kaldıkları ayrımcılıklar tartışılacaktır. Kadın direniş ve grevlerinden örnekler verilecektir.
26 Mart – 16 Nisan 2022 tarihleri arasında her cumartesi saat 14.00’da gerçekleşecek atölyeye kayıt için forma buradan ulaşabilirsiniz. Mekân kısıtlılığı nedeniyle sınırlı sayıda katılımcı ile atölye gerçekleşecektir.
2. Atölye: Kadın Emeği ve Cinsiyetçilik
İkinci atölye “Kadın Emeği ve Cinsiyetçilik” başlığında gerçekleşecek olup Sare Öztürk tarafından yürütülecektir. Atölyede ücretli-ücretsiz kadın emeği irdelenecek olup cinsiyetçi işbölümünden kaynaklı kadınların karşılaştığı sorunlar ve hak kayıpları gündeme alınacaktır. Son dönemdeki işçi grev ve direnişlerinde yer alan kadınların deneyimleri, yaşadıkları hak kayıpları ve mücadelelerinde karşılaştıkları cinsiyetçi pratikler tartışılacaktır. Ev içindeki cinsiyetçi iş bölümünün çalışma hayatına yansımaları, bakım emeği politikaları deneyimlerinden yola çıkarak işlenecektir. Bunların yanı sıra feminist politikayı temel alan alternatif yöntemleri nasıl inşa edebiliriz sorusu birlikte tartışılacaktır.
14 Mayıs – 4 Haziran 2022 tarihleri arasında her cumartesi saat 14.00’da gerçekleşecek atölyeye kayıt için oluşturulacak formun linki daha sonra paylaşılacaktır. Mekân kısıtlılığı nedeniyle sınırlı sayıda katılımcı ile atölye gerçekleşecektir.
3. Atölye: Kadın Emeği ve Güvencesizlik
“Kadın Emeği ve Güvencesizlik” temasındaki üçüncü atölye çalışması Semiha Arı tarafından yürütülecektir. Atölyenin çerçevesi aşağıdaki gibidir:
Kadın emeği/kadın istihdamı ile güvencesizleşme kavramı neredeyse özdeşleşmiş durumda. Kuşkusuz bu, iş güvencesini ortadan kaldıran, emek piyasasını esnekleşme üzerine kuran ve işçi haklarını eriten neoliberal yeniden yapılanma ile ilgili. Ancak Türkiye’de emek piyasasının da cinsiyete göre bölünmüş olması ve kadınların halihazırda ev içinde yüklenmek zorunda kaldıkları iş ve bakım sorumlulukları, kadınların bu makro alandaki değişimleri daha şiddetli yaşamasına neden oluyor. Hükümetin çoğu zaman kadın istihdamını artırmaya yönelik önerdiği politikalar güvencesiz, esnek ve atipik çalışma biçimlerini içeriyor.
Bu bağlamda şu sorular üzerinden bir tartışma yürütülecektir:
- Güvencesizlik nedir? Güvencesiz çalışmadan ne anlıyoruz?
- Bu eğilim nasıl oluştu ve işçi sınıfını nasıl etkiledi?
- Neden özellikle kadın emeği bağlamında daha ayırt edici bir durum?
- Bu eğilim sonucunda kadınlara sunulan işler hangi kategorileri meydana getirdi?
- Sendikalar dışında feministler olarak mücadele, örgütlenme biçim ve olanakları.
11 Haziran – 2 Temmuz 2022 tarihleri arasında her cumartesi saat 14.00’da gerçekleşecek atölyeye kayıt için oluşturulacak formun linki daha sonra paylaşılacaktır. Mekân kısıtlılığı nedeniyle sınırlı sayıda katılımcı ile atölye gerçekleşecektir
4. Atölye: Kadın İşçi Sağlığı ve Güvenliği
Dördüncü ve son atölye Kadın Sağlığı ve Kadın İşçi Sağlığı ve Güvenliği; Necla Akgökçe tarafından yürütülecek. Atölyede, toplumsal cinsiyet temelli sağlık ve hastalık hallerimizi konuşmayı, bedenlerimiz bize anlattıklarını dinlemeyi, kadın açısından sağlıklı olmanın ne anlama geldiğini, ortak sorunlarımızı, sağlığa ulaşmadaki engelleri, bunları feminist politikanın konusu haline getirirken izlememiz gereken yolları, tartışmayı hedefliyoruz. Kadınların işyerlerinde karşılaştıkları kadın işçi sağlığı ve güvenliği deneyimlerinin de anlatılacağı atölyede tüm bu deneyimlerden hareketle toplumsal cinsiyete dayalı bir işçi sağlığı ve güvenliğini anlayışının inşa edilmesi için gerekli kuramsal çerçeve ve pratik öneriler de tartışılacak.
3 Eylül – 24 Eylül 2022 tarihleri arasında her cumartesi saat 14.00’da gerçekleşecek atölyeye kayıt için oluşturulacak formun linki daha sonra paylaşılacaktır. Mekân kısıtlılığı nedeniyle sınırlı sayıda katılımcı ile atölye gerçekleşecektir.