Kamboçya’da kadın terziler zorda

Pandeminin tüm dünyada hız kesmeden devam ettiği koşullarda kapitalizmin merkezlerine üretim yapan Güney Asya’nın tekstil işçileri özellikle de kadın işçiler ekonomik ve sosyal krizin yükleriyle boğuşmak zorunda kalıyor. Kamboçya’da bu ülkelerden biri.
Paylaş:
Çeviri: Kadın İşçi Haber Merkezi

Pandeminin tüm dünyada hız kesmeden devam ettiği koşullarda kapitalizmin merkezlerine üretim yapan Güney Asya’nın tekstil işçileri özellikle de kadın işçiler ekonomik ve sosyal krizin yükleriyle boğuşmak zorunda kalıyor. Kamboçya’da bu ülkelerden biri.

Bangladeş’in yanı sıra tüm dünyaya terzilik hizmeti veren Kamboçya’da üretilen pantolonlar, ti-şörtler, erkek takım elbiseleri Köln ve Hamburg’un büyük hazır giyim mağaza zincirlerinin vitrinlerinde çok yüksek fiyatla satılırken, işçiler saat ücreti bir dolara, insan haysiyetine aykırı koşullarda çalışıyorlardı.

Pandemi sürecinde ise Avrupa’daki büyük fabrikalar tedarikçi firmalarla sözleşmelerini iptal ederken, bu işyerleri de uzun süredir kapılarına kilit vurmuş vaziyetteler ve pek çok işçi işsiz kaldı. Kapalı fabrikaların önünde pek çok terzi yüzlerinde maskeler ellerinde “Fabrikalarımızı açın” pankartlarıyla eylem yaptılar.

İşsizlik yardımı yetersiz

ARD’in Singapur stüdyosundan Holger Senzer’in konuştuğu 39 yaşındaki kadın işçi Johanna Chenda, Hükümetin asgari ücretin yüzde 60’ı oranında bir işsizlik yardımı vadettiğini ve bunun çok az olduğunu belirttikten sonra şöyle devam ediyordu: “Pandemiden önce haftada altı gün, günde 10 saat çalışarak 230 dolar kazanıyordum. Şimdi fabrika bana sadece 75 dolar veriyor”

Bu ücretle yaşaması imkansız çünkü ülkede fiyatlar pandemi dolayısıyla inanılmaz bir biçimde yükseldi. “Daha önce üç çocukla hayatım zaten zordu ama şimdi karnımızı doyurmak bile sorun oldu. Hiçbir şey alamıyoruz”

Pek çok kadın terzi hiç ücret alamıyor çünkü fabrikalar işçilerle pandemi öncesi dönemde yaptıkları sözleşmeleri yenilemiyorlar, pandemi sonrası da kapılarını açıp açmayacağı henüz belli değil.

https://www.br.de/nachrichten/deutschland-welt/corona-suedostasien-ohne-geld-aus-dem-westen,SEK6m9O

Paylaş:

Benzer İçerikler

ABD’de Otel ve Restoran İşçileri Sendikası sekiz şehirde 25 otelde greve gitti. Sayıları 10 bini aşan otel hizmetlilerinin temel talepleri, ücretlerin yükseltilmesi ve haftada birkaç güne indirilen otel temizliği hizmetinin eskisi gibi her gün yapılması…
Sağlık sistemi zayıf olan ve bulaşıcı hastalıklarla boğuşan Asya toplumlarına hayati sağlık hizmetleri sunan sağlık emekçisi kadınlar, yaptıkları işin toplumsal cinsiyete dayalı değersizleştirme nedeniyle iş olarak görülmediğini belirterek kampanya başlattılar. Feminist araştırmacı Trimata Chakma konu ile ilgili Nepal’de Kadın Toplum Sağlığı Gönüllüleri’nden Basanti ve Gita ile konuştu.
İsviçre Hizmet Sendikaları Birliği’nin (UNIA) Kadın Konferansı, 25 Mayıs’ta, Solothurn’da yapıldı. Konferansta UNIA delegesi 140 kadın son birkaç yılın kadın hareketini değerlendirdi. Feminist toplu iş sözleşme çağrısında bulunan kadınlar, işyerinde şiddet ve cinsel tacize karşı bir kampanya örgütleme kararı aldılar.
İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternasyonali (BWI )* internet sitelerinde Afrika ve Ortadoğu kadınlarıyla ilgili bir dizi yazı çerçevesinde Tunus Ağaç ve İnşaat İşleri Sendikası (FGBB) ilk kadın yöneticisi ve sendika aktivisti Amal Mannai’nin hikayesine yer verdi. Bu kadın sendikacıyı biz de tanıyalım istedik.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!