“Kırkyama Kadın Dayanışmasıyla güçlendik” diyen kadınlar destek istiyor.

6 Şubat günü milyonlarca insanın hayatı dağıldı. Hayatta kaldıkları için sevinemeyen depremzedeler bir yandan barınma sorununu çözmeye çalışıyor bir yandan da iş bulmaya çalışıyor. Hanenin geçimi; çocukların bakımı, eğitimi; çadırın/konteynerın işi vb. derken kadınlar kendi yaralarını unutuyor. “Birbirimizin yarasını sarmak için de” diyerek yola çıkan kadınlar kadın dayanışmasını büyütmek için buluşuyorlar.
Paylaş:
Bahar Gök
Bahar Gök
bihargok1982@gmail.com

Kırkyama Kadın Dayanışması’nın Uğur Mumcu’da kurmuş olduğu Dikiş Atölyesi’nde buluşan depremzede kadınlar bir yandan depremin yaralarını sararken bir yandan da gelir yaratmaya çalışıyorlar. Ağırlıklı olarak Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Tavla Mahallesi’nden gelerek atölyede dikiş nakış yapan kadınlar aldıkları siparişlere göre güzel işler çıkarıyorlar. Kadın dayanışmasından aldıkları güçle travmalarından bir nebze olsun uzaklaşmayı başardıklarını söyleyen kadınlar, gönüllü kurum ve kuruluşların desteğiyle bugüne kadar gelebilmişler. Hem düzenli bir gelir yaratabilmek hem de daha fazla kadına ulaşabilmek için daha fazla desteğe ihtiyaçları olduğunu dile getiriyorlar.

*Bu söyleşi RLS ve Kadınİşçi işbirliği ile yapılan Depremden Etkilenen İllerde Kadın Emeği araştırması kapsamında yayınlanmıştır.

Paylaş:

Benzer İçerikler

Üç yıldır yayın hayatını sürdüren kadınların ücretli, ücretsiz emek deneyim, talep ve direnişlerini dile getirmek için hak haberciliği yapan sitemiz Kadınİşçi, Metin Göktepe Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Yolumuzu aydınlatan ve halkın, sınıfın gerçeklerini aktarırken yaşamını yitiren Metin Göktepe’yi saygıyla anıyoruz.
Yoksulluğa, erkek şiddetine, savaşa, emek sömürüsüne karşı sokakları terk etmeyeceklerini vurgulayan kadınlar, “Haklarımız, hayatlarımız için mücadelemizi büyüteceğiz” dedi.
6 Şubat depreminin birinci yılındayız. Bu büyük felakette 11 ilde binlerce insan yaşamından olurken, devlet geride kalanların hayatını kolaylaştıracak hiçbir şey yapmadı. İnsanlar çoğu zaman dayanışma ile ayakta kaldı. Depremin her türlü yükünü çekmek zorunda kalan kadınların sorunlarına kulak verenler ise yine kadınlardı. Bölgede çalışma yürüten Kadın Savunma Ağı,  Afet İçin Feminist Dayanışma, Mor Dayanışma, Kadın İşçi’den arkadaşlarımızla kadınların dertlerini, deneyimlerini konuştuk.
Düşük ücretler, ağır çalışma koşulları, yoksullaşma 2023’de kadın işçi yaşamına damgasını vurdu. Grev ve direnişlerde kadın işçiler en öndeydi. Kadınların kadın işçilerin mücadelesi 2024’te de devam edecek. Herkese mutlu ve dayanışma dolu bir yıl diliyoruz.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!