Kolombiya bakım emekçilerinden ağ örgütlenmesi: “Bugün artık görünmez değiliz”

UNI Americas, 24 Temmuz Kolombiya Ulusal Bakım Çalışanları Günü'nde, Birlikte Önemsiyoruz: Eşit Sağlık Sistemi için Ortaklıklar etkinliğinin bir parçası olarak Kolombiya Bakım Çalışanları Ağı'nın tanıtımını yaparak, kuruluşunu müjdeledi.
Paylaş:

Evde bakım işçilerini temsil eden 60’tan fazla katılımcı açılış törenindeydi ve haklarını güvence altına alma, bakım çalışmalarının görünürlüğünü artırma ve ülkede seslerini güçlendirme konusundaki kararlılıklarını paylaştılar. Kolombiya’da ücretli ve ücretsiz bakım çalışanlarının sayısı fazla ve nüfus yaşlandıkça artıyor.

Ağ, dört temel konuyu ele alan bir Haklar Bildirgesi yayımladı: Kayıtlı çalışma, eğitim, örgütlenme özgürlüğü ve toplu pazarlık gibi temel konuları içeren bildirge, çalışanların bu konularla ilgili talepleri, insana yaraşır çalışma koşulları ve kaliteli bakım garanti eden evde bakım sistemine ulaşmalarına yardımcı olacak.

Toplantıda konuşan bakım emekçisi María Elisa Alfaro, mesleği sanat öğretmenliğinin yanı sıra altı yıldır kocasının bakımını üstlendiğini ifade ederken “Bugün, bakım emeğinin önemini göstermek ve kaliteli bakımın hayatlarımızı, toplumlarımızı ve ekonomilerimizi iyileştirdiğini kabul etmek için bir gün. Ülkedeki Ulusal Bakım Sisteminin düzenlenmesiyle ilgili tartışmalara tam olarak katılmaya hazırlanmak için ağımızı güçlendirmek istiyoruz. Önemli bir iş yapıyoruz ve bu iş tanınmalı.” dedi.

Ağ, bakım emekçilerinin örgütlenmesini destekleyerek yaşamsal öneme sahip bu işlerinin itibarını artıracak.  Ağın önemli hedeflerden biri bakım emeği düzenlemesini iyileştirmek. Ülkede geçtiğimiz yıl çıkarılan bir yasa, engelli kişilerin ve bakıcılarının haklarını belirliyor. Eğitim, istihdam, sağlık konularına odaklanıyor ve bakım emekçileri için mesleki bir profil oluşturarak biyopsikososyal* ve insan hakları yaklaşımıyla kapsayıcılığı ve kapsamlı bakımı teşvik ediyor. 

Daha sonra söz alan bakım emekçisi Doris Mena da, “Sadece bakım hizmeti emekçileri olarak değil, olduğumuz gibi, hakları olan bakım emekçileri olarak tanınmak istiyoruz. Bakım işinin tanınmasının talep edilmesi çoğunluğu kadın olan ve tüm hayatlarını bu işe kayıt dışı çalışma, ücret veya eğitim almadan adamış hepimiz için temeldir.” görüşlerini dile getirdi.

Sendika ve hükümetlerle ortak çalışacaklar

Bakım ve kişisel yardımın günde 24 saat, haftada yedi gün ihtiyaç duyulması nedeniyle 24 Temmuz (ya da 24/07) tarihi seçildi. Bakıma duyulan ihtiyacın sürekli olduğu gibi, emekçiler de haklarının ve seslerinin her zaman saygı görmesini sağlamak için örgütleniyorlar.

UNI Americas, Kolombiya’da ve bölgedeki birçok ülkede bu doğrultuda çalışıyor. UNI Care Bölge Müdürü Lucía Lindner, “Bakım emekçilerine yönelik sürekli eğitimle kayıtlı işleri garanti eden sağlamlaştırılmış iş yapıları oluşturmak için sendikalar ve hükümetlerle çalışmak istiyoruz,” dedi. “Ele aldığımız önemli bir konu, iş yerinde cinsiyete dayalı şiddet ve tacizdir, çünkü bu emekçilerin çoğu üçüncü kişilerden veya aile içinde şiddete maruz kalmaktadır. Hükümetin bu emekçi grubuna koruma ve güvence sağlamasını istiyoruz.”

“Bakım emekçilerinin saygı görmesi, değer görmesi, temsil edilme hakkına sahip olması ve iyi ücret alması gerektiğine inanıyoruz. Bugün, Kolombiya’ya bakım sektöründe örgütlenme hakkının bu işgücünün istihdamını iyileştirmek ve herkes için kaliteli bakım sağlamak için neden önemli olduğunu gösteriyoruz” diye konuşmasını sonlandırdı.

Cinsiyet Eşitliği ve Eşitlik Eylem Fonu aracılığıyla USAID tarafından desteklenen Birlikte Önemsiyoruz, kolektif temsiliyeti güçlendirerek, toplu pazarlık yoluyla kadınların ekonomik güvencesini artırmak ve daha güvenli ve şiddetsiz çalışma ortamlarını teşvik ederek yapısal değişikleri gündeme getirmeyi hedefliyor. Birlikte Önemsiyoruz, sağlık işçilerini mesleki güvenlik ve işyerinde şiddete müdahale gibi alanlarda eğitmeyi ve sertifikalandırmayı, örgütlenmeyi teşvik etmeyi ve bu sektördeki kadınların çalışma ve ekonomik koşullarını iyileştirmeyi hedefliyor.

*Biyopsikososyal model; sağlık ve hastalık durumlarının muhtemel tüm yönlerini bütüncül bir bakış açısıyla ele alan; biyolojik, psikolojik ve sosyolojik yönden hastalıkları değerlendiren bir modeldir

https://uniglobalunion.org/news/today-we-are-no-longer-invisible-uni-launches-care-workers-network-in-colombia

Paylaş:

Benzer İçerikler

Ural Feminist Örgütü’nden kadınlar Rusya’da kadın ve LGBTİ+’lara yönelik erkek devlet politikalarını Kadınİşçi’ye anlattılar: “Rusya en homofobik yasalara sahip ülkelerden. Kadınların hâlâ 21 sektörde çalışması yasak.” İki bölüm olarak planlanan söyleşinin ilk bölümünü yayımlıyoruz.
Arjantin’de sendikalar, bakımla ilgili parlamentoya sunulan tasarının geliştirilerek yasalaşması için uğraşıyor. Güney Afrika’da ise işçi federasyonları, bakım işçisi kadınların hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği için birlikte mücadele ediyor. Ev işçilerini örgütlüyor, bakım ekonomisine daha fazla yatırım yapması için hükümete baskı uyguluyorlar.
Pandemi, kamusal bakım sistemlerinin elzemliğini bir kez daha gösterdi. ‘İkili vardiyanın’ yükünü taşıyamaz hale gelen milyonlarca kadın, işgücü piyasasından çekilmek zorunda kaldı. Bu nedenle dünyanın dört bir yanında sendikalar, bakım alanında kamu yatırımlarının acilen artırılması için mücadele ediyor. Önemli kazanımlar elde ediyorlar.
Pandemiyle birlikte Avrupa’da ortak bir bakım stratejisi oluşturmak için sendikalar ve AB kurumları ortak çalışmaya başladı. Uluslararası Hizmet Sendikası UNI de bu sendikalardan biri. Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı bakım stratejisine işçi çıkarlarının dahil edilmesi için UNI, üç AB kurumunun kilit pozisyondaki karar vericileriyle çalışıyor.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!