Haklarımız Var

“özellikle bir muharebe alanı haline gelen büyükşehirler dışında kalan yerlerde, kadınların ve lgbti+’ların talepleri yerel seçimlere yönelik kampanyalarımızın konusu olabilir. çünkü kime oy istemeyeceğimiz, kime oy isteyeceğimiz kadar güçlü bir taktik!”
Ailenin kadını baskı altına alan, onun özgürlüklerini kısıtlayan yapısı ve erkek şiddeti nedeniyle pek çok kadın bugün boşanmayı tercih ediyor. Mevcut yasalar boşanma nedenlerini, boşanmadan doğan hakları nasıl tanımlıyor? Kadınlar bu süreçte hangi kurumlara başvurabilirler? Avukat arkadaşımız Bengü anlatıyor…
Evlilik genel olarak kadınlar aleyhine işlediği için feminist hareketin sıcak bakmadığı bir kurum. Fakat eşit haklar için verilen mücadele sonucunda, zaman içinde bu kurumda bazı değişiklikler oldu. Avukat arkadaşımız Bengü Uçarol, evlenmiş kadının haklarını anlatıyor.
Acil yargı paketi geçtiğimiz günlerde meclise sunuldu. Israrlı takip suç sayılıyor ama pişmanlık düzenlemesinde yine devlet mağdur kadın adına karar veriyor. Cinsel kimlik ve yönelim kasten öldürme suçunun düzenlenmesinde hesaba katılmıyor. Kadına yönelik şiddet suçlarında uzlaşma öneriliyor. Özetle bir verip çok alıyorlar yine…
Yoksulluğun derinleştiği, bu dönemde 6. Yargı paketi içerisinde nafakanın süreli olması yine gündeme geldi. Cebimizdeki 20 lira 1 lira oldu bu sorun olmadı ama evlilik boyunca ev icinde ücretsiz emek harcamış kadınlara verilen komik rakamlar yine sorun oldu. Nafaka konusunda mevcut yasal düzenlemeler şu an için önemlidir ve yeterlidir. Herhangi bir değişikliğe gerek yoktur.
Evlilik nedeniyle işten ayrılıp kıdem tazminatı talep eden kadın işçilerin, aynı gün başka yerde çalışmaya başlasalar dahi kıdem tazminatı hakkı devam eder
Kurum tarafından işsizlik ödeneğine hak kazananlara işsizlik ödeneği verilmesinin yanı sıra bu kişilerin genel sağlık sigortası primleri de kurumca ödenmektedir. Ayrıca ödenek alanlara yeni bir iş bulma ve meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimleri de verilmektedir. 
İşsizlik ödeneğine hak kazanmak için çıkış tarihinden itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a başvurmanız gerekiyor. Ödenek günlük ortalama brüt kazancınızın yüzde 40’dır. İşsiz kalınan süre boyunca en fazla 10 ay ödeniyor.  Daha uzun süre işsiz kalınması durumunda devlet, Anayasa’da yer alan sosyal devlet ilkesine rağmen, kişiyi güvencesiz bırakıyor.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!